Ekonomija
ZELENI PLAN NA DOBROBIT SVIH

Smanjenjem onečišćenja planira se zaštititi ljude, biljke i životinje
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Europa si je postavila cilj postati prvi klimatski neutralan kontinent u svijetu do 2050. godine, što je, smatra se, najveći izazov i prilika našeg doba. U tu je svrhu Europska komisija donijela Europski zeleni plan – najambiciozniji paket mjera koji bi građanima i poduzećima u Europi trebao omogućiti koristi od održive zelene tranzicije. Mjere i popratni okvirni plan ključnih politika kreću se od ambicioznog smanjenja emisija do ulaganja u vrhunsko istraživanje i inovacije te očuvanja prirodnog okoliša u Europi. Europskim zelenim planom nastojat će se poboljšati dobrobit građana, odnosno smanjenjem onečišćenja planira se zaštititi ljude, biljke i životinje. Zaštita našeg prirodnog staništa pozitivno će utjecati na građane EU-a, cijeli planet, ali i gospodarstvo. Želja je da se budućim generacijama ostavi zdrav planet a da pritom ta tranzicija bude zelena i uključiva na dobrobit svih građana. Da bi se ostvarili tako zacrtani, ambiciozni, ciljevi, većina stručnjaka smatra da će biti potrebno djelovanje svih gospodarskih sektora, a ponajprije energetskog jer proizvodnja i upotreba energije danas čine više od 75 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. EU industrija danas nije u velikoj mjeri uključena u stvaranje ekološki prihvatljivih rješenja. Slabo se koriste reciklirani materijali i kružna ekonomija nema velik domet pa se planira podupirati industriju u inovacijama kako bi EU bio predvodnik u zelenom gospodarstvu.


Što bi građani trebali dobiti Zelenim planom? Prije svega čišći zrak, vodu i tlo, čišću energiju, obnovljene kuće, zgrade, stanove i javne ustanove, bolja alternativna rješenja u javnom prijevozu, manje otpada i više recikliranja, zdraviju hranu, manju upotrebu pesticida i gnojiva...., navode stručnjaci tvrtke Smarter i dodaju: "Sve to u konačnici bi trebalo pridonijeti boljem zdravlju sadašnjih i budućih generacija. Svi mi svjesni smo da EU nema odlučujući utjecaj na stvaranje stakleničkih plinova i onečišćenje planeta, a taj se utjecaj poljednjih godina sve više smanjuje. Ipak, EU želi biti predvodnik te unaprijediti djelovanje u području klime preko diplomacije te trgovinske i razvojne suradnje, kao i uspostavom standarda održivog rasta globalnih lanaca vrijednosti." Z.Rupčić
POSLOVI BUDUĆNOSTI
- Provedba Zelenog plana ovisit će o zemljama članicama te koliko će one biti spremne ponuditi nove projekte za prelazak s tradicionalnih industrija i tradicionalnih poslova na poslove budućnosti; koliko će imati inovativnih projekata za zaštitu voda i tla; projekata koji podržavaju prelazak na niskougljične i klimatski otporne djelatnosti, otvaranje novih radnih mjesta u zelenoj ekonomiji, ulaganje u obnovljive izvore energije, digitalnu povezanost... - navode iz Smartera.
Možda ste propustili...

NOVA ULAGANJA PRVOG HRVATSKOG TRGOVAČKOG LANCA

Pevex kupio nekretninu u Virovitici

INVESTICIJE OD 30 MILIJUNA KUNA

Podravka investira u modernizaciju proizvodnje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana