Kultura
U GRADSKOM KAZALIŠTU POŽEGA

Nova predstava “Dnevnik solerice” ili kako tragati za vlastitim životnim putem
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Ravnoteža između velikih ljubavnih očekivanja i neutažive želje za slobodom i samoostvarenjem je ono što protagonisticu Jasminu Rodić vodi kroz životne pustolovine isprepletene vjerom u vječnu ljubav - stoji u najavi nove predstave "Dnevnik solerice" Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, čiju će premijeru publika, premda skromna po broju onih koji će ju moći gledati zbog epidemioloških mjera, moći vidjeti u petak, 9. travnja. Predstava je još jedna u nizu koprodukcija Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Na konferenciji za novinare predstavili su je ravnateljica GKP-a Valentina Neferović i redatelj predstave Robert Raponja te nositeljica glavne uloge u predstavi Lucija Subotić, čiji je to diplomski rad. Ovo je prva predstava za odrasle otkako je požeško kazalište postalo nastavna baza Akademije u Osijeku, što je rezultat dugogodišnje izvrsne suradnje dviju kulturnih institucija. Istaknuo je to prof. Robert Raponja, zahvalivši na tome što su ovdje u Požegi našli svoje kreativno utočište. U realizaciju predstave uključeni su zaposlenici Gradskog kazališta Požega i požeški mladi glumci Anabela Sulić i Matko Trnačić.

- Odlučili smo se za adaptaciju intrigantne predstave, u kojoj smo tražili sadržaj kojim bi glumačko umijeće bilo vezano za sadržaj koji korespondira s bićem glumca i sa suvremenom publikom. Tako da je to prvo uprizorenje romana koji je nastao iz blogova jer je autorica Jasmina Rodić novinarka. Marijana Nola napravila je adaptaciju i dramatizaciju romana kao jednu vrlo pitku, a opet i intrigantnu scensku maštariju o položaju žene u suvremenom svijetu i okolnostima gdje je unutrašnji prostor, prostor introspekcije, taj magični prostor u koje nas mlado žensko biće uvlači svojim razmišljanjima o tome je li moguće ostvariti trajnu ljubav pod zanimljivim uvjetima koje autorica zadaje prema muškarcu - objasnio je prof. Raponja. Već prema najavljenom, predstava će biti jednako zanimljiva iz perspektive mlade generacije, ali i onih iskusnih, koje će se podsjetiti na njihove mladenačke zahtjeve prema životu i potrazi za srodnom dušom. Protagonistica Lucija Subotić posebno je zadovoljna što je njezin diplomski rad cjelovita predstava s relativno velikom ekipom od 12 glumaca. Kako je rekla: "Nisam se opterećivala dnevnicima koji su već napisani, istraživala sam tko je Jasmina Rodić i išla isključivo iz romana, jer je autorica opširno dala uvod u svoju intimu i svoje biće."

"Dnevnik solerice" treći je put najavljena predstava jer je prethodne dvije najave osujetila pandemija. Mlada požeško-osječka ekipa tim više je motivirana za premijerno izvođenje u petak, 9. travnja, u 20 sati. (B.S.T.)
Još jedna u nizu koprodukcija Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
Možda ste propustili...

NASTUPI NADARENIH I VRIJEDNIH UČENIKA

Glazbena škola na YouTubeu

PREDAVANJE, KONCERT, RADIONICA I IZLOŽBA

“Vjera i kultura 2021.” u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOŠKO PEŠIĆ OSNIVAČ ESTETIČKOG LABORATORIJA FFOS-A

Kao filozofija umjetnosti estetika svoje iskustvo vraća izvornoj namjeri

2

MINISTRICA NINA OBULJEN KORŽINEK POSJETILA VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Vinkovačka će knjižnica biti primjer kako treba dalje razvijati knjižničku mrežu

3

MUZEJ U UČIONICI - MUZEJ NA DLANU

MLU: Ne samo mjesto kulture nego i učenja