Svijet

Slovenija: 720 novih zaraza, cjepivo AstraZenece za starije
Objavljeno 4. travnja, 2021.

LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umrlo sedam osoba, a potvrđeno je još 720 zaraza koronavirusom, uz smanjen opseg testiranja, ali i dalje visok udio pozitivnih testova od  25,7 posto.

I dalje se povećava broj hospitaliziranih, pa je u bolnicama trenutno 535 covid pacijenata, od čega 124 teže oboljelih na intenzivnim odjelima.


U zemlji je i dalje na snazi 11-dnevno zatvaranje koje će trajati i sljedeći tjedan, no na uskrsnu nedjelju do 22 sata moguće je prelaziti granice regija, a dopuštena su i obiteljska okupljanja najviše šest članova istog domaćinstva. Sve ostale protuepidemijske mjere i restrikcije kretanja i dalje su na snazi, a vjerski obredi obavljaju se i na Uskrs  bez prisutnosti vjernika.


Zabranjene su i sve javne priredbe, okupljanja, slavlja i praznovanja.


Do 11. ovog mjeseca zabranjen je i odlazak u inozemstvo u destinacije s crvene liste, obrazovni sustav će se odvijati on-line, osim za dio vrtićke djece i djecu s posebnim potrebama, a nošenje maski obvezno je i na otvorenom.
 Pandemija koronavirusa pokazala je našu ranjivost, ugrozila zdravlje i odnijela mnoge živote, ali nas je i njaučila da mnogo više cijenimo ono što imamo. Teška  vremena  mogu biti i prilika za novi početak, naveo je u svojoj uskrsnoj čestitci građanima premijer Janez Janša, dodavši da se pandemija može pobijediti samo zajedničkim naporima,  ali i cjepivom koje će pristizati u sve većim količinanama.


Vlada je donijela i promjene u strategiji cijepljenja protiv covida-19, pa će se idućih tjedana kampanja cijepljenja usmjeriti prvenstveno na starije od 60 godina.
Zbog ograničenih količina cjepiva i logističkih restrikcija Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) predložio je da se dobna skupna od 60 do 64 godina  cijepi AstraZenecom, a starija populacija cjepivima Pfizera i Moderne.


Infektologinja Bojana Beović kazala je za televizijsku postaju POP-TV da stručnjaci vladi predlažu da se privremeno obustavi cijepljenje mlađe populacije cjepivom AstraZenece, sve dok se ne razjasne pitanje rijetkih pojava krvnih ugrušaka kod mlađih ljudi nakon cijepljenja.
Vladina stručna skupina za covid-19 takvu je preporuku vladi dala nakon što su takvu odluku iz istih razloga donijeli u Njemačkoj i Nizozemskoj, objavili su slovenski mediji.

(Hina)

Možda ste propustili...

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA AUSTRIJE SCHALLENBERG UPOZORIO:

Stabilnost BiH ključna je za cijelu regiju, nema promjena granica

ZBOG MOGUĆE RIJETKE POJAVE KRVNOG UGRUŠKA

Danska ne koristi cjepivo J&J

Najčitanije iz rubrike