Regija
NA ISTOM PODRUČJU RAZLIČITA ORGANIZACIJA NASTAVE

VSŽ veći dio nastave
ima online, u Vukovaru
djeca u učionicama
Objavljeno 14. travnja, 2021.
VUKOVAR

Prošloga je četvrtka vukovarsko-srijemski župan Božo Galić donio odluku o načinu održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač, a kojom je definirano kako se nakon proljetnih praznika niži razredi osnovnih škola i učenici završnih razreda srednjih škola vraćaju u školske klupe, dok se za ostale nastava organizira na daljinu, odnosno online.

Ovakva je odluka utemeljena, kako je navedeno, na trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u najistočnijoj hrvatskoj županiji i u skladu je s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Primjena je počela u ponedjeljak (12. travnja), i odluka će biti na snazi do daljnjega, odnosno nije naveden nijedan konkretan datum kada bi se eventualno mogla razmotriti njezina izmjena. S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju diljem Hrvatske mnoge su se županije odlučile za takav model nastave, a neke su generalno pooštrile brojne mjere radi zaštite zdravlja građana, pa Galićeva odluka u javnosti nije naišla na glasne osude niti se postavljalo pitanje njezine opravdanosti.

No, dan kasnije Grad Vukovar najavio je kako će osnovne škole kojima su oni osnivači zadržati nastavu po modelu A (nastava u učionicama), što je stvorilo manju konfuziju, posebice među roditeljima, kojima nije naročito logično da se u istom gradu odlukama različitih tijela epidemiološka situacija tumači na različite načine, pa jedni navode nužnost online nastave dok drugi dopuštaju nastavu u samim školama.

Pojašnjenje smo zatražili od Marijana Pavličeka, načelnika Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara, koji nam je rekao kako redovito komuniciraju sa svim ravnateljima osnovnih škola u Vukovaru koji točno znaju koliko je učenika zaraženo koronavirusom i koliko ih je u samoizolaciji.

- Svi su ravnatelji zauzeli stav kako je epidemiološka situacija u gradu, što se tiče učenika osnovnih škola, i dalje zadovoljavajuća te nema potrebe za C modelom organizacije nastave. Također smo, baš kao i ravnatelji, mišljenja kako je najkvalitetnija nastava ona koja se održava u samoj učionici. Stoga smo se u ovom trenutku odlučili za A model, međutim, pratit ćemo i dalje stanje u školama i biti u kontaktu s ravnateljima koji će nam dostaviti podatke o broju zaraženih i učenika u samoizolaciji, pa ćemo svakoga ponedjeljka analizirati situaciju i ako bude potrebe donijet ćemo drugačiju odluku - rekao je Pavliček, dodavši kako su u prethodnim mjesecima ravnatelji vukovarskih škola uvijek isticali kako nastavu treba zadržati u učionicama sve dok je to objektivno moguće upravo kako bi zadržali i njezinu kvalitetu.

Dražen Kobašević, pročelnik vukovarskog UO-a za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, izjavio je medijima kako je prema informacijama iz tjedna prije Uskrsa situacija bila odlična.

- Bio je jedan ili dva slučaja samoizolacije, što je zanemarivo u odnosu na ukupan broj od oko 1800 učenika, uz nastavnike i osoblje škola. Stoga sve prednosti nastave u školi nastavljamo i dalje maksimalno koristiti u uvjetima pandemije i nadamo se kako će povoljno stanje ostati što duže - poručio je Kobašević, naglasivši kako ništa ne može zamijeniti prednosti nastave u školi, što dobro znaju nastavnici, a vjerujem i učenici i roditelji. D. Korpoš
1800

učenika ove školske godine pohađa osnovne škole u Vukovaru
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVAČKA TRŽNICA DOBIT ĆE NOVI IZGLED, ALI U DRUGOJ FAZI

Nakon 48 novih štandova tržnica će biti natkrivena, a dobit će i zatvoreni dio

2

BOKŠIĆ - NAJMLAĐE NASELJE U ŽUPANIJI

Najveći događaj u selu nedjeljna je sveta misa

3

INTERVJU: ERIK MUNK NEZAVISNI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE BILJE

Za kandidaturu je prikupio čak 1052 potpisa podrške mještana općine Bilje