Kultura
OTVOREN 27. FESTIVAL GLUMCA U VUKOVARU

Do 13. rujna u pet vukovarsko-srijemskih gradova bit će odigrano 13 predstava
Objavljeno 6. rujna, 2020.

Festival glumca posvećen je glumcu i njegovu umjetničkom stvaralaštvu, jedinstven je upravo zato što na njemu glumci biraju predstave, članovi su ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala, a u konačnici ovaj je festival i slavlje glumačke umjetnosti i glumačkog postojanja. Komedijom Dekorater, zagrebačkog Kazališta Lectirum, u Hrvatskom domu u Vukovaru počeo je 27. Festival glumca, na kojem će od 5. do 13. rujna u pet vukovarsko-srijemskih gradova biti odigrano 13 kazališnih predstava.


63 naslova u igri


U idućih osam dana pozornice u Vukovaru, Županji, Vinkovcima, Iloku i Otoku bit će žarište kazališnoga života. Na njihovim će pozornicama biti izvedene predstave kazališta iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina i Osijeka, koje je odabrao ovogodišnji izbornik Nedim Prohić:


- Moje izborničko putovanje Hrvatskom počelo je prije devet mjeseci. Ispred mene su 63 naslova i tisuće kilometara. Tomu pristupam s velikom odgovornošću i otvorena srca, uzbuđen sam kao kad radim na novoj predstavi, jer osjećam da svjedočim dobroj i snažnoj glumačkoj predstavi. U mom fokusu je, naravno, glumac. I već nakon 20-ak odgledanih predstava s velikim sam zadovoljstvom mogao zaključiti da je to bila izuzetna, dobra kazališna sezona. Uživat ćete i svjedočiti predstavi na starokajkavskom, starodubrovačkom, staroštokavskom, slavonskom dijalektu. Da, bit će to festival koji će pokazati sjaj i bogatstvo hrvatskog jezika.


 

Prema riječima Perice Martinović, predsjednice Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Festival glumca utemeljen je kao odgovor i krik na ratni kulturocid.

- Vjerujem da su kazališne daske još uvijek nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ, jer teatar je riječ - poručila je Martinović.


Izaslanica ministrice kulture Iva Hraste Sočo naglasila je da je specifikum festivala glumac, on je središnja osoba oko koje se okreće kazališni čin, i to čini ovaj festival posebnim, on time pridonosi razvitku hrvatskog glumišta, njegovoj prepoznatljivosti u cjelini hrvatske kulture. Uime ovogodišnjega grada domaćina Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić zahvalila je svima koji su uložili napor da se Festival glumca održi, unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji.


Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo rekao je da će se predstave na ovogodišnjem festivalu održavati pred otprilike trećinom ispunjene kazališne dvorane, uz dezinfekcijska sredstva, maske i druge epidemiološke mjere:


- Festival ćemo održati suzdržavajući se u svemu, osim u kazališnoj umjetnosti, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena Vukovarsko-srijemske županije.

Ovogodišnje prosudbeno povjerenstvo neće imati lak posao odabira najboljih predstava i pojedinaca, a čine ga: umirovljena glumica i nacionalna prvakinja HNK u Zagrebu Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović.


Posebnu ulogu ima domaćin, a ove godine ta je uloga povjerena Niki Pavloviću, glumcu i dugogodišnjem ravnatelju Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija:


- Mislili su neki da nas ne će biti, ali evo nas opet da vam pokažemo svoju umjetnost. Od vas tražimo da nas podržite onako kako ste to činili i svih 26 godina.

Festival su otvorenim zajednički proglasili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica HDDU-a Perica Martinović, a prije otvorenja župan je naglasio da se Slavonija, pogođena epidemijom, još više veseli glumcima i njihovim izvedbama.


U prijepodnevnim satima u nedjelju organiziran je okrugli stol na temu Profesionalna kazališta izvan regionalnih središta, na kojem je sudionike uvodno pozdravio Zdenko Rečić, ravnatelj vinkovačkog kazališta, između ostalog rekavši kako je misao vodilja za orgniziranje okruglog stola bila da se na ovom radnom sastanku dođe do nekih konkretnih zaključaka o tom što znače profesionalna kazališta u gradovima koja nisu regionalna središta.
Osuđeni na gostovanja


- Moja razmišljana koja sam iznio kratko, a koja će kasnije biti obihvaćena u biltenu svih sudionika je prilog kazališta demografskoj obnovi, prilog privrednoj aktivnosti u lokalnim sredinama. Ono što je najvažnije, željeli smo razbiti mit i sve one priče da se u našem gradu ništa ne događa, nego da se sve događa u Zagrebu. Festival glumca je potvrda da i u malim središtima postoji živa kulturna aktivnost. Ono što se ja uvijek pitam jest gdje da mladi glumci koji završe akademiju, počnu trošiti ‘‘daske koje život znače‘‘. U profesionalnim kazalištima u sredinama kao što su Vinkovci, mladi bi glumci trebali stasavati i kada su već izgradili svoje imaju, dolaze u regionalna središta - rekao je Rečić.

Prema riječima Branke Cvitković, umirovljene kazališne glumice, prije je velika produkcija imala oko deset glumaca, sada je to mmnogo više i treba naći nove mogućnosti zapošljavanja:
- Ljudi se snalaze na razne načine, no mislim da bi se moglo naći bolje rješenje. Neke su gradske kuće koje proglašene privatnim kazalištima, a dobivaju mnogo novca za svoju produkciju. Gradske kuće koje financira Ministarstvo kulture i neki drugi, trebale bi biti otvorene za sve grupe koje nemaju svoju kuću, da nisu osuđene samo na gostovaja, nego da imaju svoju kuću gdje bi imali više izvedbi mjesečno. Zagreb bi u tom slučaju imao pregled rada.


Mario Kokaj
Sve je puno jednostavnije kad činite zajedno
Intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja osvrnula se na činjenicu da upravo veliki teatri mogu pomoći malima, a posebice se to odnosi na teatre koji su u njihovom okruženju.

- Velika kazališta imaju isto problem, ali kao i ljudska bića, kada imaš problem nemoj se osamiti nego idu među slične ljude i institucije. Jedni drugima možemo puno pomoći i prije nego li se dogodio ovaj COVID 19, HNK u Osijeku je po prvi puta napravilo kooprodukciju s vinkovačkim kazalištem, idemo u premijeru s predstavom Gospođica Julija Augusta Strindberga, u režiji Aide Bukvić i s Matejom Marušić u naslovnoj ulozi. Međusobno se trebamo pomagati i kadrovski, naravno da je to onda i finacijski primat. Sve je puno jednostavnije kad činite zajedno. HNK je nacionalno kazalište i kao takvo nemamo ga do Zagreba, manja kazališta moraju imati ansambl, a ne samo dvoranu - rekla je intendantica Dražena Vrselja, rado se odazvavši pozivu vinkovačkih kolega na sudjelovanje u okruglom stolu, s ovako važnom temom, koja se tiče i brojnih kazališta u Slavoniji.
ZAMRO 60-IH
Kako država gleda na problem uloge malih kazališta u malim sredinama, nešto više je rekla posebna savjetnica ministrice kulture RH, doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo:

- Mala kazališta su obogaćenje hrvatske kazališne scene i nisu oni ni tako mali, to su regionalna kazališta koja imaju sve tehničko i umjetničko osoblje zaposleno, tako da to svakako treba podupirati. Sve je krenulo od 2008. kada je dana inicijativa da se revitalizira kazališni život u tim malim središtima, nakon što je zamro 60-ih godina prošloga stoljeća, a sve uslijedilo nakon što je Ministarstvo kulture pokrenulo obnovu nekih prostora. Na taj je način bila omogućena infrastruktura za održavanje kazališnih predstava. Rješenje je u daljnjem radu, znači u podupranju, što se i radi. Svake godine redovno prema pozivu Javnih potreba u kulturi se financira redovni program kazališta, gostovanja, postoji dodatni programi Ruksak pun kulture, regionalna kazališta tu participiraju i trebaju tako nastaviti, jer je to upravo njihov razvoj, kao i razvoj njihovih publika, što je u biti esencijalno za sva manja središta - smatra doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo.
Možda ste propustili...

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

“POKLONI OVU KNJIGU”

Slikovnica o darivanju

U PRODAJI HRVATSKI PRIJEVOD

"Ledeni zmaj" Georgea R. R. Martina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana