Novosti
EUROPSKA KOMISIJA RAZMIŠLJA O POKRETANJU PRAVNOG POSTUPKA

Moguća tužba protiv AstraZenece
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Europska komisija razmatra mogućnost pokretanja tužbe protiv farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog neispunjavanja obveza o isporuci cjepiva.

"Još nema odluka o pravnom postupku", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Sfefan De Keersmaecker. Dodao je da su "sve opcije" na stolu i da je prioritet osigurati da zemlje članice dobiju naručenu količinu doza toga cjepiva. Bilo kakva odluka bit će donesena u dogovoru s članicama, rekao je De Keersmaecker.

AstraZeneca je u prvom tromjesečju isporučila oko 30 milijuna od 120 milijuna obećanih doza. U drugom tromjesečju trebala bi prema potpisanom ugovoru isporučiti 180 milijuna, a najavila je da će isporučiti samo 70 milijuna. Europska komisija je prošlog ljeta potpisala ugovor s AstraZenecom o isporuci 300 milijuna doza s mogućnošću kupnje dodatnih 100 milijuna doza. Rok za aktiviranje dodatne opcije od 100 milijuna je prošao, tako da ugovor ostaje na 300 milijuna doza. Prošlog mjeseca Komisija je poslala pismo AstraZeneci kako bi pokrenula mehanizam za rješavanje sporova, koji je predviđen ugovorom. "Kompanija je odgovorila na pismo, kontakti su uspostavljeni, ali pregovori još nisu doveli do zadovoljavajućeg rješenja koje bi osiguralo pravodobnu isporuku dovoljnog broja doza", rekao je De Keersmaecker.

Portal Politico objavio je, pozivajući se na pet neimenovanih europskih diplomata, da Komisija namjerava pokrenuti postupak protiv AstraZenece. O tome se razgovaralo na sastanku Odbora stalnih predstavnika u srijedu i većina zemalja podržala je podizanje tužbe protiv AstraZenece jer nije isporučila doze na koje se obvezala, navodi Politico.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da će njezini tehnički stručnjaci započeti 10. svibnja drugu rundu provjere ruskog cjepiva Sputnjik V zajedno s Europskom agencijom za lijekove (EMA). Zajednički tim WHO-a i EMA-e trenutno provodi inspekciju dobrih kliničkih praksi vezanih uz Sputnjik V. H

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

61 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 73 novopozitivnih, umrle dvije osobe

BOLJA PRIPREMA I OSIGURANJE PRAVILNE PROVEDBE IZBORA

Podsjetnik i webinar za članove biračkih odbora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana