Osijek
NOVIH 50 MILIJUNA KUNA ZA ONE KOJI ŽELE OSTATI U SLAVONIJI

Stambeni krediti s 0,09 % kamata samo u Osječko-baranjskoj županiji
Objavljeno 6. ožujka, 2021.

Osječko-baranjska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je sklopila ugovore s komercijalnim bankama i jedinicama lokalnih samouprava, među kojima i s Gradom Osijekom o sufinanciranju kamata stambenih kredita, i to u funkciji poticanja gospodarstva jer, kako je naglasio u petak župan Ivan Anušić, samo oni stanovnici županije koji ovdje zasnuju svoj dom i obitelj, željet će ovdje ostati i raditi te razvijati gospodarstvo. Stoga je upravo cilj lokalne samouprave da i na ovaj način zadrži svoje stanovništvo. Riječ je o projektu pokrenutom još 2019., a kako je postojeći kreditni potencijal od 50 milijuna kuna iskorišten, na sjednici Županijske skupštine održane 28. siječnja 2021. godine, isti je povećan za dodatnih 50 milijuna kuna. Potpisivanje dodatka ugovorima o poslovnoj suradnji sa šest poslovnih banaka i 12 jedinica lokalne samouprave za provedbu projekta održano je u petak u Velikoj vijećnici OBŽ-a. Na taj način omogućen je nastavak projekta koji je pobudio veliki interes građana, a to potvrđuje i podatak da su subvenciju kamata na stambeni kredit već koristile 142 osobe, a tako je kupljeno 75 stanova i 67 kuća.

- Potpisivanjem ovog ugovora stvaraju se još povoljniji uvjeti za korisnike, odnosno gotovo beskamatni krediti, jer kamata može biti 0,09 posto. Krov nad glavom i radno mjesto najvažniji su za ljude koji žele ovdje ostati, bez toga nema revitalizacije nijednog dijela Hrvatske, pa tako ni istoka Hrvatske. Zato činimo maksimalno što je u našoj nadležnosti i siguran sam da će se pozitivni trendovi nastaviti - naglasio je župan Anušić.

Projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" namijenjen je hrvatskim državljanima s prebivalištem i radnim odnosom na području OBŽ-a, bez obzira na godine života, za kupnju stana ili kuće na području OBŽ-a. Provodi se subvencioniranjem kamatne stope od 1-postotnog poena na odobreni kredit poslovnih banaka s kojima Županija zaključi ugovor prvih deset godina otplate kredita, uz minimalan rok otplate od 15 godina. Najviši iznos kredita koji Županija subvencionira je 500.000 kuna, a stambeni kredit može biti i veći od toga iznosa, ali razliku financira korisnik kredita. Uz Osječko-baranjsku županiju u Projekt se uključilo 12 jedinica lokalne samouprave, i to s jednim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit. To su gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te općine Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac i Petrijevci, a za sudjelovanje u projektu dodatno se pozitivno očitovalo još pet jedinica lokalne samouprave.

- U prvih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala kamatna stopa za kredite u eurima kretala se do 3,2 posto. Nakon promjena na financijskom tržištu, Županija je zatražila dodatno sniženje kamata od poslovnih banaka te se one kreću u rasponu od 2,09 do 2,7 posto. Na ovu kamatu Županija i uključene općine i gradovi dodatno subvencioniraju kamatu s dva postotna poena, pa će kamata za neke korisnike biti već od 0,09 posto, što je gotovo beskamatno. U iduću srijedu bit će objavljen javni poziv kroz koji ćemo povećati kreditni potencijal, pa će korisnici moći ponovno pokrenuti procese vezano uz poslovne banke kako bi što prije mogli realizirati kupnju svoje nekretnine - istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović. N. Z. Eberhard
142

osobe koristile su do sada ovu kreditnu mogućnost u županiji
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike