Regija
MALA SREDNJA ŠKOLA JAČA KONKURENTNOST

Uz nove CNC strojeve imaju i nova deficitarna zanimanja
Objavljeno 18. prosinca, 2020.
Đurđenovačka srednja škola obrazuje učenike za bačvare, stolare, CNC operatere...

ĐURĐENOVAC - Srednja škola Josipa Kozarca iz Đurđenovca mala je strukovna škola koja već dugi niz godina obrazuje učenike u strojarstvu, obradi drva i šumarstvu.

Iako školu pohađa manje od stotinu učenika, jedina je srednjoškolska ustanova u Hrvatskoj koja obrazuje učenike isključivo za zanimanje bačvar i jedina u Osječkoj-baranjskoj županiji za zanimanje šumarski tehničar. Učenici koji se upišu za bačvara ostvaruju stipendiju u iznosu 1000 kuna tvrtke iz Našica, koja im plaća i rad na praksi. Uz navedeno, škola nudi još zanimanje stolar u struci obrada drva, tehničar zaštite prirode u struci šumarstvo, te u struci strojarstvo, strojobravar i CNC operater od prošle jeseni.

Prije mjesec dana nabavila je suvremeni stroj za obuku CNC operatera. Naime, zahvaljujući financijskoj potpori Osječko-baranjske županije, kupljena je glodalica. Ovaj CNC stroj je nabavljen na inicijativu voditelja praktične nastave Senada Beckera, koji je prošle godine, imajući u vidu rastuću potražnju za stručnjacima za računalno upravljanje strojevima, inicirao da se u srednjoj školi u Đurđenovcu ponudi i školovanje za zanimanje CNC operatera. Tako se u prvom i drugom razredu školuje ukupno 18 budućih CNC operatera.

- S obzirom na zbivanja na tržištu rada i potražnju za CNC operaterima, došao sam na ideju da u našoj školi otvorimo zanimanje CNC operater. Pokrenuli smo inicijativu za novi program obrazovanja prošle školske godine, dobili suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te upisali prvu generaciju CNC operatera. Lani smo upisali devet učenika, a toliko i ove jeseni - rekao je Becker.

No to nije sve. Srednja škola Josipa Kozarca u Đurđenovcu, koja je prepoznala potrebu tržišta rada za strukovnim zanimanjima, namjerava omogućiti i školovanje učenika za samostalno programiranje CNC stroja.

- U dogledno vrijeme planiramo, kada steknemo uvjete, ponuditi i obrazovanje za zanimanje CNC programer. Želja nam je razvijati školu u smjeru da mladima osiguramo budućnosti tako da im ponudimo školovanje za ova vrlo tražena i dobro plaćena zanimanja – poručuje voditelj praktične nastave. Za obuku CNC operatera u planu je nabaviti i tokarilicu.

Inače, CNC strojevi računalno su upravljani pa je na njima programiranjem moguće proizvoditi složene predmete, čime će na njima osposobljavani učenici steći bolje kompetencije na tržištu rada.

A potencijal ovog zanimanja prepoznao je i učenik 1. razreda CNC operatera Juro Jurinović. Kako nam je rekao, odabrao je ovo zanimanje jer je jedno od najtraženijih, omogućava siguran posao i dobra primanja. "Upisao sam ovo zanimanje jer je dosta traženo, a i dobro plaćeno. U školi je odlično, profesori se jako trude i puno sam već naučio", rekao je učenik Juro.

CNC operater radi u tvrtkama strojne obrade, u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja. Obrazovanjem se stječu kompetencije za obavljanje poslova rukovanja klasičnim i numerički upravljanim alatnim strojevima u proizvodnji i reparaciji dijelova strojeva i uređaja.

Snježana Fridl

Potpora tvrtki
Osim u školskoj radionici, učenici praksu odrađuju i u licenciranim tvrtkama koje im osiguravaju učenje temeljeno na radu, ključno za stjecanje znanja i praktičnih vještina. “Suradnja s đurđenovačkim tvrtkama Pro Wood, Blažević interijeri i Pro-lim je izvrsna i jako puno znači školi. Osim što učenici idu na praksu, te tvrtke školu pomažu donacijama otpadnog materijala”, kaže voditelj praktične nastave Senad Becker.

Ravnatelj škole Dražen Turza izrazio je zadovoljstvo suradnjom koju škola ima sa Županijom. ‘’Županija redovito ulaže u poboljšanje radnih uvjeta u školi, a nedavno je izdvojila značajna sredstva za ovaj CNC stroj koji zadovoljava sve standarde. Svakako bismo zahvalili Županiji. Nadam se da će učenici iz škole izići kao pravi majstori’’, rekao je ravnatelj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PUNOLJETNOM VINSKOM BOR MARATONU

Tisuće vinoljubaca “svladavale” čak 23 vinarije

2

POSTOJEĆI U FUNKCIJI ČETVRT STOLJEĆA

Prvi most Županja - Orašje srušen je prije 32 godine

3

U ĐAKOVŠTINI 1190 OBRTNIKA

Rast obrta koji energiju proizvode preko solara