Ekonomija
RAST POTRAŽNJE I OPTIMIZMA U EUROZONI

Industrija radi punom parom, sektor usluga gotovo se stabilizirao
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Gospodarstvo eurozone ponovno je poraslo u ožujku poduprto skokom aktivnosti u industriji, a naziru se i znakovi oporavka uslužnog sektora, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit.


Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku za 4,4 boda u odnosu na veljaču, na 53,2 boda, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, povisivši početnu procjenu, objavljenu krajem ožujka.


Vrijednosti više od 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.


"Industrija radi punom parom, predvođena skokom proizvodnje u Njemačkoj, a sektor usluga, teško pogođen (pandemijom) gotovo se stabilizirao poduprt pojačanim optimizmom", tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson.


Rast podupire snažan priljev novih narudžbi, ponajprije u industriji, primjećuju u Markitu, ukazujući na najsnažniji rast inozemne potražnje otkada su prije šest i pol godina počeli objavljivati izvješća.


Pune knjige narudžbi potaknule su kompanije da pojačano zapošljavaju radnike, što bi se trebalo pretočiti u poboljšano povjerenje potrošača, a time i potrošnju u drugom tromjesečju, ističe Williamson.


Podatci pokazuju i najveći skok troškova poslovanja u gotovo deset godina, a poslovni čelnici kao ključni razlog navode više cijene inputa, posebno u industriji, zbog kašnjenja u opskrbi.


U takvom su okruženju osjetno poboljšana i očekivanja za predstojećih 12 mjeseci, dosegnuvši najvišu razinu u nešto više od tri godine, a dodatnu potporu pruža im i nada da će programi cijepljenja osigurati temelje za snažan rast aktivnosti u drugoj polovini godine.


Istraživanje upućuje na zaključak da se gospodarstvo bolje nosilo s mjerama zatvaranja no što su mnogi očekivali, zahvaljujući industriji i naznakama da su ograničenja kretanja nešto manje utjecala na uslužni sektor nego prošle godine, ističe ekonomist Markita.
"Otpornost tako signalizira da se kompanije i njihovi klijenti nadaju boljim vremenima, ali i da su se prilagodili životu s virusom", zaključuje. H
Pune knjige narudžbi potaknule su kompanije da pojačano zapošljavaju radnike, što će povećati potrošnju
Možda ste propustili...

SMANJITI NEGATIVNI TREND U SEKTORU ŠEĆERA

Za oporavak proizvodnje repe 30 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana