Novosti
POLICIJA I USKOK PRETRAŽILI MU DOM I UREDE

Puljašić na meti istražitelja zbog sumnji na namještanje natječaja
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Policija i Uskok u četvrtak su pretražili urede i dom požeškog gradonačelnika Darka Puljašića, koji je podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika HDZ-a nakon što je otkriveno da je kao gradonačelnik Požege sudjelovao u namještanju natječaja za energetsku obnovu u tom gradu.


Nakon što su mediji prošlog tjedna objavili tajno snimljeni razgovor u kojem Puljašić direktora požeškog Komunalca Josipa Viteza nagovara na kršenje zakona u poslovima oko energetske obnove, Puljašić je podnio ostavku i na sve stranačke dužnosti, a u četvrtak ujutro suočio se s istražiteljima za suzbijanje korupcije. Osim Puljašića na meti istražitelja navodno je i njegov zamjenik, također bivši HDZ-ov lokalni dužnosnik, Mario Pilon. Neslužbeno se doznaje da su izvidi počeli još u travnju prošle godine, zbog sumnje na namještanje poslova energetske obnove više stambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac. U MUP-u su potvrdili samo da imaju "postupanje u koordinaciji s Uskokom", a više detalja nisu željeli iznositi.


Navodno istražitelji od prošlog travnja imaju snimku tajno snimljenih razgovora u kojima najprije Pilon, 7. siječnja., a potom i Puljašić, 14. siječnja 2020., zahtijevaju od tadašnjeg direktora požeškog Komunalca da lokalnim tvrtkama namjesti poslove na obnovi zgrada. Znajući kako bi mogao teći razgovor s Pilonom i Puljašićem, Vitez je tajno snimio komunikaciju s požeškim čelnicima. U tajno snimljenom razgovoru Pilona i Viteza može se čuti kako Puljašićev zamjenik nagovara šefa Komunalca da promijeni mišljenje, što on odbija objašnjavajući dogradonačelniku da isključivo prihvaća raditi prema pravilnicima Europske unije. Pilon potom Vitezu poručuje da će o svemu obavijestiti Puljašića te mu govori da je na mjesto direktora Komunalca politički instaliran. Puljašić u razgovoru tjedan dana poslije pokušava nagovoriti Viteza da pristane dodijeliti poslove lokalnim tvrtkama i u njemu požeški gradonačelnik poručuje direktoru Komunalca da mu ne želi prijetiti, ali mu daje do znanja da će mu se u suprotnome zamjeriti, kao i "svim onim ljudima koje neće izabrati". Požeški gradonačelnik u nastavku objavljenog razgovora nagovara Viteza da na popis izvođača radova, među ostalima, doda Tomislava Didovića, koji je nakon Vitezove smjene u prosincu imenovan novim direktorom Komunalca, te Marija Bekića, prethodnog direktora Komunalca, koji danas obnaša dužnost direktora požeške komunalne tvrtke Tekija. Mediji su objavili kako Vitez nije potpuno poslušao Puljašića i Pilona te da je uz požeške tvrtke na natječaj pozvao i tvrtke iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica te da je time u nadmetanju za poslove obnove postignuta 500.000 kuna niža cijena. Umjesto 2,3 milijuna kuna za radove je postignuta cijena od 1,8 milijuna, pri čemu se 85 posto financira iz sredstava EU-a, a 15 posto plaćaju suvlasnici zgrada. Time je suvlasnicima zgrada ušteđeno 75.000 kuna, precizirali su mediji.
Afera je dobila nastavak nakon što je Telegram u utorak objavio izvješća o primljenim donacijama za financiranje prošlih lokalnih izbora, na kojima se Puljašić kao kandidat HDZ-a natjecao za mjesto gradonačelnika. Mediji ističu da se iz tog dokumenta ne vidi da je Puljašić uzeo za sebe dio novca iz donacija, ali kako je razvidno da su tvrtke koje posluju s Gradom i njegovim poduzećima bile glavni donatori HDZ-ova gradonačelničkog kandidata. Među tim tvrtkama je Termo-projekt, za koji je Pilon od Viteza tražio da bude na popisu tvrtki koje će dobiti poslove na energetskoj obnovi požeških zgrada. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana