Mozaik
FILMOVI NOMINIRANI ZA LUX

Besplatno su online od 22. 4. sve do 10. 5.
Objavljeno 21. travnja, 2021.
Na platformi Kino Europa moći će se pogledati nagrađivani europski filmovi “Još jedna runda”, “Kolektiv” i “Corpus Christi”

Europski parlament u Hrvatskoj već osmu godinu zaredom, u suradnji sa Zagreb Film Festivalom, hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu LUX.


Ovogodišnji su finalisti LUX-a filmovi "Kolektiv" Alexandera Nanaua, u koprodukciji Rumunjske i Luksemburga, "Corpus Christi" Jana Komase, u koprodukciji Poljske i Francuske te "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga, u koprodukciji Danske, Nizozemske i Švedske.

Oskarovci

Filmove "Kolektiv" i "Corpus Christi" možete pogledati besplatno online od 22. travnja do 10. svibnja, na platformi Kino Europa Online, a film "Još jedna runda" pogledajte besplatno na Dan Europe, 9. svibnja, u Kinu Tuškanac, u 19 sati. Europski parlament ustanovio je filmsku Nagradu LUX 2007. kako bi podržao europsku kinematografiju i njezinu različitost. Budući da će prvi put ove godine o pobjedničkom uratku uz zastupnike odlučivati i javnost, službeni naziv priznanja promijenjen je u Nagradu publike LUX koja se dodjeljuje u suradnji s Europskom filmskom akademijom.


"Još jedna runda" ("Druk"), film redatelja Thomasa Vinterberga govori o teoriji da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da nam umjereno pijanstvo otvara umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, srednjoškolski profesor Martin i njegova tri prijatelja počinju eksperimentirati s konstantnom opijenosti tijekom radnog dana. Početni su rezultati pozitivni, a mali profesorski projekt uskoro će prerasti u akademsku znanost. Film je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a Thomas Vinterberg u kategoriji najbolje režije. Dobitnik je čak četiri nagrade Europske filmske akademije 2020.

Rumunjski film "Kolektiv" ("Colectiv"), dokumentarni je film redatelja Alexandera Nanaua i donosi priču o požaru koji je 30. listopada 2015. buknuo u noćnom klubu Colectiv, u Bukureštu, u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu.
Humani film

Redatelj prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, razotkrivajući pritom mračno lice korupcije koja sve više nagriza njegovu zemlju i odnosi živote te ujedno pokazuje da hrabri i odlučni ljudi mogu promijeniti korumpirane sustave. Film je osvojio nagradu Europske filmske akademije 2020. za najbolji europski dokumentarni film te je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film 2021.

Poljski kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film 2020. godine, “Corpus Christi” (“Boże Ciało”), inspiriran je istinitom pričom o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali to je nemoguće zbog njegova kriminalnog dosjea. Dolaskom u mali grad, gdje je poslan da radi u stolarskoj radionici, oblači se kao svećenik i slučajno preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika prilika je da lokalna zajednica počne proces ozdravljenja nakon nedavne tragedije. Ovaj kontroverzni te ujedno inteligentni i nadasve humani film, osvojio je brojne nagrade.


Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MISS UNIVERSE OTPUTOVALA NA FLORIDU

Na svjetskom izboru
u haljini s ogledalima

2

U DVORANI GRADSKOG KAZALIŠTA “JOZA IVAKIĆ” U VINKOVCIMA

Večeras 21. Tamburaški memorijal Hrvoja Majića

3

FESTIVAL 13.- 20. LIPNJA

ZagrebDox 2021. Osebujne i važne priče sjajnih autora