Novosti
KORONAVIRUS U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI: PUNKTOVI U SEMELJCIMA I ĐURĐENOVCU

Za cijepljenje nepokretnih zaduženi su obiteljski liječnici i mobilni timovi
Objavljeno 15. travnja, 2021.

Ivan Hampovčan, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u četvrtak je na konferenciji za novinare pojasnio kako će se postupati prema nepokretnim bolesnicima koji ne mogu doći na cijepljenje protiv COVID-a na organizirane punktove ili u ambulante.

"U drugoj fazi cijepljenja, koja je u tijeku, svaki liječnik obiteljske medicine dužan je sukladno prioritetima i dobi, cijepiti svoje pacijente, pa i izići na teren i cijepiti nepokretne pacijente. Gdje se to nije dogodilo, a vjerojatno ima dosta takvih slučajeva, cijepljenje nepokretnih bolesnika bit će obuhvaćeno u trećoj fazi u kojoj imamo sedam mobilnih timova, a jedna od njihovih osnovnih zadaća bit će i cijepljenje tih osoba", rekao je Hampovčan.

Dodao je kako je u školama na području Osječko-baranjske županije trenutno zaraženo 35 učenika, što je, kaže Hampovčan, zanemarivo u odnosu na ukupan broj učenika, a u samoizolaciji se nalazi 299 učenika te Stožer smatra kako za sada nema razloga za promjene načina izvođenja nastave. "Epidemiološko stanje u školama Stožer će ponovno razmatrati za sedam dana i prema potrebi donijeti novu odluku", rekao je Hampovčan.

U srijedu je nastavljeno cijepljenje na 11 posebno organiziranih punktova u sedam gradova Osječko-baranjske županije i u Čepinu, te je cijepljeno 1277 osoba. Cijepljenje je organizirano i u četvrtak te će se provoditi i u petak. "Zbog veće zastupljenosti starije populacije koja još nije procijepljena otvoreni su novi punktovi u Semeljcima i Đurđenovcu, gdje će se cijepljenje provesti u petak poslijepodne", objavila je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Osijek za kvalitetu, prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, istaknuo je kako je bolnica, sukladno priljevu bolesnika i potrebama za njihovom hospitalizacijom, spremna na sve moguće događaje i tomu prilagođava svoje kapacitete. "Oni su prije nekoliko dana povećani jer je posljednjih dana zaokupljeno između 50 do 60 posto ukupnih stacioniranih kapaciteta za bolesnike koji zahtijevaju liječenje unutar KBC-a. Naravno, i dalje ćemo svakodnevno pratiti kretanje epidemije i odnositi potrebne odluke", poručio je dr. Drenjančević.

U Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je bilo 111 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 209 testiranih u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 53 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (43) na području Osijeka. Na bolničkom liječenju nalazi se 115 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 79 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 16 na respiratoru), te 36 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 55, 81 i 88 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1021 osoba. Policijski službenici proveli su 24 provjere osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje, i to na graničnom prijelazu Erdut gdje je tu mjeru, odnosno rok od 12 sati za tranzit kroz Hrvatsku, prekršila državljanka Srbije. Njoj je uručen prekršajni nalog prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Policija i inspektori i službenici civilne zaštite u brojnim nadzorima ugostiteljskih objekata, prodavaonica, kladionica i drugog nisu utvrdili nepravilnosti. D.Pav.
VUKOVARSKA ŽUPANIJA: POZITIVNIH 18,8 %
Od 420 testiranih osoba, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 79 novih pozitivnih na COVID-19, što je udjel pozitivnih među testiranima 18,8 posto, a to je nešto nepovoljnije nego dan prije kada ih je bilo 15,2 posto. Preminulih osoba nije bilo. Od početka epidemije ukupno je oboljelo 10.245 osoba, od kojih je 9657 izliječenih, a ukupno su preminule 204 osobe. Trenutno je 57 osoba hospitalizirano zbog COVID-19. Prije točno mjesec dana u Vukovarsko-srijemskoj županiji bile su hospitalizirane 23 osobe. Ukupno je do sada 55.777 osoba testirano, a u samoizolaciji je 761 osoba. Primjerice, 3. ožujka u samoizolaciji su bile 502 osobe. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI OSOBE PREMINULE

U OBŽ-U novopozitivno 76 osoba

2

61 OSOBA HOSPITALIZIRANA ZBOG COVID-19 BOLESTI

U VSŽ 73 novopozitivnih, umrle dvije osobe

3

OVAJ VIKEND NA LOKACIJI GRADSKI VRT

Druga doza za cijepljene 10. i 11. travnja