Crna kronika
PRESUDE VLASNICIMA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Svinja i ovca krive su za sudar, vlasnicima račun
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Vlasnici trebaju platiti štetu Croatia osiguranju, koje je obeštetilo unesrećene

Svake godine u Slavoniji i Baranji dogode se prometne nesreće zbog istrčavanja domaćih životinja na cestu. Za nastalu štetu odgovaraju vlasnici životinja, a u dva takva slučaja objavljene su i presude. Zbog svinje na cesti Osječanin B.Č., ali i P.M. iz Majara, moraju platiti štetu Croatia osiguranju.


Općinski sud Osijek donio je presudu kako B. Ć. mora osiguranju platiti 6891,54 kune s kamatama od 21. ožujka 2016. godine, te još 3100 kuna sudskih troškova sa zateznim kamatama. Osiguranje u tužbi navodi kako je 12. veljače 2016., na cesti kod toplane u Osijeku došlo do prometne nesreće u kojoj je sudjelovao osiguranik Z. P. kada je na cestu iznenada istrčala svinja i udarila u njegovo vozilo, pri čemu je nastala šteta. Osiguranje je Z. P. nadoknadilo štetu na vozilu, a vlasnik svinje isti taj iznos mora nadoknaditi njima. Tuženi B. Č. tvrdio je da nema dokaza da je on vlasnik svinje, no sud je utvrdio da je ipak on vlasnik životinje koja je izazvala nesreću.


Uvidom u presudu Prekršajnog suda u Osijeku sud je utvrdio da je B. Č. prekršajno kažnjen jer kao vlasnik svinje nije poduzeo sve da životinja ne iziđe na cestu bez nadzora. Svinja je ipak istrčala na cestu i udarila u prednji lijevi dio nailazećeg automobila. Za to je Osječanin dobio kaznu od 1300 kuna. Svinja je nakon prometne nesreće otišla prema oborima koji se vide s ceste i nalaze se na salašu udaljenom 200-tinjak metara od ceste. Policajci su tijekom očevida otišli do tih obora gdje je bilo 10 - 15 svinja, sve ograđeno nekakvim paletama. Vlasnika nisu zatekli, pa su otišli do najbližih kuća te u razgovoru sa susjedima utvrdili da su svinje vlasništvo B. Č. Policajci su potom otišli na adresu tuženika gdje ih je dočekala njegova supruga, koja je s policajcima otišla do obora i potvrdila da su svinje njihove, a potom je nazvala i supruga. Nedugo nakon toga policajci su se našli s B. Č. i uručili mu uplatnicu za počinjeni prekršaj.


Policajci su svjedočili i da su na automobilu pronašli tragove nesasušenog blata, a nakon toga su utvrdili da su svinje u oboru gacale po blatu te da nitko u okolici ne drži svinje. Uz to, susjedi s kojima su navedeni djelatnici PU osječko-baranjske razgovarali rekli su da i inače imaju problema s tim svinjama, jer znaju izići iz obora.


U drugom slučaju prometnu nesreću izazvala je ovca. Općinski sud u Đakovu presudio je da P. M. mora platiti Croatia osiguranju 18.959,80 kuna sa kamatama. U tužbi se navodi da se 1. prosinca 2017. godine u mjestu Majar dogodila prometna nezgoda kada je ovca udarila u auto Š. B., na kojem je nastala šteta. I ovaj vlasnik životinje tvrdio je, između ostaloga, da nema dokaza da je ovca njegova, da je vozač kriv za nesreću i da ga nitko nije saslušao na mjestu nesreće. Rekao je i da nije on preuzeo uginulu ovcu, nego njegova supruga. No, iako je njegova supruga upisana kao nositelj OPG-a, sud navodi kako je P. M. član te obitelji i ne mora biti upisan kao član OPG-a, te se njegova odgovornost ne može isključiti.

Sandra Lacić
ČUVAO STADO
To da P. M. nije saslušan nije mu prošlo na sudu jer je sud iz priložene dokumentacije i provedenih dokaza utvrdio da su policajci na očevidu načinili zapisnik o očevidu, da je obavljen razgovor s vozačem automobila kao i s P. M., koji je preuzeo brigu o uginuloj ovci i kojem je izdano izvješće o prekršaju jer je ovcu ostavio bez nadzora te mu je izrečena novčana kazna. Iz službene zabilješke proizlazilo je i da je P. M. čuvao stado ovaca, koje su njegovo vlasništvo, te ih je pretjerivao iz polja u dvorište preko ceste. Većina ovaca prešla je kolnik, no jedna je zaostala, te istrčala iz kanala na cestu kada je naišlo vozilo i udarilo u nju. Ovca je od udara odbačena na lijevu zemljanu bankinu, gdje je i uginula. P. M. mora platiti i 1080 kuna sudskih troškova.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKI POŽAR NA STAROJ ZGRADI U BELIŠĆANSKOJ MITROVICI

Pet obitelji ostalo bez doma nakon što je uništen krov, Grad je osigurao smještaj

2

OD POČETKA LISTOPADA U HRVATSKOJ

Zaplijenjeno milijun kuna i više od 30 kilograma raznih droga...

3

OZLIJEĐENIH U PUCNJAVI U SLAVONSKOM BRODU, SREĆOM, NEMA

Pucao na 68-godišnjaka i promašio