Svijet
NAPETOSTI U SUSJEDNOJ DRŽAVI I DALJE NE PRESTAJU

Nove najave mogućeg rata u Bosni i Hercegovini te raspada te zemlje
Objavljeno 21. travnja, 2021.
Čelnici vladajućih srpskih i bošnjačkih stranaka u Bosni i Hercegovini u utorak su dodatno potaknuli napetosti u toj zemlji novim najavama o njezinu raspadu i prijetnjama ratom. Milorad Dodik, aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sazvao je tijekom dana na Kozari sastanak s predstavnicima političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj kako bi tamo razgovarali o projektu "mirnog razlaza" u BiH.

Nakon tog sastanka novinarima je kazao kako su odlučili "pozvati na razgovore Federaciju BiH i druga dva partnera" o budućnosti države. Kazao je kako se sada nudi mogućnost razlaza u BiH, a u RS-u drže kako je takve inicijative svrhovito prihvatiti ako je dogovor o budućnosti države nemoguć.

- Sada nam govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo. Na miran način, ne ratom. RS se neće razići ratom - kazao je Dodik, najavivši kako će RS formirati svoj tim koji će pregovarati s partnerima iz Federacije BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gotovo je istodobno tijekom dana kazao kako nije siguran da u BiH neće biti rata. U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Kanal O Izetbegović je podsjetio kako je i njegov otac Alija sve do 1992. godine vjerovao u mogućnost održanja mira, pa je građanima prije početka otvorenih sukoba poručivao da spavaju mirno jer rata neće biti. Kazao je kako ne želi ponoviti očevu grešku, dodajući kako oni koji žele podijeliti BiH možda mogu s tim i početi, no sigurno ne znaju kako će to završiti.

Novi krug rasprava o tome hoće li BiH opstati kao država potaknut je upornim Dodikovim inzistiranjem na nužnosti “mirnog razlaza” kao i pojavom dokumenta nepoznatih autora, tzv. non-papera, kojim se nudi projekt promjene granica na zapadnom Balkanu, pa tako i podjele BiH na tri neovisne cjeline. Presliku takvog dokumenta objavio je jedan slovenski portal povezujući ga s premijerom te države Janezom Janšom, koji je odlučno odbacio kako ima ikakve veze s takvim prijedlozima. H
Bakir Izetbegović

predsjednik Stranke demokratske akcije

Spreman sam stati pred svoj narod bude li rata zbog pokušaja cijepanja Bosne i Hercegovine. Radije bih danas umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH. Definitivno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana