Ekonomija
POVEĆANJE KONKURENTNOSTI

Dodijeljene potpore za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, u nazočnosti ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića uručio je pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 11,8 milijuna kuna. Zahvaljujući odobrenim potporama kroz operaciju 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", proizvođačima krumpira omogućena su ulaganja u gradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir ukupne vrijednosti projekata veće od 19,4 milijuna kuna.


Moderni sustavi provjetravanja i hlađenja, kao i reguliranja vlage, omogućit će unaprjeđenje proizvodnog procesa, osiguranje materijalnih uvjeta za prihvat i čuvanje krumpira u skladištu bez uporabe klorprofama, smanjenje korištenja kemijskih preparata i višestruku korist za okoliš te će osigurati nastavak proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvođača na tržištu.


Naime, nakon što je Europska komisija ukinula odobrenje za korištenje aktivne tvari klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u gradnju novih, tehnički naprednijih i skupljih nepropusnih skladišta. Iz tog je razloga, u dijalogu s proizvođačima krumpira, Ministarstvo poljoprivrede putem natječaja iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima će se osigurati preduvjeti ne samo za nastavak proizvodnje, nego i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača, unatoč otežanoj okolnosti zabrane uporabe klorprofama.


"Ovaj natječaj rezultat je konstruktivnog dijaloga i razumijevanja između proizvođača krumpira i Ministarstva poljoprivrede putem kojeg je, s današnjih pet, dodijeljeno ukupno 18 ugovora u vrijednosti odobrene potpore od 67,3 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 103 milijuna kuna. Osim što natječajem rješavamo ozbiljan problem i poremećaj u sektoru, njime putem uvećanog iznosa potpore potičemo i mlade poljoprivrednike na uključivanje i proizvođače na udruživanje. Na isti način – sustavno i sveobuhvatno – pristupit ćemo kreiranju i realizaciji budućih interventnih mjera, ali i mjera ruralnog razvoja", istaknuo je tom prilikom državni tajnik Zdravko Tušek.Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana