Regija
ANDRIJA BOŠNJAK PASIONIRANI CARPATHIOLOG

Brodolomce s Titanica spašavali su i Baranjci
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Među putnicima broda Carpathia, koji je spašavao Titanic, bila je i obitelj dr. Munka, iz baranjskog mjesta Podolja

Mirne noći između 14. i 15. travnja 1912. godine, na dnu Atlantskog oceana završio je tada veličanstveni brod Titanic. Atlantic je tada postao posljednje počivalište za 1495 putnika koji su, neki glamurozno, a neki u najnižoj klasi, plovili prema New Yorku.

Tek tri dana nakon katastrofe, dio putnika koji su završili u hladnom oceanu, ipak je ugledao Kip slobode, i to zahvaljujući brodu Carpathia koji je imao većinsku hrvatsku posadu. Među putnicima Carpathije bila je i obitelj iz baranjskog mjesta Podolja - dr. Arthur Munk, njegova supruga i sin. U Ameriku su, navodno, otišli nekoliko godina ranije, uspjeli zaraditi nešto novca i zaputili su se kući. Prema Rijeci, gdje je Carpathia trebala pristati.

No, sudbina je htjela da posada Carpathie zaprimi SOS poslan s Titanica i krene nazad prema New Yorku… I spasi 712 brodolomaca. Upravo saznanje da je među putnicima Carpathie bilo i Baranjaca, zaintrigirala je prije nekoliko godina Andriju Bošnjaka (72) iz Branjinog Vrha. Od prvog saznanja do danas, izradio je brojne umjetničke instalacije vezane uz ova dva broda. Posvetio je im čak i dio svoje obiteljske kuće u ‘‘glavnoj‘‘ ulici. Noć između 14. i 15. travnja posebice mu je važna. Jučer smo ga zatekli u čitajuću, po tko zna koji put, knjige o Carpathiji.

- Shvatio sam poveznicu između ove morske katastrofe i Baranje te sam se na neki način odlučio zahvaliti posadi Carpathije, posebno obitelji iz Podolja. Na žalost, o njima nemam više saznanja. Navodno, njihov je praunuk negdje na Novom Zelandu. Usmena predaja kaže kako su nakon povratka iz Amerike, u Podolju otvorili gostionicu. Isto tako, stariji pričaju da je doktor Munk tada donio prvu kameru u Baranju - priča Bošnjak. Soba, odnosno umjetnički atelier, prepuni su uradaka na temu Titanica i Carpathije, a svojevremeno je iz riječke luke nabavio čak i morske alge te ih ugradio na svoje instalacije. One su, naime, bile vezane uz brodove koji su iz te luke početkom prošlog stoljeća isplovljavali diljem svijeta, pa i prema New Yorku. Za iduću godinu, kada se obilježava 110. obljetnica potonuća Titanica, priprema izložbu njegovih umjetničkih djela i instalacija. Nazvat će je - Putovanje snovima.
Ivica Getto

Pjenušci Titanicus i Carpathius
Andrija Bošnjak i njegova supruga Ljubica poznati su baranjski proizvođači zimnice te brojnih drugih prirodnih prerađevina. Osim s najljepšim štandovima na brojnim sajmovima (prije pandemije) svake godine iznenade s nekim novim receptom, a budući da su se, između ostaloga, već iskušali u proizvodnji proizvoda od bazginih cvjetova, za iduću godinu planiraju lansirati dva pjenušca od bazge. Jedan će biti nazvan Titanicus, a drugi Carpathius. Isto tako, Andrija je već dizajnirao šalove s motivima golgote dvaju brodova...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČELA KRUŽITI NEOBIČNA PRIČA

HDZ Valpovo: Kamo je nestao vol TZ-a Grada?

2

ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU PREDVIĐENO 3,4 MILIJUNA KUNA

U selima uskoro nove ceste, nogostupi, rasvjeta, igrališta

3

SONJA SABO OBNAVLJA REKREACIJSKU AKCIJU

Nakon 30-ak godina nastavlja
djedovo “Kretanjem zdravlje”