Regija
PRIPREMLJEN PROJEKT VRIJEDAN PRIBLIŽNO 20.000.000 KUNA

Unaprjeđivanje vodoopskrbe i odvodnje u naselju Šećerana
Objavljeno 19. travnja, 2021.
ŽUPANJA - Gradska tvrtka Komunalac, u suradnji s Hrvatskim vodama, pripremila je projekte rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže u naselju Šećerana vrijedne približno 20 milijuna kuna, kojima će se u sljedeće dvije do tri godine unaprijediti opskrba vodom i kvalitetno riješiti odvodnja u tom dijelu grada.

U tijeku je ishođenje dozvola i u ovoj je godini, doznajemo od direktora Ilije Lešića, predviđeno 5.000.000 kuna. Hrvatske vode osigurat će 80 posto sredstava.

U sklopu projekta odvojit će se oborinska od fekalne odvodnje, obaviti rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže i zamijeniti dotrajale vodovodne cijevi i priključci, a nastojat će se osigurati i sredstva za rekonstrukcije cesta. Lešić ističe veliko značenje kvalitetnog rješavanja odvodnje jer je cijelo naselje spojeno na šahte, instalacije su stare i zbog toga često, zbog miješanja oborinske i fekalne vode, dolazi do neugodnih mirisa. Stanovnici tog dijela grada već godinama negoduju i traže da se pronađe rješenje. Lešić napominje da prema EU normama nije prihvatljivo na uređaje za pročišćavanje otpadnih voda prihvaćati oborinsku vodu za kojom je sve veća potreba u poljoprivredi zbog sve izraženijih suša. Zbog toga će se krenuti u odvajanje. Fekalne vode će se usmjeriti prema pročistaču koji je u Županji sagrađen 2018. godine, vrijedan je 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna EU sredstva. Preostali iznos sufinancirali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode, Grad Županja i Općina Štitar.

Lešić najavljuje da će se krenuti i u akciju smanjenja spajanja rina na kanalizaciju, napomenuvši da je problem posebice izražen ondje gdje je vakuumska kanalizacija.

- To je neodgovornost građana koji su spajali rine, a cijevi su dimenzionirane za fekalnu odvodnju. Slali smo dopise građanima i morat ćemo ići u reviziju. Oborinska voda mora u oborinske kanale. A velike količine oborinske vode odlaze na pročišćavanje, što ne bi trebalo biti, događa se da je čak 80 posto oborinska, a samo 20 posto fekalna voda, i to se mora odvojiti. Oborinska voda treba popunjavati vodotoke, a ne se kemijski tretirati - zaključuje.

Komunalac je ovim projektom ušao i u takozvani program smanjenja gubitaka jer je analizom utvrđeno da su najveći gubitci u vodovodnoj mreži upravo na mikrolokaciji u naselju Šećerana, borba s gubitcima je prioritet i na tome se kontinuirano radi.
M.Lešić Omerović
Možda ste propustili...

IZIŠLA BIBLIOGRAFIJA ZAGONETAKA IZ “PITALICE”, U PRIPREMI I MONOGRAFIJA

U gradu na Bosutu zagoneta se već više od stotinu godina

Najčitanije iz rubrike