Kultura
PREMIJERA U HNK-U OSIJEK

Potresna priča o dječaku Emanuelu i užasu holokausta
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Sutra u 20 sati bit će praizvedena nova velika ansambl predstava “Dječak koji je govorio Bogu”

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku spremno je za svoju novu dramsku premijeru koja će se održati sutra (petak), s početkom u 20 sati. Riječ je o velikoj ansambl predstavi "Dječak koji je govorio Bogu", temeljenoj na istoimenom romanu Damira Mađarića, potresnoj priči o strahotama holokausta, točnije o dječaku znakovita imena Emanuel (što znači: Bog je s nama), kojemu nagomilano, udruženo zlo ubije roditelje, baku i djeda te ga odvede u koncentracijski logor Auschwitz, na put bez povratka. Predstava je na rasporedu i 10. i 12. travnja u 20 sati te 13. travnja, kada će početi sat vremena ranije, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Na ovome projektu počeli smo raditi prije dvije godine, ne sluteći u kakvim ćemo se okolnostima naći i koliko će određene teme koje se provlače kroz komad postati aktualnije. Kada je počela korona, razmišljali smo o tome da napravimo monodramu ili predstavu s manjim brojem glumaca, no u nama su se konstantno javljale energije koje su se protivile takvoj varijanti te smo odlučili ići u veliki projekt kako bismo svi zajedno iznjedrili bogatu priču kakva je "Dječak koji je govorio Bogu" - rekla je ravnateljica Drame Petra Bernarda Blašković.

Emanuel (Antonio Jakupčević) u ovom djelu progovara kroz vlastiti dnevnički zapis, ali i kroz Pisca (Vladimir Tintor) kojemu je njegov dnevnik nadahnuće nakon sušnog razdoblja nepisanja. Uz Jakupčevića i Tintora u predstavi ćemo, među ostalima, gledati i Anitu Schmidt, Ivanu Gudelj Tešija, Selmu Mehić, Ivana Ćaćića, Matiju Kačana, Marija Radea, Petru Bernardu Blašković, Davora Panića, Ljiljanu Krička-Mitrović i Duška Modrinića.

- Uloga ima puno i svatko od nas dobio je privilegij upisivati sebe u te likove, domaštavati ih... Bez tog povjerenja ova predstava ne bi bila takva kakva je. Zbog težine rada i okolnosti u kojima je predstava nastajala, u ime cijelog ansambla mogu reći da jedva čekamo petak i druženje s publikom - rekao je Tintor.

Komad na daske postavlja slovenski redatelj Samo M. Strelec, koji je u Osijeku prije tri godine potpisao režiju i scenografiju za dramu "Emet", ovjenčanu dvama Marulima - za najbolju predstavu u cjelini i za najbolju režiju. Uz Streleca, koji je ujedno i dramaturg i scenograf, autorsku ekipu čine kostimografi Tončica Knez (također je i lutkarski tehnolog), Kristina Tokić i Mario Tomašević, Maja Huber (scenski pokret), Igor Golub (glazba), oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia i oblikovatelj videa Josip Grizbaher.

Danijel Miklić
režija
POTPISUJE

JU SAMO M. STRELEC
Mađarić: Umjetnost kao smisao života
- Zahvaljujem osječkom HNK-u što je uzeo moj roman i pretvorio ga u dramsku predstavu. Knjiga “Dječak koji je govorio Bogu” priča je o dječaku nesretne sudbine, o ljudima koji u sebi nose i dobro i zlo, o umjetnosti koja je neuništiva i na neki način, bar se ja tako nadam i vjerujem, pruža smisao života. Tu smo se negdje Strelec i ja složili, i on je napravio jednu odličnu predstavu sa sjajnim glumačkim ansamblom. Drago mi je što je roman uprizoren upravo u Osijeku, kojega strašno volim, gdje puno radim i gdje se, na kraju krajeva, osjećam kao doma. Sretan sam što je do toga došlo i više nego što vam to mogu opisati - na konferenciji za novinare ispričao je autor romana “Dječak koji je govorio Bogu” Damir Mađarić.
Možda ste propustili...

SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

Predstavlja selekciju odabranih filmova

POSLJEDNJI POZDRAV KAZALIŠTA “GAVELLA”

Molim jedan veliki pljesak