Regija
OBILJEŽILI ZELENI TJEDAN EU-A

O drvnoj industriji zeleno i digitalno
Objavljeno 28. listopada, 2020.
Konferencija, radionica i edukacija uz treći rođendan Centra kompetencija i deset godina Drvnog klastera Slavonski hrast
VINKOVCI

Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije, sa sjedištem u Vinkovcima, u partnerstvu s Europskom komisijom obilježio je Zeleni tjedan EU-a i ujedno proslavio svoj treći rođendan i deset godina rada Drvnog klastera Slavonski hrast, u čijem je ustrojavanju sudjelovao. Te dvije godišnjice obilježene su trima događajima, koji su dobili oznaku službenih partnerskih događaja Zelenog tjedna EU-a.

Znanost i poučavanje
Glavna uprava Europske komisije za okoliš inicijator je organizacije Zelenog tjedna EU-a, koji ove godine u središte stavlja prirodu i biološku raznolikost pod motom "Novi početak za ljude i prirodu". Jedan od triju spomenutih događaja jest Međunarodna znanstvena konferencija WoodEMA 2020 & ICWST 2020 sa Šumarskim fakultetom, koja je održana u Vinkovcima online. Više od 50 znanstvenika s visokih učilišta i iz istraživačkih organizacija europskih zemalja i SAD-a raspravljalo je o temi "Održivost drvne industrije u globalnoj ekonomiji", a predstavljena su 63 znanstvena rada. Drugi je događaj radionica Centra za jugoistočnu Europu projekta ROSEWOOD4.0 Europska mreža regija za održivo korištenje šumske sirovine spremna za digitalizaciju, financiranog u okviru programa Obzor 2020. EU-a za istraživanje i inovacije, u kojoj je sudjelovalo više od 40 međunarodnih stručnjaka iz lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije, a tema su bili primjeri dobre prakse iz sektora šumarstva i drvne industrije s naglaskom na digitalnim rješenjima.

Treći je događaj dvodnevna edukacija - stručno usavršavanje mentora i nastavnika u okviru projekta "Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta", financiranog u okviru Europskog socijalnog fonda, a educirano je više od 40 budućih mentora s fakulteta, iz srednje škole i tvrtki iz drvnog sektora, koji će pružiti mogućnost studentima Šumarskog fakulteta da steknu praktične vještine provedbom stručne prakse na Fakultetu i u tvrtkama.

Pet projekata
- Čast nam je bila sudjelovati u partnerstvu s Europskom komisijom u ovogodišnjem obilježavanju Zelenog tjedna EU-a s našim projektima za zelenu i digitalnu tranziciju. Na taj smo način obilježili deset godina našeg Drvnog klastera Slavonski hrast i tri godine rada našeg Centra kompetencija, koji u 2020. godini provodi pet EU projekata, dovršavamo gradnju i opremanje inovacijske infrastrukture Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, a dosad smo kroz odobrene projekte osigurali više od 30 milijuna kuna potpora za korisnike s područja Vukovarsko-srijemske županije - kazao je direktor Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

Miroslav Flego
partnerstvo
CENTAR

KOMPETENCIJA

I EUROPSKA

KOMISIJA
Gospodarstvo i znanost - put do inovacija
Organizacijom partnerskih događaja u okviru Zelenog tjedna EU-a Centar kompetencija upozorio je na važnost prirode, biološke raznolikosti, šumarstva i drvne industrije, održivog korištenja drva te važnost spajanja gospodarstva i znanosti u svrhu jačanja inovacijskog potencijala Vukovarsko-srijemske županije.

Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj osnovan je s namjerom jačanja inovacijskog potencijala gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije te usklađivanja istraživačko-razvojnih strateških planova s potrebama gospodarstva, djelujući u javnom interesu, podsjeća Ivan Ambroš.
Možda ste propustili...

AKCIJA CK-A

27 darovatelja

CRKVA SV. JOSIPA RADNIKA

Proslava obećanja Frame Belišće

ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Otkazan je i Bal lipicanaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASJEO NA PRIJEVARU

"Sigurna" dojava ostavila
ga bez četiri tisuće kuna

2

SEZONA SVINJOKOLJA, DOMAĆI UZGAJIVAČI NA MUKAMA

Zbog jeftinog uvoznog mesa izostao interes za tovljenike

3

PTICE SELICE KOJE MNOGI SMATRAJU NEPOGREŠIVIM PROGNOSTIČARIMA VREMENA

Ždralovi su odletjeli, prava nam zima stiže?