Kultura
POČEO MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

Posvećen je novoj glazbi svih žanrova
Objavljeno 21. travnja, 2021.
Otvoreno je 31. izdanje Muzičkog biennala Zagreb, najvažnijeg festivala u Hrvatskoj, koji je potpuno posvećen novoj glazbi svih žanrova. Ove godine se obilježava i 60 godina od osnutka festivala, koji će dijelom biti online, no dio koncerata održat će se i uživo, poput otvorenja u Hrvatskom glazbenom zavodu. Cijeli je dan bio u znaku otvorenja MBZ-a, a ujedno i dana Hrvatskog glazbenog zavoda, obljetnice otvorenja te važne glazbene institucije. Tijekom dana nastupili su najmlađi glazbenici, slijedilo je pokretanje zvučnih instalacija i nastupi studenta te vrhunac: večernji koncert Zagrebačkih solista, bez publike, ali uz prijenos na HRT-u. Nastup Zagrebačkih solista ponudio je presjek programa MBZ-a uz djela hrvatskih skladatelja Kelemena, Horvata, Radice, Paraća i Tudora.

​Koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić istaknuo je za HRT da Biennale i solisti jedni bez drugih ne bi mogli, a skladatelj Frano Parać prisjetio se davne 1983., kad je svečano otvorenje uz prijenos održano u Dvorani "Lisinski".

- Također su nastupili Zagrebački solisti i izvedene su dvije moje skladbe, tako da sam se prisjetio vremenskog luka koji je ogroman - rekao je Parać. Uz MBZ niz je godina vezan i saksofonist i skladatelj Gordan Tudor, još od 2005.

- Najviše sam vezan kao izvođač, i kao izvođač obožavam braniti boje suvremene, avangardne glazbe i istraživanja novog. Ovaj sam put, kao autor, posegnuo u malo starinskiji izričaj, možda zbog respekta prema Zagrebačkim solistima - poručio je Tudor. T.K.
POSEBNA EMISIJA “ART A LA CARTE”
U novom izdanju emisije Art a la carte na HTV-u istoga su dana gosti bili predstavnici slavne prošlosti i neizvjesne pandemijske sadašnjosti i budućnosti. Govorili su nova, od ove godine, umjetnička ravnateljica Biennala, mlada hrvatska skladateljica s bečkom adresom Margareta Ferek-Petrić, koja se susreće s najvećom krizom festivala u njegovoj povijesti (zbog pandemije i potresa), te bivši višedesetljetni umjetnički direktor i sudionik Biennala, skladatelj i dirigent Berislav Šipuš. Emisija se može pogledati na HRTi.
Možda ste propustili...