Regija
DAN PLANETA ZEMLJE

Mali „suncokreti“ pisali ministru Ćoriću
Objavljeno 22. travnja, 2021.

SLATINA - Dan planeta Zemlje polaznici Dječjeg vrtića Suncokret obilježili su mnoštvom „zelenih“ aktivnosti, a jedna od njih bilo je pisanje pisma ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.
Ministru je upućena molba da Vlada Republike Hrvatske pomogne malim ekolozima u njihovim nastojanjima da očuvaju prekrasne šume koje ih okružuju.

Djeca iz vrtića uz pomoć svojih odgajatelja i roditelja godinama vrijedno prikupljaju stari papir, odlažu ga u posebno spremište i redovito ga otpremaju u tvornicu papira uz pomoć tvrtke DS Smith Unijapapir Croatia iz Osijeka. I jako su ponosni na činjenicu da su time do sada sačuvali 367 stabala, što je cijela jedna šuma.
Mali „suncokreti“ smatraju da je jako važno čuvati prirodu koja nas okružuje pa su Dan planeta Zemlje obilježavali raznim aktivnost tijekom cijeloga tjedna: razgovarali su o tome što sami mogu učiniti za čišću i zdraviju Zemlju, čitali edukativne priče i slikovnice, pogledali igrokaz „Zagađenko u prirodi“ i edukativne filmove o Ježiću Mišku i vrećici smećici te o Gospodinu Otpadiću.

Od plastičnog otpada izrađivali su zvečke, od kartonskih kutija cvijeće, u komposter koji su im poklonili Grad Slatina i tvrtka Slatina kom odlagali su biootpad. Reciklirali su papir i pravili čestitke za Majčin dan, provodili razne ekološke pokuse, od balona su napravili globus i na njega zalijepili kontinente. Izrađivali su Zemlju od tijesta, bojali spremnike za plastiku i papir, razvrstavali otpad, sadili cvijeće oko vrtića i uređivali svoje cvjetne gredice.

Osim ovih ekoloških aktivnosti, Područni odjel u Mikleušu tradicionalno je sudjelovao i u akciji Zelena čistka, u kojoj su pokupljeni svi papiri oko vrtića. „Svim ovim aktivnostima kod djece se od najmlađe dobi potiču pozitivni stavovi prema okolišu te se kroz praktično djelovanje utječe na stil života svakog djeteta koje će u budućnosti biti odgovoran i ekološki osviješten čovjek – prijatelj prirode,“ pojasnila je ravnateljica Suncokreta Snjažana Dupan Lovrić.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

NA 18 LOKACIJA OD OŠTROG ĆOŠKA PA DO DRAVE

Izložba na otvorenom “Nove staze - uspomene davne”

18 GODINA RADA PODUZETNIČKOG INKUBATORA OSVIT

Velika pomoć poduzetnicima početnicima u prvim godinama

USPJEŠNO ZAVRŠENA VELIKA HUMANITARNA AKCIJA NA INICIJATIVU IVANOVAČKE ŠKOLE

“Od srca za tebe” za djecu stradalog Budaševa

Najčitanije iz rubrike