Kultura
MEĐU PRVIMA ZAVIRILI SMO U VELIKU IZLOŽBU

Ningyo lutke: Vukovarci zaslužili povjerenje Japana
Objavljeno 27. kolovoza, 2020.
Izložba će se u Gradskom muzeju Vukovar moći razgledati do 27. rujna, a rezultat je suradnje s Veleposlanstvom Japana u RH

U Gradskom muzeju Vukovar danas će biti otvorena izložba Ningyo - umjetnost i ljepota japanskih lutaka.


Nastavak je to dugogodišnje suradnje Muzeja, Grada Vukovara i Veleposlanstva Japana u RH, a za posjetitelje će biti otvorena do 27. rujna te je mogu pogledati svakim danom, osim ponedjeljka, od 10 do 18 sati.

Na otvorenje će doći i veleposlanica Japana Misako Kaji, kao i izaslanik za kulturu Nishida Yutaro. S obzirom na preporuke struke vezano uz borbu protiv koronavirusa, u Muzeju su odlučili kako će službeno otvorenje organizirati za medije, dok će od sutra izložba biti otvorena za građane.


Ruža Marić, ravnateljica Muzeja, rekla nam je kako je Veleposlanstvo Japana u RH izrazilo povjerenje u mogućnosti za realizaciju iznimno važne izložbe, s obzirom na izuzetno atraktivan, ali i tehnički i profesionalno opremljen prostor u kojem je moguće postaviti zahtjevne velike izložbe.


- Cilj nam je da ovakva događanja budu što više ukorijenjena u život Vukovara, pa nam je nakana, bez obzira na koronavirus, dovesti na izložbu naše učenike i djelatnike kulturnih institucija kako bi imali priliku upoznati se s izuzetnom japanskom umjetnošću, i s nama napraviti niz radionica kako bi se djeca aktivirala u oslikavanju i izradi ždralova. Time bismo još jednom iz Vukovara poslali poruku mira Japanu, odnosno Hirošimi i Nagasakiju. Imamo sva sredstva za dezinfekciju i epidemiološku zaštitu, a veličina izložbenog prostora posjetiteljima daje mogućnost da budu u dopuštenom razmaku i uživaju u eksponatima - naglasila je Marić.


 

Podsjetila je kako je intenzivnom suradnjom Gradskog muzeja Vukovar i Veleposlanstva Japana u RH u protekla dva desetljeća proistekao niz aktivnosti, uključujući i projekt izrade ždralova za Hirošimu, a u kojem su sudjelovali vrtići i škole s područja grada na Dunavu. U muzeju je bila postavljena i velika Svjetska izložba za mir u kojoj je sudjelovalo oko 200 japanskih umjetnika, od kojih je 50 nazočilo otvorenju u Vukovaru, a muzej je u suradnji s Veleposlanstvom Japana organizirao i veliku izložbu kimona.


- Ako govorimo o početku suradnje, moramo se vratiti u 1998., kada smo bili domaćini koncerta Zagrebačke filharmonije, a ravnatelj Anđelko Ramušćak predložio je da se našem muzeju pokloni Yamaha klavir koji je Veleposlanstvo darovalo filharmoniji. To nam je omogućilo organiziranje brojnih koncerata renomiranih hrvatskih i svjetskih umjetnika, uključujući i japanske, pa smo uspostavili suradnju i na glazbenom polju - naglasila je Marić.
Ljubaznošću Muzeja Glas Slavonije dobio je priliku i prije službenoga otvorenja pogledati eksponate, a galerija fotografija donosi samo djelić izloženih umjetničkih djela.


Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

HRVATSKI KNJIŽEVNIK MIRO GAVRAN

Četiri premijere u inozemstvu

PREDSTAVLJENA DRUGA KNJIGA “HEROJSKI VUKOVAR”, O 30 GODINA GRADA HEROJA

Život nakon reintegracije, povratka, obnove i razvoja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana