Kultura
FINANCIRAT ĆE OTVARANJE

Britanska vlada izdvaja 470 milijuna eura za kulturne ustanove
Objavljeno 3. travnja, 2021.
Britanska vlada objavila je da će izdvojiti 470 milijuna eura za ponovno otvaranje 2700 kulturnih ustanova koje su bile zatvorene i zbog koronavirusa su zapale u financijske teškoće, među njima i festival u Glastonburyju. Pomoć se izdvaja iz fonda za očuvanje kulture koji je vlada žurno mobilizirala za kulturni sektor teško pogođen pandemijom, vrijednog ukupno 1,85 milijarda eura, dodaje ministarstvo kulture u priopćenju.


- Fond je već pomogao tisućama kulturnih i organizacija za očuvanje baštine diljem zemlje da prežive najveću krizu dosad. Sada smo uz njih dok se ponovo pripremaju za doček publike - istaknuo je ministar kulture Oliver Dowden.


Kako se navodi u smjernicama za izlazak iz karantene koje je izradila vlada, muzeji, kazališta i kina moći će se otvoriti najranije 17. svibnja. Među korisnicima novog programa su Nacionalni nogometni muzej u Manchesteru, Muzej prometa u Londonu, nezavisne kinodvorane i festival u Glastonburyju.


Organizatori festivala, koji je drugu godinu zaredom otkazan zbog pandemije, priopćili su u srijedu da će 22. svibnja održati veliki koncert bez javnosti koji će se izravno prenositi, a na njemu će sudjelovati poznati umjetnici, među kojima i Coldplay. Damon Albarn, Jorja Smith, Haim, Wolf Alice, Michael Kiwanuka i drugi trebaju također nastupiti na tom virtualnom koncertu koji će trajati pet sati, a snimao se na lokacijama festivala koji inače posjeti više od 200 tisuća ljudi na jugozapadu Engleske.


Kulturne ustanove trenutačno su zatvorene u Velikoj Britaniji. Zemlja, teško stradala u pandemiji, s gotovo 127 tisuća umrlih, počela je u ožujku lagano popuštati višemjesečne restrikcije nakon pada broja zaraženih, hospitalizacija i umrlih, zahvaljujući uvođenju karantene i masovnoj kampanji cijepljenja. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike