Osijek
TRŽIŠTE RADA NA OSJEČKOM PODRUČJU

Najveća potražnja za bravarima i vozačima
Objavljeno 22. travnja, 2021.
U ovom se trenutku na burzi rada traži desetak konobara, a velika je potražnja i za kuharima, pizza majstorima i pekarima

Prema posljednjem statističkom izvješću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čini se kako se tržište rada ipak polagano vraća u normalu. Naime, tijekom ožujka 2021. godine poslodavci su na osječkom području prijavili 1559 slobodnih radnih mjesta, što je 228 radnih mjesta više nego prethodnog mjeseca i 733 radna mjesta više nego u ožujku 2020. godine.

Traže se građevinarci
​Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz građevinarstva (303 ili 19,4 %), prerađivačke industrije (189 ili 12,1 %), javne uprave i obrane, obveznog socijalnog osiguranja (174 ili 11,2 %) te poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (172 ili 11,0 %). Stoga nas je zanimalo i koja su to konkretno radna mjesta koja se sada u drugoj polovini travnja nude na Zavodu. Tako je na 19. travnja ponuđeno 349 radnih mjesta u Osječko-baranjskoj županiji, a od toga najviše, i to njih 60, u građevinskom sektoru. U tom području traže se majstori svih vrsta: od soboslikara, armirača, betoniraca, zidara, tesara, krovopokrivača, fasadera, keramičara, do električara i vodoinstalatera, što je posljedica probuđenog i intenzivnog buma u građevinskom sektoru. Čini se da na tržištu nema ni bravara, jer je ovo jedno od najtraženijih zanimanja, pa bi možda osmaši koji imaju vješte ruke i žele odmah poslije škole dobro zarađivati, mogli razmisliti i o upisu škole za ovo iznimno traženo zanimanje koje garantira posao odmah.

Osim obrtničkih zanimanja na gradilištima su iznimno traženi i inženjeri i voditelji gradilišta, a građevinska zanimanja po potražnji odmah slijede ona informatička i to, naravno, različite vrste programerskih stručnjaka za nabujalu osječku IT scenu. Posao možete odmah dobiti u slučaju da imate položenu D kategoriju vozačkog ispita, točnije ako znate voziti autobus, jer ovoga kadra kronično manjka na tržištu rada i samo u ovom trenutku traži se pet vozača, a ništa manja potražnja nije ni za šoferima C kategorija, odnosno različitih kamiona, dostavnih vozila i viličara. Unatoč činjenici da je ugostiteljskim objektima zabranjen rad u zatvorenim prostorima te mogu djelovati samo na terasama, poslova za konobara ima napretek. Tako se u ovom trenutku na osječkom HZZ-u traži desetak konobara, a velika je potražnja i za kuharima, pizza majstorima i pekarima. Posla već tradicionalno ima i za medicinske sestre i tehničare, ali i za liječnike i farmaceute, a traženi su i logopedi i defektolozi.

Sezona upitna
Ono što je ove godine izostalo svakako je ponuda radnih mjesta u sezoni na Jadranu, i to zbog potpuno neizvjesne situacije s epidemijom i radom hotelskih lanaca.

S druge strane ponuda poslova iznova pokazuje ono što se već zna, a to je da kronično nedostaje obrtničkih zanimanja, od onih građevinskih i majstorskih, pa do onih ugostiteljskih, preko vozačkih, što znači da će Hrvatska i dalje morati uložiti velike napore u nagovaranju roditelja i djece u upise za strukovna zanimanja koja obećavaju brzo zaposlenje i dobre plaće.

Nefreteta Z. Eberhard
NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U 2021. U RH
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI RODITELJI DOBILI PODRŠKU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU:

Neprihvatljivo je da se djeci roditelja koji nisu zaposleni onemogućuju upisi u vrtiće

2

NOVI PROSTORI ZA MLADE U RIZIKU

„Legosi u centru”

3

DONACIJA UDRUGE “DAVID I GOLIJAT”

KBC Osijek dobio neonatalni respirator