Kultura
PREMINUO POZNATI KNJIŽEVNIK JEVREM BRKOVIĆ

Ostat će zapamćen kao pjesnik i antiratni aktivist
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Poznati književnik i jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća Jevrem Brković, koji je posljednje desetljeće prošlog stoljeća proveo u emigraciji u Zagrebu, preminuo je nedjelju u 88. godini.


Brković je rođen 29. prosinca 1933. godine, školovao se u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu. Prve pjesme objavio je u crnogorskoj "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu".


Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu vanjskih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu. U Titograd se vraća 1958. godine i sve do umirovljenja radi na Radiju Titograd. Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.


Početkom devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Sobodana Miloševića u Crnoj Gori. Zbog njegova otvorenog pisma isprike hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima, koje je bilo reakcija na bahato ponašanje crnogorskih rezervista u zapadnoj Hercegovini, u jesen 1991. godine protiv Brkovića je podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje. U listopadu iste godine Brković je emigrirao u Hrvatsku, gdje je živio i radio do 1999. godine, kada se nakon promjene političke klime vraća u Crnu Goru.


Krajem listopada 2006. godine Jevrem Brković i njegov vozač i tjelohranitelj Srđan Vojičić napadnuti su od triju naoružanih osoba. U napadu je ubijen Brkovićev tjelohranitelj, a crnogorski književnik zadobio je lakše ozljede. U javnosti se nagađalo da je motiv napada bila tek objavljena Brkovićeva knjiga "Ljubavnik Duklje", u kojoj se on indirektno podsmjehivao mnogim ljudima iz javnog života Crne Gore bliskim tadašnjoj crnogorskoj vlasti. Počinitelji napada nikada nisu otkriveni. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA PREDSTAVE ‘’ŠTO ŽENA UMIJE’’

Zagorka je započela borbu za prava žena koja još traje

2

MINISTARSTVO KULTURE OVU JE GODINU PROGLASILO GODINOM ČITANJA

Za književne manifestacije 3,8 milijuna kuna

3

ARHEOLOŠKA ISKAPANJA OTKRILA DOKAZE O ŽIVOTU PRIJE 3.000 GODINA

Nepoznata povijest Banskih dvora