Osijek
HAKIRANJE I POKUŠAJI PRIJEVARE

Osječke poduzetnice na meti cyber-kriminalaca
Objavljeno 23. listopada, 2020.
Cyber-kriminalci ukrali "lik i djelo" Sanji Račić, Martini Karalić hakirali poslovni profil na Instagramu s 10.000 pratitelja

Napredna je tehnologija olakšala čovjeku život u mnogočemu, ali ga je učinila i dostupnijim, odnosno ranjivijim na prijevare. Razvojem tehnologija i interneta prevaranti su sve sofisticiraniji, kao i njihov naum da prijevarom dođu do tuđeg novca i druge imovine. Najnovije žrtve beskrupuloznih cyber-kriminalaca poznate su osječke poduzetnice Sanja Račić i Martina Karalić.Lažna web-stranica

Prva se bavi izradom unikatnog nakita pod brendom Allunga, koji prodaje ili u neposrednom kontaktu s prijateljima, znancima i kupcima (koji je kontaktiraju telefonom i preko FB-a) ili pak na sajmovima, no nikada, što je važno za nastavak priče, preko web-stranice jednostavno zato što nema niti je ikada imala web-stranicu.


Sve dok se tog posla nije prihvatio nepoznati cyber-kriminalac, besramno prisvojivši Sanjin "lik i djelo". Ta je prijevara otkrivena u srijedu, 21. listopada, posve slučajno, nakon što je naš kolega novinar, u želji da komad Sanjina jedinstvenog nakita, koji mnogi opisuju kao čarobnu igru perli, daruje supruzi za godišnjicu braka, na internetu naišao na stranicu koja Allunga nakit nudi po diskontnoj cijeni.


- Kako prodajem isključivo preko društvenih mreža i na sajmovima, isprva sam mislila da se kolega zabunio, međutim, uvjeravao me je da na internetu uistinu postoji stranica "Allunga - velika rasprodaja nakita". S obzirom na to da prodavača nakita ima jako puno, i dalje sam mislila da me zamijenio s nekim. Tek kada sam nakon nekog vremena otišla provjeriti o čemu je riječ, shvatila sam da je u pravu. Imala sam što vidjeti, na toj lažnoj stranici, osim fotografija moga nakita, koji se nudio na sniženju, bile su i fotografije mene i mojih prijatelja, koji mi puno pomažu tako da se svaki put kada im prodam ili darujem nakit oni s njim fotografiraju i dijele te fotografije na društvenim mrežama - kazuje nam Sanja Račić.


Dodaje kako ju je najviše sablaznilo to što nepoznati prevarant nije prezao ni pred tim da iskoristi fotografije njezinih prijatelja i njihove priče. Konkretno, osječki pjevač Igor Delač na jednom se sajmu, oduševljen Sandrinim nakitom, fotografirao s ogrlicom i to objavio na društvenim mrežama. Nepoznati prevarant iskoristio je tu priču kao reklamu kojom je na prijevaru želio privući kupce.


- Netko se zaista potrudio, ni ja nigdje nemam takav skup svojih fotografija na jednom mjestu. Osim toga, kada sam počela raditi nakit prije dvije godine, o tome je objavljeno dosta novinskih tekstova. Prevarant je iskoristio i te tekstove kako bi povećao šanse da nekoga uvuče u prijevaru. Cijene nakita koje je stavio su nebulozne, istaknuta je stara cijena od 500 kuna, da bi ih on kao sada prodavao na sniženju za 80 kuna. Dakle, ja prodajem bižuteriju i ni jedan komad ne stoji više od 250 kuna, pa je već to ljudima mogao biti znak da nešto nije u redu - zaključila je razočarano Sanja, dodavši kako je sa svime upoznata i policija, no više od toga zbog istrage ne smije reći.

Druga recentna žrtva cyber-kriminalaca vlasnica je Laboratorija za prirodnu kozmetiku Boolab Martina Karalić. Njoj su pak hakirali profil na Instagramu koji joj je osnovna platforma za poslovanje i reklamiranje jedinstvenih kozmetičkih proizvoda.


- Sve je krenulo nakon što sam nedavno Instagramu poslala upit vezano uz moje poslovanje, da bi sutradan dobila poruku u kojoj se nalazila poveznica na koju sam kliknula misleći da se u njoj nalazi odgovor na moje pitanje, međutim to je bila poveznica koju je stavila osoba koja je kasnije hakirala moj profil. Inače ne otvaram poveznice nepoznatog podrijetla i sadržaja, no ova se činila vjerodostojnom. Nakon što sam ju otvorila, dobila sam poruku da mi je promijenjena šifra profila na Instagramu, a nedugo zatim i e-mail u kojemu je pisalo da je netko s drugog uređaja pokušao pristupiti mom profilu. Nakon toga profil mi je ugašen - govori Karalić i pojašnjava o čemu se zapravo radi.
Ukraden identitet

- Ubrzo mi se javila osoba koja je navodno kupila moj profil od prevaranta koji ga je hakirao, s porukom da će ga prodati nekome drugome ako ga ne otkupim ja. Riječ je zapravo o trgovini profilima, jer je vrlo teško skupiti 10 tisuća pratitelja, meni su za to trebale tri godine, a kada netko kupi takav profil, odmah ima dovoljan broj pratitelja da započne neki svoj biznis - pojašnjava Martina te otkriva da je osjećaj kada ti netko ukrade identitet uistinu užasan.

I ne manje važno, kako posluje gotovo isključivo preko Instagrama, to je i velik udar na njezino poslovanje. U međuvremenu je otvorila novi profil i vrlo brzo privukla 5,5 tisuća pratitelja, no to je ipak upola manja brojka od one koju je imala prije hakerske krađe.


Ivan Alilović
CYBER-KRIMINAL
Cyber-kriminal trenutačno je jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji, koja je po svojoj strukturi raznolika koliko i opasna. U doba kada se internet nezaustavljivo širi i postaje sredstvo kojim se kontrolira sve - od sigurnosne opreme, kućanskih uređaja, prometa do bankovnih računa i kartica, gotovo nema zločina koji se ne može počiniti online. Stoga se stavlja velik naglasak na prevenciju i informiranje korisnika interneta kako bi učinili sve da ne postanu žrtve online kriminalaca.
Možda ste propustili...

VLASNIK NAJSTARIJEG FIĆE ISPRAĆEN NA VJEČNI POČINAK

Na odlasku zatrubili mu oldtimeri

PRODUŽETAK KANIŽLIĆEVE

Cjevovod se seli ispod Strossmayerove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAB ODZIV NA PROSVJED PROTIV STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Na Trgu Ante Starčevića prosvjedovalo 30-ak Osječana

2

NESLOMLJIVI DUH ADVENTA U OSIJEKU

Advent postaje veselo Adventiranje

3

ŽUPNICI OČEKUJU BISKUPOVU ODLUKU

Nedjeljom više misnih termina?