TvObzor
DODIJELJENI 78. ZLATNI GLOBUSI

Netflix pokosio konkurenciju s deset osvojenih nagrada
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
Jedino što nije uspjelo popularnoj streaming platformi je dobiti nagradu za film “Mank”, koji je imao najviše nominacija

Zlatni globus za najbolju dramu pripao je filmu “Nomadland”, najbolju komediju filmu “Borat Subsequent Moviefilm”, dok je kod TV serija najviše nagrada osvojila Netflixova “Kruna”. Ove godine, s obzirom na pandemiju, 78. dodjela nagrada održana je uglavnom virtualno, a suvoditeljice svečanosti, Tina Fey i Amy Poehler, dodjelu Zlatnih globusa vodile su s dvije lokacije - jedna iz New Yorka, a druga iz Los Angelesa.

Nakon Oscara, Zlatni globus predstavlja najvažniju nagradu u filmskoj i TV industriji, nominirane i pobjednike odabiru članovi holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA), a dodjela ove godine bila je zasjenjena i prigovorima zbog manjka tamnoputih predstavnika u 87-članom HFPA udruženju.

Zhao najbolja
“Nomadland”, redateljice Chloe Zhao, osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu. Zhao je i pripala nagrada u kategoriji najboljeg redatelja, čime je tek druga žena u povijesti Zlatnog globusa kojoj je pripala nagrada u toj kategoriji. U kategoriji najboljeg filma - mjuzikla ili komedije nagradu je pripala filmu “Borat Subsequent Moviefilm” sa Sachom Baronom Cohenom u glavnoj ulozi novinara iz Kazahstana. Cohenu je ujedno za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, dok je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu dodijeljena Rosamund Pike za ulogu u filmu “Jako mi je stalo”. Chadwick Boseman posthumno je dobio nagradu za najboljeg filmskog glumca u drami za “Ma Rainey: Majka bluesa”, dok je za najbolju glumicu u drami nagrađena Andra Day za film “The United States vs Billie Holiday”.

Netflixova drama “Mank”, redatelja Davida Finchera, imala je najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, no ostala je praznih ruku. No, streaming servis video i TV sadržaja Netflix sa šest nagrada u kategoriji TV serija i četiri Zlatna globusa u kategoriji filma ipak je bio najuspješniji od svih distributera.

Neftlixova serija “Kruna” proglašena je za najbolju dramsku TV seriju. Emma Corrin koja glumi mladu princezu Dianu, proglašena je najboljom glumicom u dramskoj TV seriji, a njezin kolega Josh O’Connor, koji glumi princa Charlesa dobio je Globus za najboljeg glumca u dramskoj seriji. Tu je i Gillian Anderson koja je proglašena najboljom sporednom glumicom za ulogu Margaret Thatcher. Dan Levy i njegov otac Eugene glavni su glumci i kreatori Netflixove serije “Schitt’s Creek”, koja je pobijedila u kategoriji najbolje humoristične TV serije. Catherine O’Hara iz te serije osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u TV seriji iz žanra komedije ili mjuzikla. Veliki Netflixov hit “Damin gambit” pobijedio je u kategoriji serija ograničena trajanja. Za najboljeg glumca u humorističnoj seriji Zlatni globus je dobio Jason Sudeikis u za ulogu u seriji “Ted Lasso”.

Za životno djelo
Korejsko-američki “Minari” najbolji je film na stranom jeziku. a riječ je o obiteljskoj drami s elementima komedije u kojoj se korejska obitelj doseljava u Arkansas u potrazi za američkim snom. Britanac Daniel Kaluuya osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu Freda Hamptona u filmu “Juda i crni mesija”. Njegov sunarodnjak John Boyega nagrađen je pak za sporednu ulogu glumca za ulogu u seriji “Mala sjekira”. U kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u filmu “Mauritanac” nagradu je dobila Jodie Foster, dok je “Duša” dobio nagradu za najbolji animirani film.

Glumica i aktivistica Jane Fonda za životno postignuće u filmskoj industriji dobila je nagradu Cecil B. DeMille. Fonda je bila zvijezda 1960-ih i 1970-ih godina, u filmovima kao što su “Barbarella” i “Klute”. Nagrada za životno djelo na televiziji, nazvana po komičarki Carol Burnett, pripala je pak 98-godišnjem TV pioniru Normanu Learu, koji je kao scenarist i producent bio pokretačka snaga nekoliko serija koje su dominirale TV ekranima 1970-ih i 1980-ih, kao što su “All in the Family” and “One Day at a Time.”

Hina
Najčitanije iz rubrike