Kultura
“EUROPSKI GLASNIK” OBILJEŽAVA ČETVRT STOLJEĆA SVOJEG IZLAŽENJA

To nije časopis, to je antologija
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Trajati četvrt stoljeća uspjeh je za bilo koji časopis, a posebice onaj koji povezuje filozofiju, književnost i politiku na rafiniran način te nudi odgovore na aktualnu globalnu problematiku. Takav je "Europski glasnik", koji izdaje Hrvatsko društvo pisaca, zahvaljujući ponajprije uredniku Draženu Katunariću, okuplja zanimljive autore i donosi aktualne teme. Ključna tema 25. izdanja je problem pandemije, a kako preživjeti koronu, promišljaju europski filozofi. Tu je i poezija, koja se u časopisu posebno njeguje. Među objavljenim su stihovima i oni Enesa Kiševića.

- Ja ne bih rekao da je to časopis, to je antologija, zbornik, to je tisuću stranica, čudesan je. Ja ga nisam uspio cijeloga pročitati, iščitavam ga i vraćam se tome - rekao je Kišević za HTV.

I to znanje od književnosti preko filozofije, kulturalne teorije i politike do astrofizike, a upravo je poeziju i fiziku u stihu i eseju povezao fizičar, filozof i pjesnik Marko Grba.

- Koja je veza između poezije i fizike? Možda je to najbolje izrekao Albert Einstein kada je kazao da je osjećaj čuđenja, koji je najdublji osjećaj koji čovjek može iskusiti, zajednički kako pravoj znanosti, tako i pravoj umjetnosti - ustvrdio je Grba.

Kako piše njegov glavni urednik Dražen Katunarić za HTV, "časopis je nastao u prvoj poslijeratnoj godini, u siromašnoj intelektualnoj situaciji", a želio je biti mjesto koje "otvara kulturne obzore bez granica."

Tijekom godina, ondje su se mišljenja često i suprotstavljala, a dijapazon tema, što pokazuje i najnovije izdanje, doista je širok. T.K.
Možda ste propustili...

CIKLUS GLAZBENI UMJETNICI ZAGREBU

Koncert uživo online

U KABINETU GRAFIKE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izložba Vukovarke Ane Sladetić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA PREDSTAVE ‘’ŠTO ŽENA UMIJE’’

Zagorka je započela borbu za prava žena koja još traje

2

MINISTARSTVO KULTURE OVU JE GODINU PROGLASILO GODINOM ČITANJA

Za književne manifestacije 3,8 milijuna kuna

3

ARHEOLOŠKA ISKAPANJA OTKRILA DOKAZE O ŽIVOTU PRIJE 3.000 GODINA

Nepoznata povijest Banskih dvora