Crna kronika
LAŽNA DOJAVA IZ ČEPINA CENTRU 112 OSIJEK

Policiji i liječniku hitne rekao da je umro - on!?
Objavljeno 20. veljače, 2021.
Nemalo je bilo iznenađenje kada je 45-godišnji državljanin BiH lažirao svoju smrt

Sve žurne službe susreću se povremeno s lažnim dojavama. Zbog jedne lažne uzbune kaznenu prijavu dobio je i 45-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine koji je u noći 6. siječnja, telefonski nazvao Županijski centar 112 te prijavio da na području Čepina u kući leži mrtav muškarac. Hitnom intervencijom policije i Hitne pomoći utvrđeno da je muškarac lažno prijavio - svoju smrt!?


- Policija je utvrdila da je 45-godišnjak lažno prijavio svoju smrt, što je iziskivalo hitno djelovanje djelatnika Hitne pomoći i policije. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.


Istu kaznenu prijavu nedavno je dobio i drugi 45-godišnjak koji je od 9. srpnja 2019. do 3. rujna 2020. godine šest puta telefonski nazvao operativna dežurstva policije u Osijeku i lažno prijavljivao različite događaje koji su iziskivali hitno djelovanje policije. Lažnih prijava bilo je i u Baranji. U večernjim satima 14. srpnja 2018. godine policajci su dobili dojavu 50-godišnjaka da je u obiteljskoj kući u Dardi vatrenim oružjem pucao na muškarca i ranio ga. Dojavio je i da je oružjem ranio ženu koja ga je okrala. Došavši na mjesto događaja, policajci su vidjeli da nikakvog ranjavanja nije bilo.


U drugom se slučaju s policijom, ali i Hitnom pomoći, loše našaliti odlučio maloljetnik. Naime, mladić je uzeo tuđi mobitel, nazvao Hitnu medicinsku pomoć, lažno se predstavio i zatražio liječničku pomoć za ženu u Kozarcu, koja je navodno pala u nesvijest. Prekinuo je vezu i nije se više javljao. Došavši na navedeno mjesto u intervenciju, ekipa Hitne medicinske pomoći utvrdila je da je dojava lažna, pa je slučaj dojavljen policiji, koja je podnijela kaznenu prijavu zbog lažne uzbune.

Bilo je tu i lažnih dojava o požarima. Jednom prilikom policajcima je stigla dojava o požaru u ugostiteljskom objektu u Đakovu. Policajci su pohitali na intervenciju, no kada su stigli, od požara ništa. "Šaljivi" 30-godišnjak kazneno je prijavljen.
Sandra Lacić
LAŽNOM DOJAVOM UGROŽAVATE ŽIVOTE ONIH KOJIMA JE UISTINU POMOĆ POTREBNA
Iz policije poručuju građanima da ne dojavljuju neistinite događaje, jer zbog toga može umrijeti osoba kojoj je uistinu bila potrebna pomoć, a hitne službe nisu stigle na vrijeme jer su intervenirale na mjestu lažne dojave. Zbog te činjenice lažnim dojavljivačima nije isključena ni zatvorska kazna ako ih se otkrije i dođe do mogućeg sudskog procesa.

- Policijski službenici moraju zaprimiti svaku dojavu građana. Nakon zaprimljene dojave, policajci na terenu provjeravaju njezinu istinitost te u slučaju potrebe za intervencijom policije ili drugih službi, žurno postupaju. Dok policajci ili druge službe žure pružiti pomoć lažnom dojavitelju, možda je baš u tom trenutku nečiji život u opasnosti i ovisi o njihovoj pomoći. Stoga apeliramo na građane da ne prijavljuju neistinite događaje jer mogu ugroziti nečiji život - upozoravaju iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Možda ste propustili...

DRŽAVLJANIN SRBIJE ZAVRŠIO U ISTRAŽNOM ZATVORU

Vozio migrante u podvozju prikolice

VELIKO OTKRIĆE ZAGREBAČKE POLICIJE

U ćevabdžinici skrio 25 ukradenih respiratora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON PREVOŽENJA MIGRANATA U KOMBIJU

Odbjegli vozač ipak uhićen

2

RANOJUTARNJA NEDJELJNA INTERVENCIJA

Požar u napuštenoj kući u Dunavskoj ulici ugašen

3

DVIJE PROVALE U KUĆE

Ukradeni novac, televizori i alat