Crna kronika
BRANITELJSKA ZADRUGA

Istraga ide dalje: Oštetili državu za 54 mil. kuna?
Objavljeno 14. siječnja, 2021.

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom i 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojima su stekli nepripradnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna, navodi su u redovitom policijskom izvješću Policijske uprave vukovarsko-srijemske.


Koliko smo uspjeli doznati, riječ je o braniteljskoj zadruzi s područja Vinkovaca koja je "poslovala" s nekoliko trgovačkih društava od koja se neka bila fiktivna, a neka su postojala. Raznim malverzacijama umanjivali su poreznu obvezu i tako oštetili državu za nešto manje od 17 milijuna kuna.


Neslužbeno doznajemo kako se radi o braniteljskoj zadruzi koja se zbog dugovanja državi našla na listi Porezne uprave najvećih dužnika te o građevinskim tvrtkama u kojima se vrte ista imena i prezimena i rodbinske veze. Kako tvrdi osoba dobro upućena u policijsko-kriminalni milje, porezni USKOK Osijek je istraživanjem došao do brojke od gotovo 17 milijuna kuna kada je slučaj predao PU vukovarsko-srijemskoj, čiji su službenici nastavili istraživanje i, tvrdi naš sugovornik, otkrili malverzacije od čak 54 milijuna kuna.


Kako je utvrđeno kriminalističkim istraživanjem, u vremenu od svibnja 2016. do svibnja 2019. osumnjičeni su, kao odgovorne osobe zadruge i više trgovačkih društava sa sjedištima u Vinkovcima, koristeći zakonsku mogućnost da zadruga ostvaruje pravo na pretporez odmah po zaprimanju računa neovisno o plaćanju usluga, međusobno ispostavljali lažne račune koje nisu plaćali, a koje su prikazivali u poslovnim knjigama, te neosnovanim iskazivanjem pretporeza po lažnim računima umanjili porezne obveze koje su bili dužni plaćati, čime su oštetili državni proračun za više od 16.946.000 kuna. Također je utvrđeno, navodi se u policijskom izvješću, kako su osumnjičeni u tom razdoblju, suprotno zakonskim propisima, poslovne knjige vodili na temelju nevjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i na taj način onemogućili preglednost poslovnih događaja.
Osumnjičeni su u srijedu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske te protiv njih slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima koje će dalje voditi ovaj postupak i utvrditi ima li elemenata za podizanje kaznenih prijava protiv 50-godišnjaka i 48-godišnjakinje zbog malverzacija u poslovanju.


Miroslav Flego
razmjer štete
ISTRAGA SE

NASTAVLJA

I DALJE
NA TERET TVRTKE PLAĆAO SVOJE TROŠKOVE
Prije nekoliko dana osječko Županijsko državno odvjetništvo, zbog sumnje da je svoju tvrtku oštetio za nešto manje od 700 tisuća kuna, a državni proračun za više od 200 tisuća kuna, pokrenulo je istragu protiv 48-godišnjaka. Muškarca se tereti da je od siječnja 2011. do kraja prosinca 2012. godine, kao jedini osnivač i direktor trgovačkog društva, s poslovnog računa tvrtke u više navrata uplatio na svoj privatni račun gotovo 300 tisuća kuna te da si je iz blagajne društva u više navrata isplatio ukupno 280 tisuća kuna. Sumnja se da je na teret tvrtke plaćao svoje privatne troškove te gorivo za privatne svrhe te da si je, na štetu tog društva, pribavio više od 696 tisuća kuna protupravne imovinske koristi.
Možda ste propustili...

SUMNJA SE DA JE ZBOG SINA PODMIĆIVAO DVIJE OSOBE

Damir Handanović mora u istražni zatvor zbog sprječavanja dokazivanja

KAŽNJEN S 18 TISUĆA KUNA

Nema dozvolu i k tome još vozi pijan

NESTRUČNO POSTAVLJENE INSTALACIJE

Eksplozija plinske boce uzrok je požara kuće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana