Autoglas
OPELOV ADUT

Gužva u B-SUV šesnaestercu: Opel Mokka ima sve što treba
Objavljeno 27. travnja, 2021.
Opel Mokka je B-Crossover koji gleda širu publiku i prava je tehnološka riznica

Sreća je oduvijek pratila hrabre, pa tako prvi povratni rezultati s europskih tržišta kažu kako za novom Opelom Mokkom vlada vrlo veliko zanimanje. Uz hrvatsku premijeru, imali smo priliku isprobati benzinsku i električnu verziju. Riječ je o crossoveru ekspresivnog urbanog lifestyla s bogatim mogućnostima personalizacije.

Mokka je postavljena na Multi-energy CMP platformu koja omogućuje ugradnju i ICE i električnog pogona te donosi potpuno nove dizajnerske smjernice Opela kao i punu vreću tehnologija. Prva stvar po kojoj će se pamtiti je maska Opel Vizor inspirirana legendarnom Mantom. Nude se dvije dizajnerske opcije; Ultimate, koja predstavlja uglađenost i profinjenost, dok GS Line donosi sportsku notu. Prednja armatura Pure Panel također je gotovo neizmijenjena preslikana iz studije GT X Experimental, integrira dva široka zaslona i usredotočuje se na najvažnije: veliki odmak od klasičnih kokpita preopterećenih informacijama i kontrolama.

Ponudu benzinskih motora predstavlja sjajni trocilindrični 1.2-litreni turbostroj u dvije verzije snage; 100 KS i 205 Nm, odnosno 130 KS i 230 Nm. Uz oba motora serijski se isporučuje ručni 6-stupanjski mjenjač, a snažniji je dostupan i s 8-stupanjskim automatikom. Dizel obujma 1,5 litara razvija 110 KS i 250 Nm i dostupan je s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Električni model razvija 136 KS i 260 Nm, a napaja se iz baterije kapaciteta 50 kWh. Vozači mogu birati između tri načina vožnje – Normal, Eco i Sport, a domet je do 324 kilometra prema WLTP protokolu.

Paketi opreme su Mokka, Edition, Elegance, GS Line i Utimate. Cijene za modele s klasičnim motorima kreću od 134.881 kn, koliko stoji Mokka s benzincem od 100 KS. Dizel kreće od 155.773 kn za verziju Edition. Mokka-e stoji posve razumnih 246.478 kn, a ako i ovog ljeta poticaji budu poput lanjskih, tada bi Opelov "strujić" u verziji Edition do registracije došao 176.785 kn.

Posebno pripremljeni benzinski model sa 100 KS i opremom Edition stoji 137.161 kn, a od opreme možemo izdvojiti automatsku klimu, 16" aluminijske naplatke, LED prednja, stražnja i dnevna svjetla...

Mato Pavličević
VAŽNA DIGITALNA DETOKSIKACIJA
Opelovi dizajneri pridavali su veliku važnost digitalnoj detoksikaciji. Kako bi izbjegli ometanje vozača, osigurali su intuitivan rad sustava. Gumbi i dalje kontroliraju najvažnije funkcije, ali bez potrebe za navigacijom kroz podizbornike. Iako je nova generacija za 124 mm kraća od prethodne Mokke, prtljažnik im je gotovo identičan, od 350 do 1105 litara.