Kultura
NOVITET U NAKLADI LJEVAK: “EPIDEMIJA PAMETNIH TELEFONA”

Kako moderna tehnologija utječe na mentalno zdravlje
Objavljeno 19. travnja, 2021.

Od Manfreda Spitzera, autora uspješnica "Digitalna demencija" i "Usamljenost", koji su izazvali golemu pozornost javnosti i struke, stiže nova knjiga "Epidemija pametnih telefona" u nakladi Ljevak.

Pametni telefoni, korišteni bez ograničenja, štete zdravlju, obrazovanju i društvu u cjelini! Kada ćemo se napokon probuditi? U posljednjih deset godina pametni je telefon golemom brzinom osvojio svijet i promijenio svakodnevicu svojih četiri milijarde korisnika kao nijedna tehnička inovacija prije. Od jutra do večeri, na poslu i u privatnom životu: čini se da ništa ne funkcionira bez pametnog telefona. No ima li njegova uporaba svoju cijenu? Kao da se o njemu samo razmišlja u pozitivnom kontekstu, a malo njih se brine zbog negativnih učinaka na naše razmišljanje, osjećaje i djelovanje, naše zdravlje i naše društvo. Krajnje je vrijeme da se ovom pomodnom hiru suprotstavimo činjenicama.

​- Suprotno uvriježenom mišljenju da će nam pametni telefoni donijeti sreću, činjenice pokazuju upravo suprotno: pametni telefoni čine nas nezadovoljnima, nesretnima i dugoročno depresivnima, pa čak i povećavaju vjerojatnost samoubojstva. Bar je to rezultat ozbiljnih istraživanja američkih znanstvenika iz nedavne prošlosti. Već je dugo poznato da je depresija jedna od najčešćih bolesti i da se njezina učestalost znatno povećava, posebno među mladima - piše Spitzer.

Na zdravstvene posljedice pretjerane uporabe pametnih telefona upozoravaju i investitori i poduzetnici. Šef Applea preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama, francuski ih je predsjednik tamo potpuno zabranio, a Južna Koreja već godinama ima zakone koji štite mlade od najgorih posljedica upotrebe mobitela. Angažirani psihijatar Manfred Spitzer, nakon što je u svojim bestselerima obradio temu usamljenosti te opasnosti od digitalnih medija, u svojoj novoj knjizi ponovno obrađuje jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka.

Manfred Spitzer međunarodno je priznati njemački psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik. Direktor je Psihijatrijske sveučilišne bolnice u Ulmu i osnivač Centra za neuroznanost u istom gradu. Nakon diplome na Sveučilištu u Freiburgu predavao je na nekima od najvećih svjetskih sveučilišta, u Heidelbergu, Harvardu, Oregonu itd. Objavio je velik broj znanstvenih radova iz područja neuroznanosti, učenja, psihologije i psihijatrije. Dobitnik je brojnih prestižnih znanstvenih nagrada i priznanja, kao što su nagrada Duphar Research Award, koju dodjeljuje Njemačko društvo za psihijatriju, psihoterapiju i neurologiju, nagrada Cogito, koju dodjeljuje Fondacija Cogito, znanstvena nagrada koju dodjeljuje Fondacija Margrit Egner itd. Napisao je nekoliko knjiga s područja psihopatologije, učenja i dječjeg razvoja. Autor je i hvaljenih bestselera "Digitalna demencija" i "Usamljenost".

- Kao i u prethodnim, visoko citiranim knjigama ovog autora, radi se o jednom od najvažnijih problema suvremenog čovjeka, njegovoj gotovo egzistencijalnoj ugroženosti utjecajem pametnih telefona. Nijedan autor kao Spitzer dosad nije tako glasno i jasno, istovremeno i znanstveno utemeljeno, progovorio o sveprožimajućim negativnim utjecajima pametnih telefona - napisao je o knjizi prof. dr. sc. Goran Šimić.

- Profesor Spitzer, psihijatar i neuroznanstvenik, prava je osoba koja jednostavnim jezikom uspijeva objediniti saznanja i rezultate neovisnih znanstvenih istraživanja objavljene u znanstvenim časopisima poput Science i Nature. On upravo to i čini u ovoj knjizi, birajući istraživanja o učincima pametnih telefona i čineći ih dostupnima svima na razumljiv način - stoji u recenziji prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić.

Tanja Kvorka
Istraživanja dokazuju da nas pametni telefoni čine nezadovoljnima, nesretnima i dugoročno depresivnima
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U POVODU 30 GODINA STROSSMAYEROVA SPOMEN-MUZEJA U ĐAKOVU

Muzej koji ugošćuje biskupa, slikare, književnike i glumce

AUTORICA LIDIJA KRALJIĆ

Videoserijal “Cirkus u kući”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana