Kultura
PROLJETNI CIKLUS FILMSKE NASTAVE

Pristiglo je više od 400 prijava
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Proljetni praznici ponovno su u znaku Filmske naSTAVe, a više od 400 polaznika aktivno sudjeluje u analizi filmova. Nastava se odvija do 10. travnja uživo na online platformi, a uza stručne predavače tu su i gosti. Organizatori kažu kako im je iznimno drago što u više od 400 prijava vide mnogo novih, ali isto tako i već poznatih imena i prezimena, što potvrđuje da na naSTAVi nikad nije dosadno.


- Jako volim filmsku umjetnost, i ova nastava pomaže mi da bolje razumijem i kvalitetnije gledam filmove koje gledam i u slobodno vrijeme - kaže jedna od polaznica Helena Galovac.


Uz zanimljive filmove i predavače, tijekom ovog ciklusa stižu čak četiri gosta. Tako je na kraju prve naSTAVe gostovao Ilija Barišić, profesor i autor nagrađene knjige "Filmska gramatika videoigara". Predstavio je monografsku knjižicu "Tko pjeva zlo ne misli", objavljenu u povodu 50. godišnjice filma Kreše Golika. Sastoji se od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film iz današnje perspektive, ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja, a dijelom se pridružuju aktualnim konfabulacijama o sudbini Majerovih i Golikovih likova u kasnijim desetljećima. Zanimljiv dodatak knjižici jest i abecedarij, mala abeceda ključnih banalnih pojmova koji daju posebnu čar, poput gemišta i Moderne grešnice. Knjižica također sadrži pitanja za metodičku obradu, što je vrlo korisno nastavnicima hrvatskog jezika. Polaznici Filmske naSTAVe iskoristili su priliku da upitaju Iliju i o odnosu filma, videoigara i glazbe, što ih je posebno zaintrigiralo.


I predavač Tomislav Šoban ispričao nam je svoj dojam s prvog predavanja proljetnog ciklusa:


- Veselje je pripremati analize filmova za novi ciklus Filmske naSTAVe u ovom timu stručnjakinja. Analize filmova mogu dodatno produbiti percepciju zapažanja i kreativnost kod gledatelja. Veseli me da svojim iskustvom redatelja mogu prenijeti znanja o filmskim pojmovima, koje ujedno smatram poticajnim i inspirativnim za razumijevanjem filmova. Kud sreće da možda još nekom učeniku probudimo interes za neko od filmskih zanimanja, ili da snimi svoj film. U svakom slučaju, posebno je zadovoljstvo kada shvatim koliki se broj učenika aktivno uključi te svojim interesom i opservacijama oplemeni analize.
Gosti su i glumac Frano Mašković, redatelj Đuro Gavran, i psihologinja Silvija Stanić te gost iznenađenja. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike