Regija
VRIJEDI 262 MILIJUNA KUNA

Aglomeracija je najveći projekt u Pitomači ikad
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Na području županije provode se projekti aglomeracija vrijedni oko 675 milijuna kuna

U Centru za kulturu "Drago Britvić" u Pitomači održana je početna konferencija projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača. Projekt se provodi na području općine Pitomača, a obuhvaća naselja Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec te Stari Gradac. Vrijednost projekta iznosi 262.029.556 kuna, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u iznosu od 149.028.803 kune. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 60.594.841 kunu. Istodobno je održano potpisivanje Ugovora za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača. Ugovor za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača potpisali su: Tihana Harmund, direktorica tvrtke Virkom d.o.o., i Marko Škoberne, predstavnik tvrtke izvođača radova, ESOTECH d.d. Vrijednost Ugovora za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača iznosi 35.200.996 kuna (bez PDV-a).

- Ovaj projekt predstavlja najveći projekt u povijesti Pitomače. Ova konferencija dobar je pokazatelj kako se u projekt ulaže i kako napreduje zahvaljujući prvenstveno kompetentnim ljudima i svakako da sve to pridonosi razvoju naše županije. Projekt aglomeracija ima veliko značenje za stanovništvo Virovitičko-podravske županije jer se kroz očuvanje stanja voda očituje zaštita zdravlja i života naših ljudi, a to je samo jedan od pozitivnih ishoda koji proizlaze iz ovakve vrste projekata. Na području cijele županije aktivno se provode i implementiraju projekti sustava aglomeracija vrijedni oko 675 milijuna kuna. Trenutno se na sustavu aglomeracije u Virovitici, ukupne procijenjene vrijednosti oko 147 milijuna kuna, radi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Značajno je spomenuti i sustav aglomeracije Slatina, projekt vrijedan oko 266 milijuna kuna, u kojemu su svi natječaji provedeni, u fazi je projektiranja i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pristupne ceste do tog uređaja, a navedene aktivnosti planiraju se pokrenuti za mjesec-dva – kazao je župan Igor Andrović, koji je nakon svečanosti u Centru za kulturu "Drago Britvić" s ostalim uzvanicima obišao radove na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača.
EKONOMSKA ODRŽIVOST, ZAŠTITA OKOLIŠA
- Uz Viroviticu i Slatinu i projekt aglomeracije Orahovica - Čačinci u visokoj je fazi projektiranja kako bi se do jeseni ishodila građevinska dozvola i što prije ostvarili svi uvjeti za izgradnju. U planu je, naravno, izvršiti sve daljnje definirane projektne aktivnosti radi uspješne provedbe i poštovanja realizacije projekata u predviđenom razdoblju. Osim veće priključenosti na vodoopskrbni i sustav odvodnje, sve zajedno pridonijet će ukupnoj kvaliteti života za stanovnike županije, efikasno i ekonomski održivo upravljanje, a kao jedna od najznačajnijih dobrobiti ovakve vrste projekta svakako je zaštita vodnih resursa i očuvanje okoliša - naglasio je župan Adrović.
Možda ste propustili...

OČEKUJE SE NASTAVAK PROJEKTA

Do jeseni početak radova na jezeru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana