Regija
PRVA KORONABERBA BAKULINA VOĆA

Kupac je berač: Jabuka je u voćnjaku-samoposluzi 3 kune
Objavljeno 1. rujna, 2020.
Lani 15 tona jabuka Marijana Bakule planulo u samo dan i pol po cijeni od 2-2,5, pa i 1 kune. Ove godine jedinstvena cijena
ĐAKOVO - Posljednji tjedan u rujnu ili prvi u listopadu, ovisno o vremenskim uvjetima, đakovački voćar Marijan Bakula otvorit će vrata svog jedinstvenog voćnjaka - samoposluge, da treću godinu zaredom, “jer recept koji je dobar ne treba mijenjati”, kupci ponovo budu i berači i po simboličnoj cijeni dođu do kvalitetne jabuke. Cijena kraljici voća ove je godine, uostalom kao i drugom voću i povrću, na trgovačkim policama otišla gore (i na više od deset kuna), a Bakula će ju u svojoj “voćnoj samoposluzi” prodavati po tri kune. Ovisno u kojem roku se završi berba-kupnja, postoji mogućnost da, najavljuje, i spusti cijenu.
Plasman i radna snaga
– Lani su kupci urod s 800 stabala jabuka pobrali za doslovce dan i pol, a po cijeni od 2 i 2,5 kune, ovisno jesu li jabuku brali ili kupili s tla, no voće je toliko brzo išlo van da nije imalo ni vremena pasti na tlo. Dio sam jabuka prošle godine dao i za kunu, no ove jeseni idem s jedinstvenom cijenom od tri kune. Jer lani, kada sam sve izmirio, ostalo je čiste zarade 1500 eura, a proizvodnja traži svoje, zaštitu, prskanje i dr. K tomu, do mene je došla informacija da bi država zaštitila to voće cijenom od četiri kune – kaže Bakula.

Podsjetimo, na nesvakidašnju berbu ovaj se voćar odlučio 2018. godine, kada je ostao bez dotadašnjeg plasmana jabuka iz svog voćnjaka na jednom hektaru u blizini benzinske postaje prema Satnici Đakovačkoj. Došao je na ideju kako se riješiti voća s kojim nakon gubitka kupca nije imao kamo, a prema modelu “kupac je i berač jabuka” istovremeno je riješio i problem radne snage. Prve je godine jabuku davao po kunu i pol i dvije kune. Njegov poziv odmah je naišao na masovan odaziv – kupci-berači dolazili su pojedinačno, u grupama, obiteljski, supružnici, jedni berući voće, drugi ga kupeći s tla, po nižoj cijeni, za zimu, pekmez, sok…

Drugi krče...
– Prošle je godine u mome voćnjaku ubrano 15 tona voća. I ove godine voćnjak je vrlo pristojno rodio – kaže Bakula, o čemu svjedoče žutim i crvenim jabukama načičkane grane, ovisno radi li se o zlatnom delišesu, jonagoldu, idaredu, glosteru…

U prvoj koronaberbi Bakula najavljuje – odvijat će se uz dezinficijense, rukavice i maske na ulazu, njegove vrećice. Pogoduje što je to posao na otvorenome. Do nove samouslužne berbe bit će gotova i drvena čeka - vidikovac u voćnjaku.

– S nje, kao najviše točke ovdje, puca odličan pogled na Đakovo, a kupci će tu moći besplatno popiti i kavu u našem aranžmanu – najavljuje Bakula. Ove godine očekuje da će kupci-berači sa sobom odnijeti oko 25 tona jabuka.

I dok je on našao formulu kamo s voćem, drugi voćari u Đakovštini krče voćnjake – od nekadašnjih 200 hektara pod njima sada je manje od 100 hektara, pa voćari očekuju programe pomoći države. Ona im je lani sa po 20 milijuna kuna za jabuke i mandarinke prvi put isplatila potpore za ublažavanje šteta zbog neubranog i nepokupljenog voća, kako ono ne bi postalo izvor bolesti.

Suzana Župan
Bakula nudi državi projekt za hladnjaču
- Nudim državi da otkupi 15.000 kvadrata za gradnju hladnjače i stavljam se na raspolaganje da u njoj pet godina besplatno budem tehnolog. Projekt bi zahtijevao 2 - 2,5 milijuna eura, no ovoj proizvodnji prijeko je potrebna hladnjača za skladištenje voća. U tom slučaju voćari ne bi krčili voćnjake i odustajali od te proizvodnje - kaže voćar Marijan Bakula. U svoju nesvakidašnju berbu, dodaje, nagodinu poziva i pčelare, kulinare, da to bude novi Dan jabuka jer su se dosadašnji Jabučini dani, dodaje, ugasili s gašenjem udruge Voćar-Đakovština.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana