Tehno
TEST: RACECHIP GTS BLACK

Visokokvalitetni gadget za vozilo, vrhunac chip tuninga
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Modeli čipova donose blago povećanje performansi motora uz nižu potrošnju goriva

Od kada je vozača i automobila, vjerojatno je od tada i rasprava o tome treba li podizati snagu automobila te kako to izvesti. Čak i ako niste upućeni u svijet chip tuninga, vjerojatno znate za vječnu borbu pristaša tzv. čipiranja, odnosno "remapiranja", automobila s ciljem podizanja snage.

Nećemo se stoga upuštati u polemiku koja je opcija bolja, no jedno je nepobitno – učitavanjem novih mapa u automobil gotovo nepovratno mijenjate njegove karakteristike, a ugradnjom čipa, odnosno njegovim isključivanjem, uvijek se možete vratiti na tvorničko stanje. Usto, ugradnjom čipa zadržana je tvornička garancija jer uporabom čipa, kao što je RaceChip GTS Black, zadržani su svi sigurnosni parametri rada motora automobila. Stoga i ne iznenađuje tolika popularnost čipova RaceChip, a kako se ponaša njihov najbolji čip, model RaceChip GTS Black, isprobali smo na novom BMW-u serije 5, modelu 520 D, sa 190 KS i automatskim mjenjačem.

Klik do čipa
RaceChip GTS Black moguće je naručiti online ppreko webshopa www.racechip.com. Narudžba je jednostavna – dovoljno je unijeti podatke o automobilu i čip stvoren točno za odabran tip vozila i motora bit će prikazan. RaceChip nudi nekoliko modela čipova, poput modela S i RS, koji donose blago povećanje performansi i karakteristika motora uz nižu potrošnju goriva. Međutim, samo za automobile čija će snaga prijeći 200 KS nudi se model RaceChip GTS Black. Za naše testno vozilo, BMW 520 D, koje serijski stiže sa 190 KS, RaceChip GTS Black obećava podizanje snage na čak 225 KS. Istovremeno čip obećava i podizanje okretnog momenta sa 400 Nm na 460 Nm. To su brojke koje obećavaju umjereno podizanje performansi u optimalnoj razini, koje će automobil podnijeti bez stresa za trajnost njegovih pogonskih dijelova. Nakon narudžbe RaceChip GTS Black stiže za samo nekoliko dana. U kutiji, koja donosi sam čip i kabele za povezivanje, stižu i izuzetno jasne upute te popratni materijal, poput vezica, naljepnica i slično. Ugradnja je laka čak i ako niste vični mehaničarskim radovima. U samo desetak minuta čip je ugrađen i spreman za uporabu. Posebnost čipova RaceChip je u tome što omogućavaju i povezivanje s pametnim telefonom te tako kontrolu čipa. Nakon instalacije aplikacije RaceChip+ i brzog povezivanja telefona i čipa spremni smo otkriti sve čari RaceChip GTS Black.

Sedam mapa
Prvo što nam aplikacija RaceChip+ nudi jest odabir režima rada čipa. Stižu tri predefinirane mape:o Eco za ekonomičnu vožnju i što nižu potrošnju, potom Sport za dinamičnu vožnju i nižu potrošnju goriva te Race, koji nudi maksimalne performanse. Uz to RaceChip GTS Black nudi i sedam zasebnih mapa koje se kreću u tri spomenuta režima, ali uz fino podešavanje. Iako bi za potpuno testiranje bilo dobro automobil odvesti na dinamometar, kako ga nemamo u blizini na raspolaganju, možemo se pouzdati u svoj dojam, a on je – fantastičan. Naš testni automobil provozali smo autocestom na dionici duljine 100 kilometara testirajući ubrzanje, međuubrzanje i potrošnju. RaceChip GTS Black nudi znatno bolje performanse, posebice u višim brzinama, gdje automobil ima znatno bolji odziv na gas i, jednostavno, više snage, koja u tvorničkom režimu rada nedostaje.

Znatno bolje performanse vidljive su i pri pretjecanju, odnosno pri međuubrzanjima. Automobil jednostavno bez puno muke ubrzava i pretječe te se spomenutih 35 KS više od tvorničkih 190 KS doista osjeti. Tome dojmu svakako pridonosi i 60 Nm okretnog momenta više, a koji je zaslužan za osjećaj sile, koju ćete i kao vozač i kao putnik itekako osjetiti. Sad dolazimo do potrošnje. Može li automobil ići bolje i trošiti manje? Iako zvuči kontradiktorno, u slučaju RaceChip GTS Black to je moguće. No postoji kvaka – automobil je potrebno voziti štedljivo. U tvorničkom režimu štedljiva potrošnja podrazumijevala je oko 6 litara potrošnje goriva na 100 kilometara, a s RaceChip GTS Black ta je brojka bliža 5 litara, oko 5,2 litre. Ušteda je veća od 10 %, a uz pažljiviju vožnju moguće su uštede do 15 % na potrošnji. Sve u svemu - RaceChip GTS Black ugodno nas je iznenadio. Tražite li visokokvalitetni gadget za vaš automobil s kojim ćete dobiti podizanje snage u razini tolerancije koju vaš automobil može podnijeti, dalje od RaceChip ne treba gledati.
Marin Režić
Znatno bolje performanse vidljive su i pri pretjecanju, odnosno pri međuubrzanjima
Ugradnja je laka čak i ako niste vični mehaničarskim radovima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike