Zdravlje
SAVJET ISKORISTITE NAMIRNICE

Bacamo mnogo hrane koja je još uvijek dobra
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Nakon otvaranja tjesteninu držite u zatvorenim posudama, kuhanu tjesteninu pojedite odmah, kruh možete zamrznuti

Istraživanje Hrvatske agencije za hranu otkrilo je da samo trećina građana razumije razliku između navođenja roka trajanja "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do".

Upravo nerazumijevanje ovih navoda može dovesti do konzumiranja hrane koja nije sigurna, ali i nepotrebnog bacanja zdravstveno ispravne hrane. Godišnje se u svijetu baci oko 1,3 milijarde tona hrane, jer se ljudi često boje trovanja, zbog čega će radije baciti hranu čak i kada ona izgleda i miriše dobro.

Nije štetno
Stručnjaci ističu da velik broj namirnica nije štetan za konzumaciju nakon isteka označenog roka. Proizvod na kojima piše ‘‘najbolje upotrijebiti do‘‘ u nekim se slučajevima mogu konzumirati još neko vrijeme nakon isteka navedenog roka. Ne mora baš sva hrana završiti u košu za smeće ako je promijenila izgled, tvrde stručnjaci. Od smežuranog krumpira možete napraviti pire, a jaja su i dalje jestiva kada se termički obrade.

Hrana se ne mora nužno odbaciti kad joj istekne rok, a to vrijedi za proizvode poput maslaca i keksa do riže i mliječnih proizvoda. Kada je riječ o čuvanju kruha, dobro ga je zamrznuti. Prethodno izrezane kriške mogu se čuvati u zatvorenoj vrećici za zamrzavanje te se prema potrebi brzo odmrznuti u tosteru ili u mikrovalnoj pećnici. Zamrznuti kruh može se ispeći u pećnici, pa će biti hrskav. Ako znate da ćete ga uskoro konzumirati, možete ga držati u čistoj plastičnoj vrećici. Dugo će ostati svjež i u glinenoj posudi s poklopcem.

Toplina i količina šećera utječu na to koliko dugo se smiju konzumirati džemovi. Ako je voće usitnjeno u pire i zaslađeno hladno, džem se u hladnjaku može čuvati i do dva tjedna, a ako je voće skuhano, džem se na hladnome i tamnom mjestu može čuvati do godinu dana. Ako domaći pekmez nakon nekoliko mjeseci zbog izloženosti svjetlosti dobije svjetlosmeđu ili sivu boju, to samo znači da je nestala prirodna boja, a okus bi trebao biti jednak. Limune ne čuvajte u hladnjaku, jer bi mogli popljesniviti zbog izloženosti vlazi. Najsvježiji će ostati izvan hladnjaka. Najbolje ih je staviti u žičanu košaru u najhladnijoj prostoriji u stanu gdje će najduže ostati svježi ako se između limuna stavi presavijeni papirnati ručnik.

Skladištenje
Primjerice, neotvoreno pivo traje četiri mjeseca, smeđi šećer traje neograničeno, ako je uskladišten na suhom i tamnom mjestu, čokolada traje godinu dana od datuma proizvodnja, neotvorena mljevena kava traje dvije godine, a otvorena do mjesec dana, neotvorena instant-kava traje do dvije godine, a otvorena do mjesec dana, neotvorena mineralna i gazirana pića traju tri mjeseca od datuma "najbolje upotrijebiti do", a otvorena se ne kvare, ali gube okus. Neotvoreno zamrzuto povrće traje od 18 do 14 mjeseci, a otvoreno mjesec dana, med traje neograničeno, neotvoren sok traje osam mjeseci od datuma proizvodnje, a otvoren do deset dana, neotvoren kečap traje godinu dana, a otvoren od četiri do šest mjeseci, neotvorena majoneza nema rok trajanja, a otvorena se mora potrošiti u roku od tri mjeseca od datuma proizvodnje, senf - otvoren ili neotvoren, traje dvije godine. Neotvorene masline u staklenci traju tri godine, a otvorene tri mjeseca, maslinovo ulje traje dvije godine od datuma proizvodnje, neotvoreni kiseli krastavci traju 18 mjeseci, a otvoreni ovisno o tome kada promijene boje ili postanu mekani, bijela riža traje dvije godine od datuma proizvodnje, neotvoren preljev za salatu u staklenci traje 12 mjeseci, a otvoren devet mjeseci u hladnjaku.

Tvrde sireve, kao što su cheddar i parmezan, možete jesti i nakon isteka otisnutog datuma, ako se na njima nije počela stvarati plijesan. Ipak, izbjegavajte jesti meke sireve nakon isteka roka kako ne biste pokvarili želudac. Svježe sireve pojedite u roku od sedam dana nakon otvaranja. Čajne vrećice nakon otvaranja paketa moraju se iskoristiti u roku od dvije godine, neotvorena tuna u konzervi traje godinu dana od dana kupnje, a otvorena tri do četiri dana.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana