Svijet
BROJNE EUROPSKE ZEMLJE BORE SE S TREĆIM VALOM EPIDEMIJE

Rekordan broj hospitaliziranih ima Češka, Slovačka uvela policijski sat
Objavljeno 4. ožujka, 2021.

Češke bolnice izvijestile su o rekordnom broju pacijenata oboljelih od COVID-19. Ukupno su u bolnicama na liječenju od COVID-a 8162 osobe, a ministarstvo zdravstva ističe da se radi o najvećem broju od izbijanja pandemije. Njih 1600 ima vrlo težak oblik bolesti, zbog čega su stavljeni na respiratore. U istočnoj Češkoj aktiviran je plan za izvanredna stanja jer su bolnički kapaciteti na granici pucanja. S obzirom na očajnu situaciju, u liječenju pacijenata također će se koristiti i uglavnom netestirani lijekovi. U bolnicu u Brnu stiglo je 10.000 paketa antiparazitskog lijeka Ivermectina. Tu taktitu osobno zagovara premijer Andrej Babiš: "Govorimo da ne možemo čekati na klinička ispitivanja. Pokušajmo ovako."

U međuvremenu su velike tvrtke krenule u masovno testiranje svojih zaposlenika te će se u sljedeća dva tjedna, po nalogu vlade, na koronavirus bar jednom testirati više od dva milijuna radnika i zaposlenika.

Od početka pandemije u Češkoj, koja ima deset milijuna stanovnika, zarazilo se gotovo 1,3 milijuna ljudi, a umrla je 29.941 osoba.

Slovačka je od srijede uvela policijski sat tijekom noći, rekao je ministar zdravstva, dok se zemlja bori s najvišom stopom smrtnosti od COVID-a u svijetu. Slovaci ne smiju izlaziti iz kuće od 20 do 5 sati. Ljudima se preporučuje da ostanu kod kuće, a iznimno mogu izići ako moraju k liječniku, na posao ili u šetnju radi rekreacije ili sa psima. Policijski sat bit će obvezan do 19. ožujka, a možda će se produžiti i nakon tog datuma. Ta članica Europske unije s 5,4 milijuna stanovnika u posljednja je dva tjedna prosječno prijavljivala 24 umrla na 100.000 stanovnika. Visoka stopa smrtnosti "posljedica je mnogih čimbenika, Slovačka je napravila niz pogrešaka", rekao je za AFP predsjednik liječničkog sindikata Peter Visolajsky. "Karantena se prekasno uvela i nije se dovoljno nadzirala. Usto, stopa smrtnosti je posljedica općeg lošeg stanja u slovačkom zdravstvu", istaknuo je Visolajsky. Prema njegovim riječima, umjesto da se uvode nova ograničenja, bolje je primjenjivati postojeća kako bi se "smanjio broj zaraženih".

Poljska je, pak, u srijedu prijavila novih 15.698 novozaraženih koronavirusom, najviše od studenoga i dvostruko više nego dan prije. Istog dana u Poljskoj je od COVID-a umrlo 309 ljudi. "Brojke potvrđuju da treći val nije samo činjenica nego i da se zahuktava", rekao je zamjenik ministra zdravstva Waldemar Kraska. Od 24. veljače sedmodnevni prosjek novih slučajeva zaraze povećao se za trećinu. Od izbijanja pandemije u Poljskoj je zabilježeno više od 1,72 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je više od 44.300 ljudi. Do sada je cijepljeno oko 2,2 milijuna ljudi. Gotovo njih 1,2 milijuna primilo je dvije doze cjepiva.

U Bosni i Hercegovini u srijedu je registrirano gotovo 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je velik skok u odnosu prema razdoblju do sredine veljače i još jedna potvrda kako se epidemija u toj zemlji ponovo počinje širiti, a cijepljenje stanovništva beznadno kasni. Od prošlog tjedna BiH bilježi rast dnevnog broja novozaraženih, no on nije bio tako velik kao u srijedu.

Od izbijanja epidemije, u ožujku 2020., u BiH je do sada zaraza potvrđena u nešto više od 133 tisuće osoba, a provedeno je nešto više od 660 tisuća testiranja. Umrle su 5102 zaražene osobe.

Zimsko razdoblje od sredine prosinca prošle godine do sredine veljače ove godine donijelo je razmjerno stabilnu epidemiološku situaciju, no to se sada promijenilo. Novo širenje zaraze posebice je izraženo na području Sarajeva, a pred domovima zdravlja i ambulantama koje tretiraju oboljele osobe sve su dulji redovi.
H/D.Pav.
PRIPREME ZA MASOVNO CIJEPLJENJE
Slovenija će u ožujku provoditi masovnu akciju cijepljenja protiv COVID-19, u okviru koje bi mogla cijepiti od 500 do 600 tisuća stanovnika, no s obzirom na nedostatak cjepiva realno bi to moglo biti oko 240 tisuća ljudi. Prema riječima koordinatora vlade za cijepljenje Jelka Kacina, Slovenija u četvrtak očekuje 24.000 doza cjepiva AstraZenece, još 15.000 ih ima “u rezervi”, a 40.000 doza očekuje početkom idućeg tjedna. Te će se količine idućeg tjedna koristiti za cijepljenje nastavnika i odgojitelja u školama i vrtićima, što je u sadašnjem trenutku prioritet, s obzirom na skoro otvaranje i srednjih škola, te za nastavak imunizacije starijeg stanovništva.
Najčitanije iz rubrike