Osijek
PERIVOJ KRALJA TOMISLAVA

Obilježena 76. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašizma
Objavljeno 14. travnja, 2021.

Okupljanjem i polaganjem vijenaca u Perivoju kralja Tomislava u srijedu je u Osijeku u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijeka obilježena 76. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije (14. travnja 1945).


Tom prigodom predstavnici antifašističkih udruga te zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota položili su vijence na spomen-kosturnicu osječkih antifašista.
- Na današnji dan prije 76. godina Osijek je oslobođen od okupatora, nakon čega je u gradu zavladalo veliko veselje. Osječani su nakon četiri godine konačno dočekali slobodu. Osijek je u Narodnooslobodilačkoj borbi dao oko 600 boraca među kojima je bilo 120 žena, tako da možemo reći da je dao veliki obol oslobođenju - rekao je Dragutin Mijoč, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijeka.

- Prisjećamo se četiri godine terora fašističkog režima koji je, rekao bih, uništio kulturnu baštinu grada Osijeka i brojne pripadnike različitih nacionalnosti. Nakon oslobođenja započela je obnova i doseljavanje nove generacije Osječana, ali isto tako i izgradnja novih naselja i tvornica. Nakon toga dočekali smo 1991. godinu i Domovinski rat. Svi se sjećamo koliko je bilo potrebno snage, volje i motivacije naših branitelja da obrane naš grad od agresora, nakon čega smo stvorili današnji grad u modernoj i suverenoj Republici Hrvatskoj, kojega se trudimo iz dana u dan učiniti boljim i ljepšim za sve naše sugrađene, ali isto tako i za sve buduće generacije. Moja je poruka da se to nikada ne treba zaboraviti i dopustiti da se tako nešto dogodi u budućnosti - rekao je Piližota. I. Alilović 

Možda ste propustili...

VOZILI BUSEVI, A TRAMVAJI SE OKRETALI PO TRGU

Zastoj tramvaja zbog „kvrcavice”

DRUŠTVO ZA POMOĆ OSOBAMA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Simbolična utrka

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN CRVENOG KRIŽA

Na subotnjoj kavi s poznatim Osječanima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKI RODITELJI DOBILI PODRŠKU PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU:

Neprihvatljivo je da se djeci roditelja koji nisu zaposleni onemogućuju upisi u vrtiće

2

NOVI PROSTORI ZA MLADE U RIZIKU

„Legosi u centru”

3

RADIĆ RAZUMIJE PROBLEME JOSIPOVČANA

Kružni tok, rekonstrukcija dvorane i oborinske vode