Osijek
NEMA PREDAHA ZA ALERGIČARE

Peludni semafor za ambroziju i dalje u crvenom, prisutna i loboda, pelin, trputac, trava...
Objavljeno 24. rujna, 2020.

Iako smo već ušli u posljednji tjedan rujna, peludni semafor pokazuje kako je na osječkom području peluda ambrozije u zraku još uvijek iznimno mnogo. Uz pelud ambrozije biolozi ovih dana mjere i količinu peluda lobode, pelina, trputca i trava, ali se pelud ovih biljaka ocjenjuje niskom.

Peludna prognoza pokazuje da će visoke koncentracije ambrozije i idućih dana biti visoke, što ne ide u prilog alergičarima. Čak na smanjenje koncentracije alergena neće utjecati ni pogoršanje vremena praćeno kišom tijekom predstojećeg vikenda. Dostupni podaci upućuju da se iz godine u godinu povećava broj oboljelih (prosječno 206 osoba godišnje ili 0,7 posto svih hospitaliziranih). Isti izvor donosi i podatak da među oboljelima ima 44,3 posto muškaraca i 55,7 posto žena te da je problem izraženiji kod djece nego kod odraslih. Pretpostavlja se da je na pelud ove biljke inače alergično između pet do 15 posto stanovništva Republike Hrvatske, a broj oboljelih iz godine u godinu povećava se. Znakovi alergije na ambroziju su kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje. Liječnici svima koji pate od alergije savjetuju da ako imaju priliku tijekom polenizacije neka ostanu u zatvorenom između 10 i 16 sati, kad je koncentracija najveća. Alergičari ne bi smjeli sušiti rublje na otvorenom, a kosu, tijelo i odjeću nakon boravka izvan svojih prostorija nužno je odmah oprati. Inače, mjerenje koncentracije peluda ambrozije u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavlja se Burkardovim aparatom. Aparat radi na principu vakuumske pumpe koja usisava točno određen volumen zraka po jedinici vremena. Zanimljivo je da je 2000. godine upravo prva mjerna stanica za praćenje koncentracije peluda i spora u zraku postavljena u Osijeku, a danas ih ima desetak diljem Republike Hrvatske.

Stručnjaci u posljednje vrijeme povećanu produkciju peluda povezuju sa zagađenjem zraka, odnosno povećanom koncentracijom CO2. Veća koncentracija CO2 stimulira povećanje koncentracije peluda ambrozije za 62 posto prema istraživanjima koja su proveli neki znanstvenici. U prilog tome govore i neka druga istraživanja koja sugeriraju da život na selu znači i manje oboljelih od alergija.
N. Z. Eberhard
Stručnjaci povećanu produkciju peluda povezuju s povećanom koncentracijom CO2
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PARADOKS NA OSJEČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA

Manjih stanova ni za lijek,
a grade veće od 100 m2

2

SVEČANO BOGOSLUŽJE U EVANGELIČKOJ CRKVI

Proslavljen Dan Reformacije i
150. obljetnica crkvene općine

3

ZAVRŠILI PRVU ETAPU RADOVA

Obnovili 1400 metara staza