Regija
SKIJALIŠTE TOMINAC

Vučnica je proradila, treba im više snijega
Objavljeno 18. siječnja, 2021.
Prošloga ljeta postavili su i rasvjetu, skijalište Tominac postalo je najkompletnije opremljeno skijalište u Slavoniji
SLATINA

Nakon što su vrijedni skijaši i članovi Skijaškoga kluba Slatina kupili ratrak, stroj za uređenje skijaške staze koji omogućava znatno dužu skijašku sezonu i poboljšava uvjete posjetiteljima za bavljenje zimskim sportovima, na skijalištu Tominac izgradili su spremište za taj stroj, uredili su objekte za odmor i okrjepu, a otprije imaju i vučnicu. Pa kad su prošloga ljeta postavili rasvjetu, slatinsko skijalište Tominac postalo je najkompletnije opremljeno skijalište u Slavoniji.

Međutim, premda je već prošla i sredina siječnja, prava skijaška sezona još nije započela. Za pravo skijanje snijega nema dovoljno, ali su zato najmlađi došli na svoje. O stanju na skijalištu razgovarali smo s predsjednikom kluba Draženom Prebegom.

- Budući da na skijalištu ima više djece sanjkaša, ostavimo rasvjetu do 19.30 sati, neka uživaju. U gornjem dijelu staze ima dovoljno snijega, ali u donjem dijelu se otopio jer je pao na mokro tlo i travu, gdje se voda zadržava. Ali budući da imamo rasvjetu, skijalište je otvoreno jer želimo iskoristiti i to snijega što ga ima - kaže Prebeg.

Osobito je zadovoljan što je staza napokon osvijetljena, pa su ostvareni uvjeti za bavljenje sportskim aktivnostima na snijegu i u večernjim satima. Riječ je o projektu vrijednom oko 60.000 kuna. Skijaši su nabavili i postavili rasvjetne stupove, kabele i ostalu opremu nabavljenu donacijama i vlastitim sredstvima, a Grad je nabavio deset reflektora vrijednih 40.000 kuna. Članovima kluba u postavljanju reflektora pomogla je tvrtka Signalit vlasnika Gorana Ćuće. Premda još nema onoga pravog skijanja, rasvjeta je ipak dobrodošla jer osvjetljava skijalište, a dio pokriven snijegom pun je malih sanjkaša.

- Prošle dvije sezone bile su izuzetno loše, prošle godine snijega uopće nije bilo, a ove godine prosinac i prvi dio siječnja također su prošli bez snijega. Ostaje vidjeti kakva će biti druga polovica siječnja i veljača. Ove godine ljubiteljima zimskih sportova ne pogoduju ni učestale promjene temperature zraka. Prognostičari predviđaju da će sljedećih nekoliko dana, osobito u ponedjeljak, jutarnja temperatura biti ispod nule, i do minus osam, a samo tri dana poslije najveća dnevna temperatura penje se na plus 13. Takve temperaturne razlike u siječnju, od 20 i više stupnjeva, nisu dobre za održavanje konstantnih snježnih uvjeta na skijalištu. U ranijim godinama nikad nije bilo juga u prosincu, siječnju i veljači, a u posljednje vrijeme jugo nam za jednu noć upropasti pripremljenu stazu - kaže Prebeg.

Slatinsko skijalište Tominac otvoreno je za ljubitelje zimskih sportova, vučnica i rasvjeta rade, ali ulaz se ne naplaćuje jer snijega nema dovoljno i uvjeti nisu kakvi bi morali biti, jedino mališani uživaju u sanjkanju. Članovi Ski kluba Slatina održavaju akcije tijekom cijele godine, održavaju skijalište, uz pomoć Šumarije kose travu tarupima i trimerima, a hoće li biti skijanja – ipak ne odlučuju oni.

Petar Žarković
Vučnica na Tomincu duga je 220 metara
Skijalište Tominac prostire se na četiri hektara i dugo je 250 metara. Nagib staze od 35 stupnjeva prikladan je za daskanje, sanjkanje i za iskusnije skijaše. Daskaši imaju polukružnu i posebno obilježenu stazu. Skijaški klub brine se o ispravnosti i funkcioniranju 220 metara duge vučnice. Planinarsko skijaško društvo utemeljeno je 1979. godine. U početku su se bavili uglavnom planinarenjem, a skijalište je funkciju dobilo 1982. godine, kad je postavljena vučnica. Nakon rata Planinarsko društvo je ugašeno, a Skijaški klub osnovan 2006. godine.
problemi
JUŽINA

USRED

ZIME
Možda ste propustili...

SUSTAV NOVI GRADAC - DETKOVAC

Raste zanimanje za navodnjavanje

EMICA ZVONARIĆ (82) U PROGRAMU ZAŽELI:

Jasna meni znači više od mirovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAFAEL SPAJIĆ ISPUNIO OBEĆANJE

Humani street nogometaš stipendirat će kuharicu

2

GRADIT ĆE “AUTOCESTU BUDUĆNOSTI”

Brzi internet dobit će 5613 kućanstava u osam općina

3

ČLANOVI GRADSKOG ODBORA ODLUČILI:

Davor Miličević kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Županje