Regija
POLJOPRIVREDNI INKUBATOR DRENOVCI I OPG-OVI

Kreću kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz Cvelferije
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Inkubator će prodavati proizvode lokalnih proizvođača u krugu od 100 km
DRENOVCI - Ideja o povezivanju lokalnih proizvođača Cvelferije i zajedničkog plasmana kvalitetnih domaćih proizvoda krajnjim kupcima, s ciljem otvaranja novih tržišnih mogućnosti i osiguranja opstojnosti OPG-ova, konačno je pretočena u djelo i od svibnja bi trebala zaživjeti.Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru Drenovci d.o.o. dodijeljena je potpora iz Podmjere 16.4. "Potpora za horizontalnu i vertikalnu suradnju sudionika u opskrbnom lancu za uspostavljanje i razvoj kratkih opskrbnih lanaca i lokalnih tržišta te za promicanje aktivnosti u lokalnom kontekstu u vezi s razvojem kratkih opskrbnih lanaca i lokalnih tržišta". Riječ je o provedbi tipa operacije 16.4.1 "Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta" za projekt "Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz Cvelferije". Sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja 722.670,42 kuna, što je 90 posto sufinanciranog dijela projekta, a ostatak su nacionalna sredstva. Ugovor je potpisan 1. veljače, a predviđeno je trajanje projekta 18 mjeseci. Provedena je javna nabava za kupnju dviju drvenih kućica, opreme i novog gospodarskog vozila, koji će biti isporučeni do kraja travnja.

- Kada smo radili prijavu na projekt, pozivali smo lokalne OPG-ovce i ponudili im partnerstvo. S njih sedam potpisali smo sporazum o suradnji i oni su ušli u projekt. U kratkom lancu opskrbe, koji se kreće u krugu od 100 kilometara od OPG-a, plasirat će se njihovi proizvodi, oni koji su navedeni u projektu - pojašnjava direktor Inkubatora, Matej Brnić. U ponudi će biti med, voće, povrće, suhomesnati proizvodi, sokovi, pekmezi, džemovi...

Kućice se prostiru na 12 četvornih metara, bit će opremljene izložbenim vitrinama, vagom i fiskalnom blagajnom, i smještene u vanjskom prostoru inkubatora. Tu će se obavljati prodaja robe isključivo krajnjim korisnicima, kupci će moći stati uz cestu i tamo kupiti kvalitetne domaće proizvode. Gospodarsko vozilo služit će za preuzimanje robe od proizvođača i dovoženje do prodajnog mjesta. Inkubator, kao nositelj projekta, obavlja prodaju.

- Zaposlili smo dvije osobe zadužene za koordinaciju s OPG-ovima, one će odlaziti do njih i na kućnom pragu preuzimati robu, prodavati je, a predviđeni su i odlasci na tržnice i sajmove koji se organiziraju u krugu od 100 kilometara. Sve će to odrađivati djelatnici, a proizvode koje hoće prodati OPG-ovci samo trebaju staviti na raspolaganje. Plasirat ćemo ih po cijeni koju su definirali i za prodanu robu refundirat ćemo im sredstva. Ono što se ne proda, vraća im se. Ali, nevezano uz ovaj projekt, u inkubatoru imamo mogućnost za preradu voća i povrća, ali to je stvar dogovora - pojašnjava Brnić.

Naime, inkubator ima dva edukacijsko-proizvodna postrojenja - za preradu voća i povrća i za preradu proizvoda od brašna. Korisnicima su na raspolaganju linije za proizvodnju tjestenine, pekarskih proizvoda i kolača, linija za proizvodnju soka, džema/pekmeza te sušenje/destilaciju.

Marija Lešić Omerović
ZAJEDNIČKI PLASMAN
Direktor Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci, Matej Brnić, napominje da ideja o povezivanju lokalnih proizvođača i zajedničkom plasmanu njihovih proizvoda postoji već od ranije. “Ovakav je natječaj otvoren prvi put i u njemu smo vidjeli priliku da možemo pokrenuti sve ono što smo bili i zamislili, a što bi trebalo puno značiti za naše OPG-ovce. Već smo razmišljali da krenemo s manjim prodajnim objektom u kojemu ćemo nuditi isključivo lokalne proizvode, a sada nam se otvorila prilika da nabavimo i vozilo i da zaposlio dvije osobe”, ističe. Očekuje da bi već od 1. svibnja mogli krenuti s prodajom. Inače, u inkubatoru je trenutačno više od 30 korisnika vezanih ugovorom o subvencijskom najmu postrojenja, a određeni broj korisnika dolazi povremeno, prema potrebi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKOVAČKA TRŽNICA DOBIT ĆE NOVI IZGLED, ALI U DRUGOJ FAZI

Nakon 48 novih štandova tržnica će biti natkrivena, a dobit će i zatvoreni dio

2

BOKŠIĆ - NAJMLAĐE NASELJE U ŽUPANIJI

Najveći događaj u selu nedjeljna je sveta misa

3

INTERVJU: ERIK MUNK NEZAVISNI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE BILJE

Za kandidaturu je prikupio čak 1052 potpisa podrške mještana općine Bilje