Zdravlje
PROBIOTICI I ANTIBIOTICI

Dobre bakterije baza su zdravih crijeva
Objavljeno 29. ožujka, 2021.
Zdravlje crijeva utječe na cjelokupni imunosni sustav, metaboličke procese, mentalno zdravlje te na mnoge bolesti

Hipokrat, otac medicine, govorio je da sve bolesti počinju u crijevima.

Čak su i u tisućama godinama starim spisima narodne medicine crijeva opisana kao središte zdravlja. Dobre bakterije baza su zdravih crijeva. I moderna znanost to potvrđuje, ali, nažalost, danas je unos “korisnih bakterija” čak milijun puta manji u odnosu prema kamenom dobu, a vrlo često i one unesene dobre bakterije uništimo upotrebom raznih lijekova, posebno antibiotika. Dr. sc. Nina Bašić Marković, kao liječnica obiteljske medicine s 27-godišnjim iskustvom, donosi zanimljive informacije o povezanosti naših crijeva i upotrebe antibiotika s utjecajem na naše zdravlje.

Ravnoteža
Svaki dio našeg tijela naseljen je mikroorganizmima, koje zajedničkim imenom nazivamo mikrobiom. Svatko od nas ima jedinstveni mikrobiom, baš poput otiska prsta. Upravo je ravnoteža crijevnog mikrobioma presudna za naše zdravlje.

Neravnotežu crijevne mikroflore nazivamo disbioza, odnosno prevladavanje štetnih mikroorganizama nad dobrima, do čega dolazi zbog različitih čimbenika, što ima važan utjecaj na naše opće zdravlje. Zdravlje crijeva utječe na cjelokupni imunosni sustav, metaboličke procese, mentalno zdravlje te na mnoge bolesti poput astme, psorijaze, šećerne bolesti, debljine i drugih.

“Jedan od važnijih čimbenika koji stvaraju disbiozu je upotreba lijekova, posebice antibiotika. Česta nuspojava njihova uzimanja je proljev. Proljev povezan s primjenom antibiotika pojavljuje se u čak do 40 % pacijenata, a može nastati na početku primjene antibiotika, ali ponekad i tjednima nakon završetka antibiotske terapije. Bilo koji antibiotik može izazvati ove smetnje, a posebno oni širokog spektra djelovanja. Simptomi mogu biti od blagih do teže kliničke slike dijareje izazvane infekcijom bakterijom Clostridium difficile, čija se patogenost pokazuje tek nakon primjene antibiotika.

Učestalost infekcije bakterijom Clostridium difficile posljednjih je godina u porastu, čemu pridonosi i primjena lijekova poput diuretika, antihistaminika ili inhibitora protonske pumpe. U posljednjem desetljeću pratimo trend smanjenja uporabe antibiotika, premda je Hrvatska u prosjeku u sredini po potrošnji u Europi. Smatram da nisu samo liječnici racionalniji u propisivanju antibiotika, nego su i sami pacijenti postali svjesniji opravdanosti korištenja ovih lijekova te da svaka infekcija ne zahtijeva primjenu antibiotika.”

Posljedice
Nekad smo uz antibiotike uzimali jogurt jer smo već tada znali da trebamo nadomjestiti dobre bakterije uništene antibiotikom. Međutim, danas znamo da su bakterije najaktivnije prva 24 sata, što se kod jogurta događa još u mljekarama. Dok dođu na police dućana, upitno je koliko dobrih bakterija sadrže. Napretkom znanosti i sve većih spoznaja o važnosti crijeva te dobrih bakterija - danas uzimamo i preporučujemo probiotike. Dr. Michael McCann rekao je da su probiotici za 21. stoljeće isto što i antibiotici za 20., želeći naglasiti njihovu važnost.

Važno je napomenuti da čak i nakon oporavka od proljeva izazvanog primjenom antibiotika mogu postojati dugotrajne posljedice koje utječu na ravnotežu crijevne mikrobiote, a osoba je podložnija infekcijama i drugim bolestima. Istraživanja su potvrdila da primjena probiotika s 10 bakterijskih sojeva za vrijeme uzimanja antibiotika amoksicilina znatno smanjuje mogućnost nastanka ove vrste proljeva te da je došlo do poboljšanja crijevne mikrobiote. Isto tako i da je primjena probiotika s više sojeva trajno uspješna kod infekcija bakterijom Clostridium difficile te da vrlo često dovodi do potpunog oporavka pacijenta. U svakodnevnom radu liječnik se sve više susreće s potrebom propisivanja probiotika te je nužno dodatno znanje što se tiče poznavanja bakterijskih sojeva, doza i dužine primjene. Vrlo je važno da probiotički pripravak sadrži humane bakterijske sojeve - one koji su i inače dio ljudskog probavnog sustava, naspram animalnih, koji to nisu. Važno je da pripravak, uz probiotik (tj. dobre bakterije), sadrži i prebiotik (hranu za dobre bakterije) i tada više ne govorimo samo o probiotiku, nego o stepenici više - sinbiotiku. Poželjno je nastaviti primjenu probiotika i nakon završetka antibiotske terapije u trajanju od 14 dana. Valja dati prednost probiotičkim pripavcima koji su u obliku praha.
Jasminka Knežević
Poželjno je nastaviti primjenu probiotika i nakon završetka antibiotske terapije
Možda ste propustili...