Novosti
U PAKIRNICI, SKLADIŠTIMA I SILOSU

U osječkoj šećerani ostaje
raditi tridesetak radnika
Objavljeno 17. veljače, 2021.

Vezani članci

ZAUSTAVLJAJU SE POGONI U OSIJEKU

Prerada repe samo u Županji, radnicima ponuđeni novi uvjeti

U Tvornici šećera Osijek, koja se nalazi u sustavu Hrvatske industrije šećera (HIŠ), od ukupno 203 stalno zaposlena radnika njih 30-ak ostaje raditi u pakirnici, skladištu i silosima, 81 radnik potpisao je sporazumni raskid ugovora uz otpremnine, u prosjeku po radniku oko 100.000 kuna, ovisno o godinama radnog staža, a neki su radnici prešli raditi u Žito grupu. Žito grupa u HIŠ-u, podsjetimo, ima 40 posto vlasničkog udjela, 60 posto imaju Viro i Sladorana. Izjavio je to  Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ) koji je cijeli dan proveo u osječkoj šećerani u razgovoru s radnicima.


- Ostali radnici nam trebaju, posebice inženjeri i majstori koje pokušavamo nagovoriti da ostanu za stalno raditi u županjskoj Sladorani - kazao je Zadro.


Pojasnio je i da je do obustave prerade šećerne repe u osječkoj šećerani došlo nakon provedenih detaljnih analiza kada je donesena odluka da se prerada šećerne repe u 2021. godini odvija isključivo u županjskoj Sladorani. I to iz razloga jer su prošle godine imali problem s ugovaranjem dovoljnih hektara pod šećernom repom.


- Ugovorili smo ukupno 10.500 hektara u Republici Hrvatskoj te 1500 hektara u Mađarskoj, i već tada smo rekli da je to dostatno samo za jednu šećeranu, ali da ćemo napraviti dodatan napor i izdržati još jednu godinu. Tada je bilo odlučeno da se prerađuje šećerna repa u Osijeku i Županji. Polagali smo i nade da će se popraviti i cijena šećera i da će uspjeti nešto više pod šećernom repom. Međutim, sjetva je pred vratima, a ništa od toga nije se dogodilo. Mi smo od 2014. godine do danas u sve tri šećerane izgubili približno milijardu kuna. Koliko god je ova odluka teška ljudima koji ovdje rade, ali i meni samom, donesena je da bismo bar sačuvali jednu šećeranu, odnosno i koliko-toliko proizvodnju šećerne repe. Angažirali smo tvrtku LMC iz Engleske koja je najpoznatija svjetska konzultantska kuća glede pitanja šećera, jer je to zbilja velika odgovornost i nitko od nas nije imao hrabrosti i reći ova će šećerana raditi, ova neće... Čista matematika znači da je danas u Republici Hrvatskoj najjeftinije šećer proizvoditi u županjskoj Sladorani - rekao je Zadro.


Na upit je li ovo trajno gašenje prerade šećerne repe i proizvodnje šećera u osječkoj šećerani, Zadro je rekao da trenutačno ne zna odgovor na to pitanje, jer ako se uspije potpisati Mercosur ugovor otvorila bi se mogućnost uvoza sirovog šećera u Hrvatsku.


- A ako se to dogodi, mi možemo otvoriti sva tri pogona i raditi - kazao je Zadro. Z.Rupčić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Termini cijepljenja do 19. kolovoza