Svijet
SLIJEDE SANKCIJE

Europa ne priznaje Lukašenka
Objavljeno 16. rujna, 2020.
Europska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije i priprema sankcije protiv dužnosnika vladajućeg režima u toj zemlji, rekao je u utorak šef europske diplomacije Josep Borrell. "Smatramo da izbori 9. kolovoza nisu bili pošteni i ne priznajemo Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije", rekao je Borrell u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu. "Upravo donosimo sankcije za značajan broj odgovornih za nasilje, represije i falsificiranje izbornih rezultata", dodao je.

"Te sankcije trebale bi biti usvojene prije Europskog vijeća 24. i 25. rujna u Bruxellesu ako želimo sačuvati europski kredibilitet", kazao je. Odluka bi trebala biti donesena na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu. Europska unija također preispituje odnose s Bjelorusijom kako bi "identificirala područja u kojima bi kontakti trebali biti suspendirani ili razmotreni, ona u kojima ima interesa sudjelovati, čak ih intenzivirati i podržati bjeloruski narod i civilno društvo, te područja u kojima može pružiti dodatnu pomoć ako se dogodi evolucija prema novoj demokratskoj Bjelorusiji", kazao je Borrell.

Borrell je kritizirao nastavak represije u Bjelorusiji gdje je "uhićeno više od 7500 mirnih prosvjednika i zabilježeno i dokumentirano 500 slučajeva mučenja."

"Ako se situacija nastavi pogoršavati, bit će razmotrene dodatne sankcije (...) Pozivamo bjeloruske vlasti da pronađu izlaz iz krize obustavom nasilja i ilegalnih pritvaranja te pokretanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga", a EU je spreman "podržati svaku vjerodostojnu inicijativu" u tom smislu, kazao je. Borrell je rekao da bi novi izbori pod nadzorom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) bili najbolja opcija, ali i napomenuo da do sada nisu mogli stupiti u kontakt s bjeloruskim vlastima ni na kojoj razini. "Lukašenkova odlučnost da ostane na vlasti uz očito sve veću potporu Moskve sve to otežava", zaključio je Borrell dan nakon sastanka Lukašenka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana