Sport
DAVOR ŠUKER I PROF. DR. DRAGAN PRIMORAC:

Prevencija je važna
Objavljeno 14. travnja, 2021.
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragan Primorac, predstavili su u zagrebačkom hotelu As "Hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša."


Hrvatski model prevencije iznenadne smrti zbog srca u sportaša analizom ciljanih gena i pripadajućih mutacija povezanih sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne smrti sportaša nedavno je objavljen u znanstvenom časopisu Frontiers in Medicine.


- Nažalost, prije nekoliko dana bili smo svjedoci tragičnog događaja u kojem je preminuo mladi nogometaš Otoka Dejan Oršuš, zbog čega ovom prilikom upućujem najdublju sućut njegovoj obitelji. Nadam se da će ovaj model biti put kojim ćemo prevenirati iznenadnu smrt na nogometnim terenima - kazao je Šuker.


- HNS je od početka realizacije projekta već u dva navrata liječnicima svih hrvatskih reprezentacija te klubovima Prve i Druge HNL te Prve HNLŽ uputilo dopis u kojem ih poziva da igrače iz rizičnih skupina pravovremeno pozovu na pregled od strane nadležnog liječnika. Time se HNS globalno pozicionirao kao prvi nogometni savez na svijetu koji je predložio ovakav oblik sustavnog genetičkog testiranja radi prevencije iznenadne srčane smrti - naglasio je predsjednik HNS-a.
Ivana Liović
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI VEČERAS GOSTUJU U VELIKOJ GORICI

Bjelica želi pobjedu jer ne odustaje od lova na Dinamo

USPJEŠNE VIŠEBOJKE AK SLAVONIJA-ŽITO

Lorena Faktor i Mia Wild srebrne na PH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TROFEJNI BIVŠI BIJELO-PLAVI

Nakon Peroševića i Arsenić osvojio Kup

2

BIJELO-PLAVI VEČERAS GOSTUJU U VELIKOJ GORICI

Bjelica želi pobjedu jer ne
odustaje od lova na Dinamo

3

PRVENSTVO HRVATSKE U K-1

Naši najbolji borci ponovno u Slavoniji