Mozaik
ANIMAFEST ZAGREB 2021. GODINE

Ralph Bakshi dobitnik nagrade za životno djelo
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Nije se skanjivao prikaza nasilja, seksa, droge i rock´n´rola, već im je dao priliku da se razmašu onako kako se razmahuje život

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će animatoru, redatelju i producentu Ralphu Bakshiju. On je jedinstvena pojava u filmskom univerzumu i jedan od najutjecajnijih autora unutar svjetske scene animiranoga filma. Povijest animacije, bez Bakshija, bila bi siromašnija za nekoliko istinski važnih poglavlja. A to nije samo pitanje vremena koje je prošlo, već se ono javlja kao odgovor na sadašnjost i dalje se projicirajući na platno suvremene animacije.

Filmovi, od kojih je neke napravio prije više od pola stoljeća, gledatelja i danas mogu s lakoćom kupiti, možda i preneraziti, ali svakako spremno uvući u svoj osobiti svijet. Ponekad je on uronjen u fantastiku epske prošlosti ili proročki zamišljene budućnosti, a ponekad je, pak, sirovo i bezočno izbačen na ulicu svakodnevice, u kvartove u kojima životi bujaju isto kao što i završavaju. Bakshijevi filmovi nikada nisu bježali od smrti isto kao što nikada nisu bježali od života. Prikazivali su ono što se događa "tu negdje" između sna i jave, na granici naše stvarnosti i naše karikaturalnosti. Nije se skanjivao prikaza nasilja, seksa, droge i rock´n´rola, već im je dao priliku da se razmašu onako kako se razmahuje život. To je život koji pije, puši i ima brkove. Isto tako može imati uzak struk, duboki dekolte i slobodan pogled. Može biti crn, bijel, smeđ, siv, zao i dobar. Može se dati i može se primiti. To je svijet animiranoga filma za odrasle i one koji će odraslim postati. Ono što je Bakshi svakim novim filmom ostavljao u nasljeđe bila je i ostala stvaralačka sloboda, ideja koja poništava cenzuru i autocenzuru. Njegov rad je obilježila autorska i umjetnička hrabrost, prilagodljivost produkcijskim uvjetima, inovativnost i sklonost filmskom eksperimentu, ali isto tako i sposobnost suočavanja s mišljenjima koja bi ga sputavala u namjeri da stvara.

Od devet dugometražnih animiranih filmova koje je napravio u karijeri dužoj od 70 godina neki od njih su se uspostavili kao kultna animacijska ostvarenja. "Mačak Fritz" (1972.), "Heavy Traffic" (1973.), "Čarobnjaci" (1977.), "Gospodar prstenova" (1978.), "American pop" (1981.), "Cool world" (1992.)...

Baš kao i svjetski priznati i utjecajni autori Zagrebačke škole crtanog filma, Bakshi je bio uvjetovan skromnim budžetima i zbog istog je razloga posegnuo za eksperimentom i reduciranom animacijom. Uspjeh nije izostao, a umjetnička sloboda nije bila uvjetovana. Nagrada za životno djelo bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu. Podsjetimo, 31. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se od 7. do 12. lipnja 2021. godine. Osnovan je 1972. i drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Animafest Zagreb i danas s festivalima u Annecyju, Ottawi i Hirošimi pripada krugu nezaobilaznih događaja u kalendaru animacijske zajednice.

Tanja Kvorka
BOGATA BIOGRAFIJA I BROJNE NAGRADE
Ralph Bakshi (rođen 1938. godine) je američki redatelj animiniranih i igranih filmova. Tijekom 1970.-tih se proslavio nezavisnim produkcijama, kao i animiranim filmovima namjenjenim odrasloj publici. Između 1972. i 2015. godine režirao je deset filmova koji su prikazivani u kino distribuciji, od kojih je njih šest sam i napisao. Osim toga, radio je na brojnim televizijskim projektima kao redatelj, scenarist, producent i animator, a zadnjih par godina bavi se slikarstvom. Dobio je niz nagrada, kao recimo 1980. nagradu Golden Gryphon za “Gospodara prstenova”, 1988. nagradu Annie te Maverick Tribute Award na Cinequest Film Festivalu 2003. godine.
Filmovima je ostavljao u nasljeđe stvaralačku slobodu, ideje koja poništavaju cenzuru i autocenzuru
animacija
BILA BI PUNO

SIROMAŠNIJA

BEZ NJEGA
Možda ste propustili...

FESTIVAL BI SE IPAK MOGAO ODRŽATI

Glastonbury možda u rujnu za 50.000 fanova

ODRŽANA 41. DODJELA BRITANSKIH GLAZBENIH NAGRADA BRIT AWARDS

Konačno događaj s publikom uživo

IGRANO-DOKUMENTARNI FILM BOŽIDARA DOMAGOJA BURIĆA

Danas u Uraniji premijera “Doba uskoka”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZ VIVA ŠKOLE FILMA U VUKOVARU U SARAJEVO

Predstavljat će Hrvatsku

2

Vojko V i Grše opjevali “Mamiće”

3

OSJEČANKA NASTUPA NA CMC FESTIVALU

Noelle u novoj energičnoj
pjesmi poručuje “Ne laži”