Ekonomija
DAM IZ LOZANA VODEĆI PROIZVOĐAČ KAMILICE U RH

Sve što proizvedu, izvezu na europsko, ali i svjetsko tržište
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Obrađujemo 500 ha, imamo 70 zaposlenih, polovina su sezonci - kaže Mareković

Proizvodnja ljekovitog bilja, posebice kamilice, zbog stabilnih i unaprijed ugovorenih otkupnih cijena sve je zanimljivija hrvatskim poljoprivrednicima.


Kamilica je prošle, 2020. godine zasijana na 5543 hektara, a njezinom su se proizvodnjom bavila 492 poljoprivredna gospodarstva, pokazuju podatci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a prema posljednjim dostupnim podatcima Državnog zavoda za statistiku, u 2018. godini u Hrvatskoj je žetvena površina pod ljekovitim, aromatskim i začinskim biljem iznosila 9233 ha, a te ga je godine proizvedeno 6323 tone.


Govorimo li o deset najvećih proizvođača ljekovitog bilja u našoj zemlji, svih deset dolaze iz kontinentalnog dijela, njih devet iz Slavonije, odnosno njih pet iz Virovitičko-podravske županije, a na prvom mjestu je tvrtka DAM d.o.o. iz Lozana s područja općine Špišić-Bukovica, koja je danas vodeći proizvođač kamilice u RH.

Počeli od nule

Tvrtka je počela raditi od gotovo potpune nule 1998. u dnevnom boravku obitelji Mareković, a danas godišnje proizvede 1000 tona "ekološkog cvijeta", a konkurenciju ima u proizvođačima u Egiptu, Argentini, Poljskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Ono što je važno reći, tvrtka DAM d.o.o. proizvodi ljekovito bilje na kontroliran i siguran način, a čiju kvalitetu jamče implementirani sustavi kvalitete HACCP, ISO 9001:2008, uveden 2008. godine, te sustav GLOBAL G.A.P. uveden 2015. godine.


– Radio sam 15 godina u tvrtki Hrvatski duhani, a i dugi niz godina sadili smo duhan i kamilicu. Po duhanu smo bili jako poznati. Moj otac Alojzije Mareković u bivšoj je državi bio prvak po prinosu duhana – priča Mareković o prvim danima obrta iz kojeg se kasnije razgranala i tvrtka DAM.


Supruga Snježana, koja mu je uvijek bila podrška, sjeća se da im je ured bio u dnevnom boravku, a u jednoj pokrajnjoj prostoriji imali su dva stroja za obradu kamilice. Te 1998. godine odlučili su prestati saditi duhan i orijentirati se samo na kamilicu. Osim što su od 1998. godine narasli od malih do velikih, puno se stvari promijenilo za Marekoviće.

– Sjećam se da nismo imali potrebnu jačinu struje, a i voda je bila problem kao i rasvjeta. No sve se, srećom, promijenilo i tvrtka se razvila. Trenutno imamo 45 zaposlenih u tvrtki te još 25 u obrtu, a polovina su sezonci. Obrađujemo oko 500 hektara zemlje. Na 420 hektara vlastite proizvodnje je kamilica ekološki certificirana, a na 80 hektara je konoplja. Sve to je vlastita proizvodnja. Imamo 20-ak kooperanata koji na još 800 hektara uzgajaju kamilicu, a koji dolaze s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije – kaže Mareković.


Podneblje Virovitičko-podravske županije inače je vrlo povoljno za proizvodnju kamilice, daje kvalitetno eterično ulje. Zbog čistoće zemlje nema problema s teškim metalima, a ova kamilica iznimno je cijenjena na europskom i svjetskom tržištu, pa je stoga potražnja velika i plasman nije problem, kažu Marekovići, koji sve što proizvedu – izvezu. Najveći dio, 90 posto, ide u Njemačku, ostatak u Španjolsku, Portugal, SAD… Marekovići su prošli i na nekoliko mjera EU fondova.


Održavaju kvalitetu

- Na mjeri 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava sektor biljne proizvodnje naš OPG Snježana Mareković dobio je znatna sredstva. Ukupna investicija bila je 4.030.756,95, a nepovratna sredstva bila su 2.015.378,48 kuna. Iskoristili smo to za izgradnju skladišta za jednogodišnje i višegodišnje ljekovito bilje i kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme (traktor, teleskopski utovarivač, utovarna košara za teleskopski viličar, plugovi, prekretač, rotodrljača, sijaćica, traktorska prikolica, tanjurača, podrivač, aplikacijski GPS kontroler, bočna kosilica, pet berača za kamilicu, gruber, pumpe za navodnjavanje) - kaže Marijanov sin Mario Mareković te naglašava kako je tvrtka zadovoljna cijenom otkupa kamilice.- Problema s cijenom nemamo jer su cijene ugovorene unaprijed, a na nama je samo da održavamo kvalitetu koju zahtijeva Europska unija u pogledu pesticida i uljnosti, ali dajemo sve od sebe kako bi naša kamilica bila na iznimno visokom nivou, što pokazuje i tržište - zaključuje Mario Mareković.


Vladimir Grgurić
Hladnoća ne bi trebala utjecati na urod

Mario Mareković govori o ovogodišnjoj berbi i trenutnom utjecaju vremenskih prilika: - Hladnoća, snijeg i mraz produžili su vrijeme sazrijevanja, rokovi berbe su se pomaknuli, tako da očekujemo za nekih 10-ak dana početak berbe iako je već trebala početi. Za sada je stanje kamilice dobro i nadamo se da ovo sve neće utjecati na kvalitetu. Isto tako, nadamo se kako ova kiša neće padati u vrijeme berbe.

Mario naglašava i kako je najveći problem u proizvodnji kamlice utjecaj pesticida. "Poznato je da kamilica ne treba nikakvo tretiranje, pa nam taj pesticid dolazi sa susjednih parcela i kontaminira našu kamilicu, a donese ga vjetar uz nepravilnu primjenu pesticida. Na to se ne može utjecati, pa se mi borimo svojim rukama održati kamilicu kvalitetnom", zaključuje Mario.
Možda ste propustili...

ZBOG POVEĆANIH POTPORA SVE JE VIŠE UZGAJIVAČA KONJA

Konjogojstvo poljoprivrednicima isplativije od govedarstva

U ZAHTJEVNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU

Prihodi Kandita rasli za 6 %, a EBITDA 23 %

ZBOG VELIKE POTROŠNJE STRUJE U "RUDARENJU"

Tesla više ne prihvaća bitcoine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana