Osijek
VIŠE PACIJENATA KOD DERMATOLOGA

Dr. Ručević: Maske mladima pogoršaju probleme s kožom
Objavljeno 17. prosinca, 2020.
- Maske se moraju nositi! No ako se držite savjeta dermatologa, problemi se mogu ublažiti - kaže Ručević

Obveza nošenja zaštitnih maski radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, bilo da su perive ili jednokratne, mora se poštovati. No dugotrajno nošenje maske nekima izaziva druge probleme. U hladnijim je mjesecima, primijećeno je, sve više djece i mladih koji se javljaju dermatolozima zbog pogoršanja problema s kožom.


- Počeo sam raditi u jednom trgovačkom centru na blagajni, gdje, naravno, cijelo vrijeme moram nositi zaštitnu masku. Već nakon tri dana osjetio sam prve probleme - koža me peče i svrbi, nije mi nimalo ugodno, a pojavile su se i akne. Uzalud je to što kad dođem kući ne nosim masku, pa nije bilo druge nego obratiti se liječniku - požalio se student iz Osijeka.


Da je sve više mladih s navedenim problemima potvrđuje i osječka dermatovenerologinja, dr. sc. Ivana Ručević, rekavši kako bilježi neuobičajeno velik broj mlađih pacijenata, već u dobi od 12 godina naviše.


- Dolaze s problemima akni, odnosno iritacije kože i upale zbog neprestanoga nošenja maski. Akne u toj dobi "divljaju" i mi, dermatovenerolozi, trudimo se koliko god znamo da im ublažimo problem jer zaštitne se maske moraju nositi - kaže dr. Ručević. Pojašnjava kako pri nošenju maske na licu dolazi do tzv. okluzije, odnosno situacije kada koža ne može disati. Ti problemi jednako pogađaju djevojke i mladiće.


- Zbog donje dobne granice pacijenata slobodno možemo reći i djevojčice i dječake, ovisno o tome kada ulaze u pubertet, no popriličan je i broj pacijenata u dobi od 30 i više godina koji imaju problematičnu kožu, što im dugotrajno nošenje zaštitne maske samo još pogorša - pojašnjava dr. Ručević.


Kako je nošenje zaštitnih maski sad obvezno u puno više situacija nego ljetos, kada su se dermatolozima više javljali pacijenti starije dobi, logično je i da tretmani ne mogu postići željeni učinak. Naša sugovornica kaže kako je liječenje jako sporo, no liječnici su, dok traje obveza nošenja maski, nemoćni. Naime, koža mora disati, a pod zaštitnom maskom to nije moguće. Liječenjem se stanje donekle poboljša, no na određeni se način vrti ukrug.


No kako masku ne nosimo u kući, dr. Ručević savjetuje obvezno umivanje i mazanje kremom, odnosno nekom blagom emulzijom, kako bi koža što više disala i kako bi učinak njege bio što veći.


Uza sve, valja voditi računa i o tome, kaže dr. Ručević, da maske budu bijele boje.


- Bijela boja manje iritira kožu od neke druge. Ako se nosi jednokratna maska, nipošto se ne smije dogoditi da jednu te istu nosimo na licu više dana. Kad su u pitanju perive maske, one se, naravno, moraju oprati na odgovarajućoj temperaturi i obvezno izglačati - savjetuje dr. Ručević.
Dermatologinja ponavlja da nije protiv nošenja zaštitnih maski, dapače! No da bi se spriječile pojave na koži koje se mogu izbjeći, valja voditi računa o njezi lica čim osoba dođe u situaciju da smije skinuti zaštitnu masku. Ako masku mora nositi dulje vrijeme, primjerice na poslu, dobro je bar nakratko izići na otvoreno i skinuti masku kako bi koža prodisala.


Marija Mihelić
ALERGIJE NA DETERDŽENT I OMEKŠIVAČ
Dobro je poznato da deterdženti za rublje i omekšivači znaju iritirati kožu. Kako se nositi s iritacijom na osjetljivom dijelu tijela, kakvo je lice, pojasnila je dr. Ivana Ručević.

- Razni mirisi, odnosno deterdženti i omekšivači, smetaju onome tko je na njih alergičan, a ostalima ne. Dakle, onaj kome smetaju, neka pere masku samo vodom, ali naglašavam da se perive maske moraju prati što češće i obvezno izglačati - upozorila je.
savjet
OSJETLJIVI

NEKA NOSE

BIJELU MASKU
Možda ste propustili...

UPRAVO PROLAZI VELIKI VODENI VAL DUNAVA

Očekuje se aktivacija larvi komaraca, počinje tretiranje

NEOBIČNA TRODNEVNA MEĐUNARODNA PRIREDBA

Somalski ples iz Finske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana