Magazin
TEMA TJEDNA: BIH - 25 GODINA DAYTONSKOG SPORAZUMA (I)

Dayton zreo za reviziju: U Europu se ne ulazi s duhovima prošlosti
Objavljeno 12. prosinca, 2020.
KLJUČNO JE POŠTIVATI RAVNOPRAVNOST HRVATA, BOŠNJAKA I SRBA

Zašto se Daytonski sporazum, koji je zaustavio rat, ali koji je isto tako sljedećih 25 godina još više produbio podjele u BiH, i dalje primjenjuje i tumači na različite načine, i je li revizija rješenje, glavna su pitanja na koja se pokušava odgovoriti i ovaj put, u povodu 25 godina od njegova potpisivanja.

Podsjetimo, sporazum je dogovoren u američkom Daytonu, 21. studenoga 1995., a potpisala su ga tri tadašnja predsjednika: Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, 14. prosinca, u Elizejskoj palači u Parizu, čime je okončan troipolgodišnji krvavi rat na području BiH. Daytonski sporazum, kao politički dogovor pod pokroviteljstvom SAD-a, osigurao je mir, ali mnogi će reći, to je jedino dobro što je donio. Jer, uređenje BiH koje je nametnuo i dandanas izaziva podjele, pa se normalnija budućnost vidi jedino u reviziji sporazuma. Naime, Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u zemlji u kojoj se sve funkcije dijele prema nacionalnom ključu. Nerijetko se to događa na štetu najmalobrojnijih Hrvata, kojima je u posljednjih 20 godina uskraćeno pravo legitimiranja vlastitog predstavnika u Predsjedništvu BiH, kao i u Domu naroda Federacije. Zatim, sve je češći prijepor između građanskog koncepta BiH te postojećeg, entitetskog. Drugi upozoravaju da BiH nema predsjednika, nego tročlano Predsjedništvo. Nema ni vladu, nego Vijeće ministara, a ključna je osoba Visoki predstavnik međunarodne zajednice. Zemlja je podijeljena na dva entiteta, ali Federacija je i dodatno podijeljena na kantone - svaki sa svojom vladom, skupštinom i svojom policijom. Kao takva BiH je i dalje još daleko od Europske unije, jer su u godinu i pol, od 14 prioriteta koje zahtijeva EU, djelomice ispunili samo - tri! A i politička razilaženja i nemogućnost dogovora priječe napredovanje prema euroatlantskim integracijama i boljem životu. Uglavnom, pred BiH su još mnoga otvorena pitanja: Koja je ostavština Daytona? Što treba mijenjati? Koji plan za BiH imaju svjetske sile?

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić kaže da je već u vrijeme potpisivanja sporazuma izražavao dvojbe o upravljivosti i funkcionalnosti takve države: "BiH je danas disfunkcionalna država, rekao bih da su do danas na sceni tri iste, ili slične političke paradigme, kakve su bile pred početak rata u BiH. Imate bošnjačku, unitarističku paradigmu, da se BiH de facto konstituira kao država većinske nacije. Imamo separatističku politiku iz Republike Srpske, koji idu prema što većoj autonomiji, pa čak i nezavisnosti. Imamo hrvatsku političku paradigmu koja je predviđala BiH federalno ustrojenu, od federalnih jedinica koje će imati etničku većinu jednog, drugog ili trećeg naroda", ističe Ljubić. Stoga zaključuje da je ključ napretka BiH izmjena izbornog zakona, a temelj je konstitutivnost tri naroda.

Povjesničar Ivo Lučić naglašava da Daytonski sporazum nikada nije prihvaćen onako kako je trebao biti, i da su ga sve strane, na neki način, htjele izigrati: "Tu prije svega mislim na bošnjačku i srpsku politiku, a hrvatska politika je bila najbliža Sporazumu, jer je on štitio Hrvate kao najmalobrojniji narod u BiH". Nadalje, što se tiče uloge Ureda visokog predstavnika u BiH, Lučić kaže: "On zapravo ometa procese, stvara iluziju da će netko sa strane nešto riješiti, umjesto da se kroz demokratske procedure dođe do rješenja, svi očekuju da bi se to moglo riješiti uz pomoć nekih stranih sila i odluka visokih predstavnika. Ne sjećam se nijednog poteza Valentina Inzka da je imao ikakvog smisla i da je napravljen na dobrobit BiH", zaključuje Lučić.

AMERIKA SE VRAĆA
Što se tiče odnosa Hrvatske prema BiH, nedavno se sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost RH, s kojeg je jedan od zaključaka bio daljnja potpora Hrvatima u BiH. To je zajednički stav i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, a o tome je proteklog tjedna raspravljao i Hrvatski sabor. U studenome se, pak, na istu temu sastalo i Vijeće EU-a te ponovno istaknulo svoju nedvosmislenu predanost europskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. To potvrđuje i nedavni posjet visokog predstavnika EU-a za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Josepha Borrella Sarajevu, što je na neki način signal BiH da doista, ako želi napredovati prema Uniji, mora prionuti na posao ozbiljnih reformi.

Što se tiče budućnosti BiH, osim u EU, oči su sada uprte i u novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je kroz povijest bio povezan s BiH, i dobar je poznavatelj prilika na zapadnom Balkanu. Očekuje se da će Biden obnoviti interese SAD-a prema ovom prostoru te da će ponuditi ruku suradnje EU-u, kako bi zapravo "kontrirao" interesima Kine, Rusije i Turske za BiH i Balkan u širem smislu. Drugim riječima, nova američka politika nastavit će se zalagati za jedinstvenu i cjelovitu BiH i njezine euroatlantske perspektive, a predviđaju se i značajne preinake Daytona, u prvom redu izrada novog ustava koji će jačati središnju vlast, odnosno institucije države BiH te ići prema stvaranju i osnaživanju građanskog društva, a to znači i smanjivanje, ili ograničavanje ovlasti entiteta, dok federalizam nitko ne dovodi u pitanje. Time bi se trebala okončati, ili makar jasno ograničiti dosadašnja "etnička demokracija" koja se iscrpila i dovela BiH u stanje nefunkcionalnosti.

Prema politologu Danielu Serweru, jednom od najboljih poznavatelja balkanskog prostora, onemogućit će se bilo kakve secesionističke eskapade i prijetnje, jer to jednostavno neće biti moguće, a predlažu se i sankcije za one, u prvom redu se tu misli na Milorada Dodika, koji zagovaraju, pozivaju, ili prijete odcjepljenjem Republike Srpske. Nedavno je i američka ambasada u Sarajevu dala naslutiti ovakav razvoj događaja, jer je u svom pismu izričito napomenula da "prekrajanja granica u BiH i bilo kakve secesije" neće i ne može biti. Ali u posjet BiH 14. prosinca stiže i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji će prvo otići k Dodiku, a dan kasnije i na sastanak s članovima Predsjedništva u Sarajevo. Vjerojatno će nova američka politika biti glavna tema razgovora s Dodikom, koji će sigurno tražiti podršku Moskve da osujeti te euroameričke namjere.

NIKAKAV NAPREDAK
Inače, cijela ta zbrka oko BiH rezultat je i toga što Daytonski sporazum nije trebao služiti trajnoj uspostavi političkog okvira, nego se nadograđivati, ali je ostao na snazi, iako ne u potpunosti u izvornom obliku, punih 25 godina i svi su pokušaji pronalaska trajnijeg rješenja nailazili na zid međusobnog nerazumijevanja triju naroda koji dijametralno suprotno gledaju na prošlost, sadašnjost i budućnost BiH. Činjenica je i da su svi nezadovoljni stanjem u državi, a o tome mnogo govori i masovno iseljavanje koje se posljednjih godina ubrzalo i veće je nego neposredno nakon rata. Zato se i očekuje da se pojavi netko poput kreatora Sporazuma Richarda Holbrookea, tko bi mogao sve tri strane okupiti na jednom mjestu da dogovore izmjene koje bi iznjedrile funkcionalniji sustav upravljanja.

"Mora se reći da je Daytonski sporazum učinio BiH nemogućom za upravljanje. Nadali su se, međutim, kao što mi je Richard Holbrooke rekao tada u Daytonu, da će se vremenom prema potrebi, i uz pomoć visokog predstavnika, korak po korak mijenjati Sporazum. Međutim, u posljednjih 25 godina nikome to nije uspjelo, ni međunarodnoj zajednici, ni Bosancima i Hercegovcima da promijene Ustav, a time i Daytonski sporazum... Današnja BiH je nestabilna, pravna država teško da postoji, korupcija je na visokoj razini, siromaštvo i socijalna nesigurnost neprestano rastu. Daytonski sporazum i Ustav BiH, međutim, i dalje ostaju nepromijenjeni, podrivaju demokratska prava i tako vode zemlju sve dublje u besperspektivnost i sve dalje od EU-a", navodi za DW Christian Schwarz-Schilling, nasljednik Paddy Ashdowna na mjestu visokog predstavnika u BiH, te dodaje: "Svi znamo da bez pravde ne može biti trajnog mira. Vrijeme je da BiH iskusi pravdu!".

Sve u svemu, Daytonski sporazum nije donio stabilnost i blagostanje, nego je ostao izvor sukoba i trajnog zaostajanja BiH koja je danas jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, rastrgana nacionalizmima i korupcijom, zemlja koju su zaboravili i Europa i svijet. I zato je Sporazum zreo za reviziju kako bi BiH opstala kao država spremna za EU i NATO savez. Pritom valja uzeti u obzir i staro pitanje - što bi Hrvati dobili, a što izgubili uspostavom većinski hrvatskog entiteta, o kojem se također priča već 25 godina. Bilo kako god, završimo priču citatom Paddyja Ashdowna: "Mislim da Bosna nije spremna za pomirenje, ali je spremna za istinu"!

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Ipak tračak nade
Daytonski sporazum, osim svega navednog, osigurava primat nacionalističkim strankama, ali na nedavnim lokalnim izborima prvi su put srpski i bošnjački nacionalistički čelnici Milorad Dodik i Bakir Izetbegović izgubili vlast u Banjoj Luci i Sarajevu, što daje tračak nade u promjenu. Osim toga, Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučilo je kako će se lokalni izbori u Mostaru, prvi nakon 12 godina, održati 20. prosinca. Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se prema novim pravilima i sukladno izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA). Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

KARLO RESSLER

BUDUĆNOST OVISI O DOGOVORU TRIJU NARODA

 

Potpisivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma prije dvadeset pet godina zaustavilo je najkrvaviji rat u Europi od 1945. te uspostavilo temelje ustavne arhitekture Bosne i Hercegovine. Tada dogovoren sui generis okvir vlasti je kroz godine izmijenjen gotovo do neprepoznatljivosti - naknadnim preinakama, ali i provedbenom praksom koja ne poštuje ni duh ni tekst Općeg okvirnog sporazuma o miru - kaže Karlo Ressler, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, te dodaje:

- Time je hrvatski narod, kao jedan od tri konstitutivna naroda, doveden u situaciju u kojoj mu je pravno zagarantirana ravnopravnost dovedena u pitanje. A bez pune konstitutivnosti danas jednostavno ne može biti stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine. To je jasno svima koji bolje poznaju ovu zemlju i to je glavna poruka koju prenosimo i u Europskom parlamentu, ali i u drugim međunarodnim forumima.

HRVATSKA PODRŠKA
Uloga hrvatskih zastupnika u EU parlamentu i komisijama je vrlo važna...?

- Hrvatska Vlada, kao i zastupnici u Europskom parlamentu u proteklim mandatima, dali su veliki doprinos europskom putu Bosne i Hercegovine. Zalaganje za punu ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda BiH ostala je jedna od glavnih strateških zadaća djelovanja i u ovom mandatu, u suradnji s hrvatskom Vladom i predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. Kolegica iz naše delegacije, zastupnica Željana Zovko izabrana je u Europski parlament s naše liste na kojoj je bila kao predstavnica HDZ-a BiH, a nedavno je i izabrana za potpredsjednicu Odbora za vanjske poslove. U povodu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma bila je aktivna i u organizaciji i u raspravi na međuparlamentarnoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta prošloga tjedna. Uz sudjelovanje visokih dužnosnika Komisije, Parlamenta i predstavnika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, još jednom je naglašena strateška važnost hrvatskog susjedstva za stabilnost i sigurnost cijele Europske unije.

Strateško zalaganje za Hrvate u BiH posebno je bilo vidljivo za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, gdje smo visoko na dnevni red europskih institucija vratili pitanje politike proširenja. Iako je zbog epidemiološke situacije Zagrebački summit održan preko videokonferencije, europski lideri poslali su nedvosmislen signal nastavka europske perspektive za države jugoistočne Europe. Hrvatska je najbolji primjer pozitivnog učinka europskog članstva, ali i najbolje razumije kompleksnu situaciju u BiH i na jugoistoku Europe. Zato imamo i posebnu odgovornost u zalaganju za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

POSEBAN PRISTUP
O čemu najviše ovisi budućnost cjelovite Bosne i Hercegovine?

- Budućnost Bosne i Hercegovine ovisi ponajprije o dogovoru Hrvata, Bošnjaka i Srba unutar Bosne i Hercegovine. Nažalost, dubina i opseg ratnih oružanih sukoba do sada nisu omogućili uspostavu potpuno funkcionalne države ni 25 godina od završetka rata. Umijeće postizanja kompromisa unutar Europske unije na neki način može biti primjer i političkim liderima Bosne i Hercegovine. Potpuno je jasno da je kompromis često teško postići, i to znači da neće svi uvijek dobiti sve što žele, ali to je nužno ako se BiH želi transformirati u modernu europsku državu i jedino se tako mogu pokrenuti stvari. Međutim, preduvjet za to je reforma Izbornog zakona kako bi se jamčilo da sva tri konstitutivna naroda biraju svoje vlastite predstavnike na svim razinama vlasti. Bez toga minimuma nemoguće je postići dogovor o ostalim suštinskim pitanjima. Proces pristupanja Europskoj uniji je transformativan za svaku državu koja ga prolazi. Zato je ključno imati pravu političku volju i za reformama i za približavanje Europskoj uniji. BiH zahtijeva poseban i prilagođen pristup, svim njezinim specifičnostima i izazovima s kojima se suočava, osobito kada je riječ o migracijama i društvenoj, demografskoj i gospodarskoj situaciji.

RAZLIČITI INTERESI
Promjene su nužne, ali se stalno odgađaju. Koji su glavni problemi...?

- Daytonski mirovni sporazum je u doba potpisivanja postigao svoju osnovnu svrhu - mir. Uz sve svoje nedostatke, u to je vrijeme predstavljao vrhunac mogućeg u postizanju političkog dogovora. No danas je i više nego očito kako su potrebne promjene u osnovnom institucionalnom okviru Bosne i Hercegovine. Nužnost za promjenom aktualne političke paradigme očita je svima i to ne samo zbog trenutnog položaja Hrvata, kao brojčano najmanjeg, ali i dalje konstitutivnog naroda. Situacija u kojoj Bošnjaci, kao najmnogoljudniji narod, Hrvatima izabiru predstavnika u Predsjedništvu, nikako nije u duhu Sporazuma. Ovdje treba biti potpuno jasan - riječ je o grubom kršenju samih temelja daytonske vizije BiH. Poštovanje ustavnog okvira i ravnopravnost konstitutivnih naroda preduvjeti su održive BiH. Jednostrane revizije osnovnih ustavnih normi ne mogu biti prihvatljive.

Potrebno je otvoreno raspraviti i mnoga druga pitanja, poput postizanja veće efikasnosti državne uprave, uloge Visokog predstavnika ili stanja vladavine prava. Proces suočavanja s postojećim problemima i odlučnost u donošenju konstruktivnih promjena nisu jednostavni, ali to je jedini put kvalitetne promjene cjelokupne društvene paradigme, što će u konačnici poboljšati živote svih građana. Izbori u Mostaru, koji se nisu održali posljednjih dvanaest godina, samo su jedan od primjera koliko je nužno razgovarati o potrebnim promjenama u Bosni i Hercegovini. Ipak, ohrabrujuće da bi se oni sada trebali održati.

Jasno je da postoje različiti interesi, ali ne postoje neke međunarodne silnice koje bi opstruirale rješavanje otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini kada bi unutar zemlje postojao politički dogovor. Europska unija i ostali međunarodni akteri mogu biti podrška u tom procesu, Hrvatska svakako, ali BiH je samostalna država i o njezinoj budućnosti odlučit će se u konačnici jedino dogovorom političkih lidera Hrvata, Bošnjaka i Srba. (D.J.)

TONINO PICULA

RAZMJERI ISELJAVANJA IZ BiH SU ZASTRAŠUJUĆI

 

Prije nekoliko dana u svom govoru na Odboru za vanjske poslove EP-a glede 25 godina Daytonskog sporazuma Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, između ostalog rekao je kako to nije obljetnica za slavlje, nego opomena političkim liderima u BiH.

Ukupno uzevši, koja je i kakva ostavština Daytonskog sporazuma, koje su pozitivne, a koje negativne stvari? Upozorili ste političare na tešku situaciju...

- Daytonski sporazum ispunio je svoju inicijalnu svrhu, prekinut je rat i stradanje ljudi, ali u isto je vrijeme zamrznuo zatečeno stanje, iz kojeg nije moguće razviti uvjete za napredak države i blagostanje građana BiH. Stvoren je kompliciran sustav državnih, entitetskih, federalnih i kantonalnih institucija. Vrijeme je pokazalo da takvo političko uređenje i birokratska struktura pogoduju održavanju statusa quo. To dobro koriste političke elite svih triju naroda, a daje i svojevrsni alibi međunarodnoj zajednici za pasivan odnos prema BiH. U takvom odnosu snaga, gdje se fingiraju sukobi na nacionalnoj osnovi, stalnim teatralnim zaoštravanjem retorike, nema mjesta za očekivanja građana o boljem životu.

U BiH se i dalje nedovoljno poštuju načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma, nužni da bi BiH dovršila tranziciju u djelotvornu i potpuno funkcionalnu državu. To su rješenja unutar kojih bi i Hrvati kao konstitutivan narod imali mogućnost da ostvare više svojih interesa u jedinstvenoj BiH. Umjesto toga, BiH nastavlja stagnirati: nema socijalnih, ekonomskih i političkih reformi.

EGZODUS MLADIH
No nedavni izbori u BiH donijeli su ipak neke promjene...?

- Zanimljivo je i da smo nakon nedavno provedenih lokalnih izbora dobili situaciju da su i u Federaciji i u Republici Srpskoj dominantne stranke izgubile dio vlasti u jedinicama lokalne samouprave. No nije to automatski i dobra vijest za međunacionalne odnose, što pokazuje primjer Banje Luke, gdje je izbore dobio mladi političar čija je retorika bliska Dodikovoj, a na momente i gora. Antikorupcijska platforma i antiestablišment retorika, koje ne idu pod ruku s tolerancijom i poštovanjem ljudskih prava, u pravilu samo razotkrivaju autoritarne apetite.Da se vratim na dio inicijalnog pitanja - upozorenje. Odlazak mladih i ljudi u najproduktivnijim godinama iz Bosne i Hercegovine izravna je posljedica nečinjenja i održavanja takvog statusa quo. Generacije koje su se rodile u doba Daytonskog sporazuma danas su već odrasli ljudi, a neki od njih već su i napustili svoju domovinu, što je istinski poraz države i bosanskohercegovačkog društva kao takvoga. Brojka od pola milijuna ljudi koji su se iselili iz BiH u posljednjih sedam godina jednostavno je zastrašujuća. Dodajmo da oko 50 posto mladih ovih dana želi napustiti BiH, a stopa je nataliteta u BiH najniža u Europi. Za takav egzodus građana iz BiH krivi su gotovo svi bosanskohercegovački političari, a ne treba zaboraviti ni na odgovornost njihovih političkih pokrovitelja iz sestrinskih stranaka u Srbiji i Hrvatskoj.

EUROPSKE AMBICIJE
Zašto međunarodna zajednica nije spremna na promjene Sporazuma? Tko koči promjene...?

- Europska je unija strateški partner Bosne i Hercegovine, ali napredak prije svega ovisi o komunikaciji političkih aktera u zemlji, jer bez konstruktivnog dogovora izmjena Sporazuma neće biti. Međutim, dogovor koji bi ozbiljnije revidirao sadašnje stanje nije u interesu mnogim tzv. veto-skupinama udobno i lukrativno smještenima u nišama Daytona. Ono što, između ostalog, kontinuirano zabrinjava jesu provokacije Milorada Dodika, koji, ovisno o političkom trenutku, svako malo oportunistički prijeti odcjepljenjem, tako da čak i notorni predsjednik Srbije Vučić mora kroza zube ponavljati kako je i Srbija jedan od jamaca Sporazuma. Nažalost, Dodik je sugovornike i partnere pronašao u dijelu političara hrvatskog naroda u BiH.

Zaključno - kakva je budućnost Bosne i Hercegovine između Bruxellesa i Daytona? Što BiH donosi članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, ako do toga uopće dođe?

- Članstvo u NATO savezu ima jasna pravila i pogodnosti sudjelovanja u sigurnosnom kišobranu, ali ono dolazi uza zahtjevne političke reforme i financijske obveze. No mislim da je važnije ovdje govoriti o EU-u. Kontinuirano naglašavam nužnost afirmacije europske vanjske politike na zapadnom Balkanu, odnosno potrebe da EU pokaže kako je sposoban rješavati probleme u svojem najbližem susjedstvu. Jedino tako može biti vjerodostojan u daleko većim globalnim izazovima. Iz perspektive samog EU-a, upravo je politika proširenja bila njegov najuspješniji alat u širenju vlastitih interesa i stabilizaciji svojeg susjedstva. Teško da ga neki drugi alat može zamijeniti u postizanju tih ciljeva. Gledajući unatrag, svaka je nova članica EU-a imala višestruke koristi od pristupanja bloku. Dostupnost kohezijskih sredstava, pristup velikom tržištu od gotovo pola milijarde ljudi, sloboda kretanja kapitala, roba i ljudi - sve su to prednosti koje bi stupanjem u članstvo EU-a bile dostupne i Bosni i Hercegovini. No osobno sam iznimno sklon vezanju prava korištenja fondova EU-a s vladavinom prava za članice, što je upravo predmet golemih razdora između starih članica, netouplatiteljica, i novih, netoprimateljica, čiji autoritarni politički lideri to žele pod svaku cijenu izbjeći. Vjerujem da će vladavina prava nastaviti biti ključnom temom odnosa u EU-u i kriterijem za primanje novih članica, stoga je jasno kako Bosnu i Hercegovinu očekuje puno posla ili nastavak egzodusa svih koji nisu izravno interesno povezani s političkim strankama. Nažalost, još se ne vidi kako zamjeniti Dayton sustavom primjerenijim jednoj složenoj zajednici, koja će biti efikasnije povezana vlastitim različitostima. Ovo je vrijeme kad su malaksale gotovo sve institucije međunarodne zajednice koje su dizajnirane za provedbu mirovnog sporazuma i nadzor nad ključnim procesima obnove i funkcioniranja zemlje. Ali neke nove institucije, ponajprije one koje treba formirati za pristupanje EU-u, nisu još u pogonu.

Međutim, BiH ima puno pravo na svoje mjesto u europskoj političkoj arhitekturi 21. stoljeća. O njoj samoj najvećim dijelom ovisi kakvo će to mjesto biti. Bilo bi idealno da svoje europske ambicije potvrdi unutarnjim harmoniziranjem političkih odnosa, kako je to uspjelo itekako prije sukobljenim europskim državama u okviru projekta EU-a. Sve ostalo će je držati na europskom začelju. (D.J.)
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Muke po pisanju

PROF. DR. SC. PERO MALDINI, POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Politikom se sve manje žele baviti sposobni, obrazovani i uspješni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVLJANJE DRŽAVOM (II)

Mirjam Jukić: Pravi državnik
je i politički poduzetnik

2

PROF. DR. SC. TOMISLAV PLETENAC, KULTURNI ANTROPOLOG S FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Današnji svijet trebamo promatrati mrežno, a ne više hijerarhijski

3

TJEDNI OSVRT

Bože sačuvaj! I Petrov i Penava bi sastavljali vladu